
30 maig 2017 El Festival Internacional de Música Popular Tradicional, una referència de la música d'arrel
El FIMPT es celebrarà a Vilanova i la Geltrú durant els dies 16, 17 i 18 de juny
Redacció.- La 37a edició del Festival Internacional de Música Popular Tradicional de Vilanova i la Geltrú és el millor símptoma per a un festival que consolida la seva identitat i que presenta una programació musical de qualitat, oberta a la música d’arrel del nostre país i d’arreu del món, per a retrobar-se amb el bon temps i els aires mediterranis que acompanyaran el FIMPT durant els dies 16, 17 i 18 de juny.
Ens trobem davant un festival reforçat i enfortit que torna a caminar amb decisió i pas ferm cap a la dimensió de gran festival. Un camí irrenunciable i sense marxa enrere que l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú seguirà recorrent amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, que consideren el FIMPT com un festival estratègic d’àmbit nacional, distingit per la seva trajectòria i el seu valor cultural i musical. En només un any, les diferents administracions gairebé han doblat el pressupost del festival, passant dels 50 als 90 mil euros. Una declaració d’intencions innegable que reconforta la salut del FIMPT i que permet comptar amb la brass band balcànica per excel·lència, Boban Markovic Orkestar, com a cap de cartell de la 37a edició.
Com a degà dels festivals internacionals de música tradicional del nostre país, el FIMPT no renuncia a la seva característica fundacional d’internacionalitat però vol posar tota la seva força al servei de la nostra música i els nostres músics, seguint sempre els criteris de qualitat i professionalitat a l’hora de valorar i triar les seves propostes. D’aquesta manera, la programació d’artistes catalans del 37è FIMPT està encapçalada per Carles Belda i Sanjosex, encarregats d’inaugurar el festival, i es complementa amb la música d’autoria pròpia de Jordi Molina Septet que transporta la música d’arrel a les estètiques actuals; la proposta de Pep “Botifarra” i la Spanish Brass Luur Metals que aprofita la riquesa melòdica que caracteritza als “pals” del cant d’estil per a fusionar-la amb el llenguatge contemporani cambrístic; i la formació de música tradicional basada en els instruments de doble canya, Inxa Brass Band.
La representació estatal de música tradicional la conformen, d’una banda, els gallegs Radio Cos que transmeten amb convicció la seva manera d’entendre la música d’arrel galega i per l’altra, el músic i folklorsita Eliseo Parra, acompanyat en format quintet, per a seduir-nos amb fandangos, rondenyes, guajiras, bulerías i alegrías. Monsieur Doumani i Papa Orbe y Los Turpiales completen el caràcter internacional del festival, juntament amb la Boban Markovic Orkestar.
Amb la voluntat d’augmentar la vinculació del FIMPT amb la ciutat, s’ha incorporat l’escenari de la plaça del Port per a recuperar la façana marítima de Vilanova i la Geltrú que tornarà a ser el punt de trobada a prop del mar que molts ciutadans enyoraven. Alhora es manté la plaça de la vila, com a espai emblemàtic del festival i es fan visibles altres espais com el Teatre Principal i el patí del Castell de La Geltrú. El 37è FIMPT segueix i seguirà amb la idea d’oferir un festival transversal per a tots els públics carregat d’actuacions gratuïtes al carrer i adequant l’horari per poder gaudir també de la música amb família. Les noves dates del festival són un impuls més per al rellançament del FIMPT que torna a aproximar-se a l’estiu per convidar al públic a sortir al carrer i connectar amb la cultura i la música d’arrel del nostre país i d’arreu del món.
Aquest 37è FIMPT celebra la seva inauguració i cloenda fent un sentit homenatge a la persona i carrera musical d’en Pere Tapias. Carles Sanjosé (Sanjosex) i l’acordionista diatònic Carles Belda, obriran el 37è FIMPT amb la seva versió del ‘Passeig del Carme’ de Pere Tapias, tal com van fer Toti Soler, Elisabet Raspall i Jordi Paulí, Gemma Humet i Carles Dènia a les darreres edicions del festival.
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la revista Enderrock organitzen el concert homenatge a Pere Tapias, on diversos grups de l’escena catalana faran un repàs per la història musical del cantautor, versionant diferents dels seus temes. És l’acte de cloenda de la 37a edició del FIMPT i la posada en escena del cd que Enderrock ha gravat i distribuït amb la revista publicada aquest mes de maig. L’espectacle duu el títol homònim del cd: Un pèl nou, un pèl antic, tribut a Pere Tapias.