El Festival Dansàneu inicia la setmana central amb gastronomia: un sopar maridatge a Escaló i el Tastàneu, a Sorpe

•La 26a edició del Festival de Cultures del Pirineu omple de dansa i música les Valls d’Àneu fins el 9 de juliol

Redacció.- Després del doblet de la big band d’arrel Rufaca Folk Jazz Orchestra a les Falles de València d’Àneu de dissabte i el diumenge al Centre Món Natura Pirineus (Son) la 26a edició del Dansàneu prossegueix dilluns amb l’inici de les activitats paral·leles i posant l’accent en la gastronomia. Dilluns l’Hotel Castellarnau d’Escaló serà l’escenari d’un sopar maridatge elaborat amb productes KM0 a les 21.00 h a càrrec de Josep Castellarnau. Rubricarà el sopar l’actuació de la companyia de dansa d’EgurRa, residents en el festival d’enguany, així com la veu de Joana Gomila i l’acompanyament d’Arnau Obiols. Els que hi vulguin assistir cal que facin la reserva a l’Hotel Castellarnau (973 62 20 63 – hotelcastellarnau.com) o al web del festival: www.dansaneu.cat.
La gastronomia tornarà a ser present al Dansàneu el proper dimarts dia 4 a la magnífica església de Sant Pere de Sorpe, que s’incorpora com a nou escenari del Festival i on a les 20.00 h tindrà lloc el concert d’Artur Blasco. En aquest cas serà amb la celebració de la primera edició del Tastàneu, un tast de productes organitzat per l’Associació de Productors del Pallars Sobirà, que oferiran una degustació de productes artesans.
El Tastàneu servirà per posar el colofó al concert d’Artur Blasco (Barcelona, 1933) un dels més destacats investigadors i divulgadors del folklore del nostre país i el principal recuperador de la cançó de tradició oral al Pirineu. Blasco és fundador de la Trobada d’Acordionistes del Pirineu, que se celebra cada any a Arsèguel i la seva recerca ajudarà les generacions que vindran a entendre un món avui gairebé desaparegut. Llicenciat en Biologia i aventurer de molt jove, va sentir per primera vegada a Groenlàndia l’instrument musical que li va canviar la vida: l’acordió diatònic. Es va fixar l’objectiu de recuperar-lo al Pirineu, on encara algú el tocava. A peu pels camins del cançoner és sens dubte una de les seves majors aportacions, però no l’única: resulta imprescindible visitar el Museu de l’Acordió que ha fundat a Arsèguel o sentir-lo tocar l’acordió diatònic i el rabequet, un instrument de corda que pràcticament havia desaparegut.
Qui estigui interessat en assistir-hi pot adquirir les entrades, que inclouen la degustació del Tastàneu, des d’una hora abans a la mateixa església (5 €) i de forma anticipada (3 €) a la seu del Consell Cultural de les Valls d’Àneu.