Una festa per projectar Catalunya al món

El Gremi de Llibreters espera que la jornada laborable del Dia del Llibre "incentivi els bons resultats de participació i vendes dels últims dos anys”

Redacció.– El Gremi de Llibreters de Catalunya, i totes les llibreries agremiades, afronten amb optimisme un Dia del Llibre que s’escaurà en jornada laborable després de dos anys en què la festa s’esqueia en festiu. El Gremi confia que “el fet que sigui jornada laborable incentivi encara més els bons resultats aconseguits els dos darrers anys, tant en participació com en vendes”, com diu M. Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters. Per la seva banda, la Cambra del Llibre de Catalunya destaca “l’esforç de llibreters, editors, distribuïdors i impressors, i també de les administracions, perquè Sant Jordi sigui un any més la gran festa del llibre i de la rosa”, segons afirma el seu president, Patrici Tixis.

La presidenta del Gremi de Llibreters valora com a “positiu” el fet que la jornada torni a caure en una dia laborable, circumstància que “habitualment ha potenciat la participació i la compra de llibres per part del públic”. Tot i així, remarca que els últims dos Sant Jordis han estat molt bons malgrat caure en festiu, gràcies a “la naturalesa d’una festa que incorpora continguts i valors de literatura més enllà de les vendes, que ha crescut de manera espectacular tant en parades com en públic, que compta amb la complicitat d’una majoria de la ciutadania que se l’ha feta seva i que fins i tot ha transcendit les nostres fronteres”. En aquesta línia, i consolidada la festa, la presidenta convida la gent “a fer una descoberta de les llibreries en el seu dia a dia: llocs culturals plens d’activitat i, no cal dir-ho, de tria i recomanació constant de llibres”. Pel que fa a les vendes, el Gremi de Llibreters, que va tancar la diada de l’any passat amb una facturació de 21,80 ME i un creixement d’un 4% respecte a 2016, no es vol marcar cap objectiu econòmic conscient de la incertesa del context actual. Tot i així, el Gremi encara la cita amb optimisme perquè la diada sempre és un parèntesi d’amor al llibre i davant del fet que la recuperació que ha experimentat el sector els últims tres anys fa pensar que l’estancament dels darrers mesos respon més al context social que no pas a una realitat sectorial.

Més espai per a la festa a Barcelona

El Gremi de Llibreters es congratula de l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona gràcies al qual s’incorporen nous espais que faciliten el passeig entre parades alhora que descongestionen zones saturades i se n’afavoreix la mobilitat i seguretat. S’incorpora el carrer Consell de Cent en el tram comprès entre Passeig de Gràcia – Rambla de Catalunya i Balmes. S’aconsegueix així un connector entre les dues vies que concentren la majoria de parades que se suma al de la Diagonal per la part de dalt, iniciat fa un parell d’anys. Continua l’aposta pel Passeig de Sant Joan, dedicat al públic infantil, juvenil i familiar, com també al còmic i l’àlbum il·lustrat, i la potenciació de la resta de barris de la ciutat com a nuclis actius i imprescindibles. La presidenta del Gremi vol fer “explícit el seu agraïment a polítics i equips tècnics municipals que gràcies al seu esforç han fet possible aquesta ampliació d’espais pertal de gaudir d’una diada en què es pugui mostrar amb més comoditat l’oferta de bons llibres per a tothom.” D’altra banda, la celebració de la festa al conjunt de Catalunya és molt important per al Gremi, no tan sols per la rellevància de les llibreries i dels autors presents, sinó també per la població a la qual serveixen. La facilitació d’acords a nivell de pobles i ciutats per a potenciar la festa i el rol de les llibreries forma part de l’estratègia del Gremi.

Una festa per a projectar Catalunya al món

El Gremi de Llibreters dóna suport aquest 2018 a diverses iniciatives impulsades per l’Agència Catalana del Turisme de la Generalitat amb motiu de l’Any del Turisme Cultural. Cal assenyalar que el Govern ha escollit el Dia del Llibre i Sant Jordi com una de les manifestacions que millor expliquen Catalunya al món. En paraules de Patrick Torrent, director executiu de l’Agència Catalana del Turisme, “un dels principals objectius d’aquest Any del Turisme Cultural és aconseguir que el món associï la festa de Sant Jordi, del Llibre i de la Rosa amb Catalunya com a destinació d’experiències culturals”.

És per això que el Gremi i l’Agència han programat diverses accions entre les quals la visita, el mateix dia 23 d’abril, d’un grup de mitjans i periodistes internacionals a Barcelona perquè visquin la jornada a peu de carrer, interactuïn amb la premsa catalana i coneguin, de la mà del Gremi, què significa la jornada a nivell social, cultural i econòmic. Aquesta trobada es farà en el marc incomparable d’una joia del nostre patrimoni cultural, la Casa de les Punxes, obra de l’arquitecte Puig i Cadafalch, als gerents de la qual el Gremi i l’Agència agraeixen la seva col·laboració.

D’altra banda, el Gremi promourà entre les llibreries europees un concurs d’aparadors que consistirà a incorporar elements vinculats al Dia del Llibre i la Rosa en els establiments. La llibreria guanyadora obtindrà com a premi un viatge a Catalunya, gentilesa de l’Agència Catalana de Turisme.

La festa del llibre i la rosa com més va més adeptes guanya arreu del món. Aquest fet, i sobretot la tradició de la nostra festa, va impulsar la candidatura davant de la UNESCO perquè la festa fos declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Els treballs de documentació i argumentari ja s’han finalitzat i presentat davant l’organisme internacional. El Gremi confia que accions com les que promou el Govern i a les quals s’afegeix ajudin a “donar l’impuls necessari perquè la declaració sigui un fet”.