El festival L'Hora del Jazz – Memorial Tete Montoliu torna al setembre amb el millor jazz a la fresca

La plaça de la Vila de Gràcia serà un cop més l'escenari principal del festival per on desfilaran un total de vuit grups distribuïts al llarg dels darrers quatre diumenges del mes de setembre.

Redacció.-L’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM) organitza, com cada setembre des de fa 28 anys, el Festival L’Hora del Jazz – Memorial Tete Montoliu que programa algunes de les millors propostes de l’escena catalana del jazz.
Durant quatre caps de setmana de setembre es podrà gaudir d’una programació diürna i gratuïta a la plaça de la Vila de Gràcia. Un any més amplia els concerts fora de Barcelona i, com l’edició anterior, realitza concerts a Bigues i Riells,  Vilafranca del PenedèsGirona i Tarragona.
En aquesta ocasió el festival té un clar component reivindicatiu. Per una part envers la precària situació laboral dels músics, motiu pel qual els músics que hi participaran ho faran en unes condicions de treball dignes, contractats laboralment, com marca la normativa vigent. Per altra banda, l’Hora del Jazz també ha volgut apostar enguany per donar visibilitat a la presència de la dona en el jazz català, en aquesta edició cinc de les formacions que hi participaran són liderades o coliderades per dones i, finalment, també vol reivindicar la manca de llibertats que està experimentant l’àmbit artístic aquests dies.
El festival arrencarà amb Carme Canela & Joan Monné que presentaran un grapat de estàndards del songbook americà, amb clàssics de George Gershwin o Cole Porter, però també amb composicions de Thelonious Monk o Duke Ellington. Els seguirà el duo Lucía i Horacio Fumero, format pel membre històric de la pulsació rítmica de Tete Montoliu -Horacio Fumero- i la seva filla -Lucía-, que l’acompanya al piano i a la veu.
Iago Aguado Quartet, format per David Soler, David Mengual, Oriol Roca i Iago Aguado portaran el seu projecte musical de caràcter íntim que dibuixa paisatges sonors de diferents textures, colors i musicalitat. El seguirà la formació Vigorous, un trio de música contemporània instrumental amb una sonoritat fresca i espontània que combina tant elements acústics com electrònics.
Serà el torn de l’artista Sabina Witt que presentarà el seu darrer treball inspirat en les dones de la història i que busca donar visibilitat a aquelles veus que sovint han estat silenciades i apartades de la vida artística. A les 18.00 hores el trio de jazz Unexpectedli pendrà el relleu. La formació de caràcter jazzístic, conformada per Sergi Sirvent, Esteban Hernández i Dani Domínguez, juga amb alts nivells d’interacció i té una identitat sonora pròpia i personal.
Finalment, diumenge 30 de setembre serà el torn del selecte repertori de cançons de caire instrumental del The Cheap Trick Trio, que interpretaran una extensa llista amb temes dels millors instrumentistes de diferents èpoques. Una hora més tard, serà el torn de la força de la cantant i compositora DÁCIL amb la presentació del seu disc “Mamma Shark”. Situat entre l’indie pop i el disco, l’últim treball de DÁCIL, produït per Marc Parrot, comprèn peces tant cinematogràfiques com humorístiques, totes elles banyades per la potent força vocal de la cantant.
PROGRAMACIÓ MÉS ENLLÀ DE GRÀCIA
Com cada any, el festival L’Hora del Jazz traspassa les fronteres de Barcelona per portar el jazz a altres indrets del territori en concerts de pagament. Començarà el al Castell de Montbui de Bigues i Riells de la mà de Magalí Sare & Andreu Zaragoza, un duet que es nodreix del repertori de l’american songbook, de temes pròpis dels dos músics i també de la música popular brasilera.
La programació de nit arrencarà el a l’Auditori del VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca del Penedès amb Geni Barry Quartet featuring Guillermo Calliero, que oferirà un delirant hard-bop tot fent un repàs de temes de John Coltrane, Shorter, Benny Golson o Thelonius Monk.
El dissabte 22 de setembre a les 22.00 hores el festival també farà una parada al Sunset Jazz Club de Girona amb The Santiago Acevedo Ensemble que enguany presenta un disc amb sonoritats de Sud-amèrica i olor de Barcelona. La formació presentarà el seu nou disc La Travesía on el jazz, la música afro-cubana i el folklore colombià dialoguen de forma meravellosa.
El diumenge 23 de setembre a les 20.00 hores Eladio Reinón Jazz Quartet, format per intèrprets amb una extensa carrera professional, tocarà a la Capsa de Música de Tarragona i oferirà un concert que recollirà temes de diverses tradicions musicals, des del flamenc i la música llatina passant per la música clàssica i el jazz.
Finalment, el festival L’Hora del Jazz començarà a cloure la seva 28a edició al Jamboree Jazz Club el dimarts 25 de setembre amb Intimitats d’Albert Bover i Carles Margarit. Un projecte que presenta una lectura propera en clau de música de cambra de divesos estàndars de jazz i composicions originals.