El Festival Most porta el millor cinema al voltant de la vinya i el vi en la seva novena edició

La 9a edició del Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava tindrà lloc del 7 al 17 de novembre a Vilafranca del Penedès

Redacció.- Enguany la secció Collita es nodreix d’un total de 37 peces audiovisuals internacionals de temàtica vitivinícola. El nombre de treballs vinculats a la comarca del Penedés s’ha duplicat respecte l’edició anterior. Els propers dies 20 i 21 de setembre el Most ofereix una doble sessió de tast i presentació del festival a Barcelona, dintre del cicle Hotels amb DO a Barcelona.
Collita 2019 està formada per 37 peces audiovisuals que sumen un total de 904 minuts sobre la vinya, el vi i el cava procedents de nou països (Argentina, Bèlgica, Brasil, Espanya, Estats Units, França, Itàlia, Portugal i Suïssa). Enguany més del 40% dels projectes seleccionats provenen de l’estranger, un 43% prové del talent català, un 29% de treballs penedesencs i el 16% restant prové de la resta de l’Estat espanyol. En aquesta edició destaca el creixement dels treballs vinculats a la comarca del Penedès, que dupliquen el seu nombre respecte el 2018 i es concentren en l’àmbit de la publicitat.
També destaca la riquesa en els formats audiovisuals que aposten per la creativitat artística i aporten continguts a través de visions polièdriques i apassionants sobre les cultures del vi. Així com la seva diversitat temàtica, molt atenta a aspectes que pertanyen als debats més actuals de la vitivinicultura i que reflexionen sobre el futur de la vinya i el respecte a la terra.
Avançament de la secció Collita:
– Cépages rares: Un Patrimoine Suisse de Florian Burion (Suïssa, 2019) explica la història de les varietats de raïm suïsses, i la dels homes que l’han modelat durant segles.
– Vitis Prohibita Le Retour Des Cépages Résistants de Stéphan Balay (França, 2019) desplega un al·legat a favor de la viticultura 100% resistent a les plagues i, per tant, lliure de pesticides i tractaments químics.
– Vinho d’André Laranjinha (Portugal, 2018) va a la descoberta de les persones que preserven les velles i belles maneres de fer vi a una de les illes volcàniques de les Açores, tot retransmès amb unes imatges poètiques i uns personatges tan autèntics com únics, un treball que embadaleix amb els seus vins i embriaga amb les seves imatges.
– (Re)volution Champenoise. La viña manda d’Álvaro Moreno (Espanya, 2019): una mirada nova i original, una alenada d’aire fresc, ecològic i biodinàmic a l’antiga Champagne.
– Nous sommes quelques-uns de Laurent Giacalone, Florence Moëgling (França, 2018) posa el focus en la gent de La Band Latour, una associació de viticultors del Pirineu oriental, a la vall de l’Aglí (una zona molt afectada per la crisis del vi), que porta ja més de 15 anys treballant comunitàriament vinyes velles d’orígens diversos, i produint-hi vins naturals i orgànics.
– El Despertar Del Vino En Galicia de Pablo Alonso (España, 2019) narra el renaixement de la cultura del vi a les regions gallegues de Monterrei i Ribeira Sacra. Davant la internacionalització dels vins gallecs, des de fa uns anys un grup de viticultors intenta tornar a les arrels amb vinificacions més autèntiques que expressin el seu territori d’una forma singular, tot recuperant vinyes i varietats de raïm que estan ben a prop de desaparèixer.
– The Red Stain de Rodrigo Saavedra (Estats Units, Itàlia i Brasil, 2018), l’anunci del celler amb segell Francis Ford Coppola Winery. Explica la història d’un matrimoni propietari d’una tintoreria, que va construint un no parar de teories per explicar l’origen d’una misteriosa taca de vi negre a la camisa d’un del Billy, un dels seus clients.
JURAT COLLITA
El Jurat de la Secció Collita, amb 37 produccions internacionals de temàtica vinícola, està format per la sommelier del Celler de Can Roca Audrey Doré, guanyadora del premi a la Millor Sommelier de Catalunya; l’escriptora i crítica especialitzada en cinema Núria Vidal, que ha treballat en festivals internacionals com el Festival de San Sebastian o la Berlinale; Casimiro Torreiro, historiador, professor universitari i programador del Festival de Màlaga; Joan Asens, elaborador del Celler Orto Vins i membre de la Junta de la D.O. Montsant i de la Junta de l’Associació Prioritat; i Pilar Sanmartin, viticultora del Celler Bàrbara Forés, celler familiar amb una trajectòria de més de cent anys d’història.
 
CICLE HOTELS AMB DO
El propers 20 i 21 de setembre el Festival Most oferirà una doble sessió de tast i presentació del festival a Barcelona, serà a l’NH Collection Barcelona Gran Hotel Calderón.
El cicle se celebra en el marc de la setmana dels vins catalans als hotels de Barcelona on 22 hotels emblemàtics i amb història de Barcelona, acullen, per vuitè any consecutiu, tastos de vins amb denominació d’origen catalana als seus espais més íntims i inspiradors.
Per a l’ocasió, 12 cellers penedesencs col·laboren amb el festival oferint grans vins. Són 1+1=3 amb Blanc de Noirs Eco, Albet i Noya amb La Milana, Can Bas amb Monreal 2015, Can Ràfols dels Caus amb Gran Caus Rosat, Gramona amb Font Jui, Jean Leon amb Viña Gigi 2016, Llopart amb Clos dels Fòssils, Pardas amb Cabernet Franc, Can Credo amb Miranius 2018, Torres amb Fransola, Domènech Vidal amb Cultivare Blanc i Vilarnau amb Brut Rosé Delicat.
El cicle l’organitza el Gremi d’Hotels de Barcelona i l’Institut Català del Vi (INCAVI) i tots els participants seran obsequiats amb una invitació per a la 39ª Mostra de Vins i Caves de Catalunya on el Most també hi serà present.
MOST FESTIVAL
Most Festival és un esdeveniment d’abast internacional que recull la millor producció audiovisual relacionada amb la cultura de la vinya, el vi i el cava. Així mateix, el festival brinda pel bon cinema amb la projecció de pel·lícules de grans directors no estrenades comercialment.
Situat al Penedès, i des del 2016 també al Priorat, dos territoris d’una llarga tradició vinícola i diversos atractius enoturístics, el festival vol difondre les arts i les cultures vinícoles a través de la creació audiovisual, així com acostar-se a l’enologia des de totes les vessants possibles, potenciant valors com la qualitat, la diversitat o la implicació amb el territori.