
14 juny 2018 El festival d’arts escèniques i salut mental L’Altre Festival arriba a la seva 4a edició
L'objectiu, es normalitzar, trencar estigmes socials i generar referents visibilitzant les malalties mentals i fent-les pujar a l’escenari
Redacció.- Aquest dissabte que ve, 16 de juny, la Fabra i Coats s’omple d’espectacles i des de les 10h del matí fins a les 20:30h les arts escèniques i la salut mental seran els protagonistes. Amb un programa seleccionat minuciosament, que inclou un tast d’espectacles en procés de creació, un laboratori escènic de la Cia. Moveo, i la representació de l’exitosa “Living with the lights on” de Mark Lockyer, l’Altre Festival vol trencar prejudicis, estigmes i etiquetes i apropar el trastorn mental a la societat -encara plena de tabús- des d’una vessant positiva i integradora.
Un festival necessari
L’Altre Festival és el primer festival d’arts escèniques i salut mental. El festival dona visibilitat a aquelles propostes artístiques creades i/o protagonitzades per persones amb un trastorn mental i a aquelles obres que reflexionen sobre la salut mental.
Amb un programa seleccionat minuciosament, que inclou un tast d’espectacles en procés de creació, un laboratori escènic de la Cia. Moveo, una producció pròpia amb la Cia. LaMent, la representació de l’exitosa “Living with the lights on” de Mark Lockyer i fins a 25 companyies, l’Altre Festival vol trencar prejudicis, estigmes i etiquetes i apropar el trastorn mental a la societat -encara plena de tabús- des d’una vessant positiva i integradora.
S’ha demostrat que les arts escèniques són una eina fonamental en el procés de recuperació i normalització de la vida d’aquelles persones que pateixen una malaltia mental. El teatre, la dansa, la música, el circ o la poesia fan que puguin tenir un punt de trobada, un lloc d’intercanvi, creació i participació.
El públic objectiu de L’Altre Festival, però, no són només les persones amb trastorns i els seus amics i familiars (ja conscienciats i sensibilitzats) sinó també tota la ciutadania en general. Perquè a l’Altre Festival els protagonistes són ells, persones amb malalties mentals, i el públic pot ampliar la mirada: acostar-se, escoltar i reflexionar sense prejudicis sobre un col·lectiu sovint invisibilitzat.
Un altre detall a destacar és la voluntat descentralitzadora del festival que des dels seus inicis ha volgut estendre el projecte al territori i ha comptat amb el Kursaal de Manresa com a una de les seves seus principals.
Amb aquesta 4a edició es consolida un festival que va néixer a Barcelona l’any 2015 i que en la seva passada edició va atreure a més de 3.500 persones de públic.
El programa
L’Altre Festival té tres línies de programació diferenciades: la programació de companyies amateurs, la programació de companyies professionals i el foment de les produccions pròpies.
Així, en el programa d’aquesta edició 2018 hi trobem:
16 de juny de 2018 – Fabra i Coats
•De 10 a 14:00h: Laboratoris escènic amb la Cia. MOVEO
•14:00h: dinar popular
•16:00h Espai Bota: Tast d’espectacles: Una mostra de fragments d’espectacles en procés de creació de 10 companyies diferents.
•Adelante. Cia. Sirc. Vinaròs (València)
•Lo imposible se hace posible. Cia. Les Arts Escèniques. Barcelona
•Performance Emocional. Club de la Lucha Emocional. Barcelona
•Partedemiparte. Cia. De Teatro y Títeres Tongo. Rosario (Argentina)
•Juan & Joan. El Pingüinazo. Rosario (Argentina)
•Flamenc inclusiu. Cia. Grup de Flamenc SRC. Barcelona
•La vida sigue igual. Cia. Cheers. Barcelona
•Al otro lado del espejo. Miracle Teatre. Sant Feliu de Llobregat
•Laif. Akesta Companyia. Barcelona
•Ohh lalalà c’est Magnifique!. Protagonistes Nosaltres. Terrassa
•Encreuaments a Vanuatu. Art i Part – Poblenou. Barcelona
•20:30h Fàbrica de Creació: Living with the lights on: Representació de l’espectacle de Mark Lockyer, de la companyia britànica Actors Touring Company.
18 de juny de 2018 – Centre Cívic Baró de Viver
•Jornada professional “Internacionalització de l’Altre Festival”: Trobada de promotors internacionals amb l’objectiu de crear nous Altres Festivals.
El passat 3 de juny, el Teatre Kursaal de Manresa, va acollir una primera jornada del Festival, amb un laboratori escènic a càrrec de la Cia. Moveo, i a la tarda un tast d’espectacles amb fragments de muntatges en procés de creació a càrrec de 10 companyies diferents i que va estar obert al públic amb entrada lliure. Quatre peces de microteatre produïdes per la Cia. LaMent Teatral i l’Altre Festival van tancar aquesta jornada, peces teatrals amb l’afany de potenciar la creació col·lectiva a partir de racons del Kursaal; i d’aportar una experiència diferent a la que viuen normalment els espectadors al gran teatre.
Baixar als inferns i tornar
La representació de Living with the lights on és un dels plats forts de la programació d’enguany. Després d’exhaurir entrades al Teatre Lliure, l’obra de Mark Lockyer torna a Barcelona gràcies a l’Altre Festival.
La peça, de la companyia britànica Actors Touring Company i dirigida per Ramin Gray, és una autobiografia escrita pel seu propi protagonista: l’actor Mark Lockyer.
A Living with the lights on Lockyer narra en primera persona com, degut a un trastorn bipolar i la seva addició a l’alcohol, perd el control de la seva vida, abandona la seva prometedora carrera i s’embarca en un viatge directe a l’infern. Una autèntica muntanya russa d’èxits i fracassos que el porta de l’hospital a la presó fins a la seva recuperació final. Ara, amb el seu testimoni ens ensenya que les malalties mentals poden afectar qualsevol persona, que la ment bipolar no és una ment deficient i que amb el tractament adequat hi ha vida més enllà d’aquestes malalties.
Edicions passades
En la seva última edició 2017, L’Altre Festival va aplegar 26 companyies provinents de Catalunya, Canàries, Mallorca, Regne Unit, República Txeca i Itàlia, i va reunir a més de 3.500 espectadors.
Alguns dels noms que ja han passat per L’Altre Festival són: Joan Manuel Serrat, James Rhodes, Toni Mira, Marta Carrasco, Los Galindos, Stalker Teatro, Pallapupas i la companyia italiana Accademia della Follia.
Els orígens
L’any 2000 un grup de persones vinculades al Centre de Dia Pi i Molist de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona va fundar La Trifulga dels Fútils, una companyia estable de teatre formada per persones amb trastorn mental, col·laboradors procedents de l‘àmbit sociosanitari i actors de teatre professionals.
Avui, després de més de 12 espectacles, l’equip s’ha triplicat i els propis integrants han creat una nova entitat: l’Associació Cultural Matissos, que té com a objectiu la creació escènica, musical i literària per arribar a moltes més persones, famílies, associacions, professionals sanitaris i ciutadans.
L’Altre Festival compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el teatre Kursaal de Manresa i la Fàbrica de creació de Barcelona Fabria i Coats.