El Festival Poesia i + 2020 se celebrarà aquest juliol en format híbrid i amb poetes i músics de renom

La nova edició del festival, que tindrà lloc del 2 al 12 de juliol al Maresme, combinarà recitals i concerts presencials

Redacció.- El Festival Poesia i+, el festival d’irradiació poètica més important de fora la capital, organitzat per la Fundació Palau de Caldes d’Estrac, celebrarà el proper mes de juliol la seva 15a edició en format híbrid, a mig camí entre la presència i la virtualitat però amb la ferma convicció de tirar endavant. Del 2 al 12 de juliol, el festival combinarà recitals i concerts presencials, amb aforament una mica més reduït de públic, i actuacions retransmeses en directe via streaming.
Tot i les dificultats i les cancel·lacions massives que s’han viscut en les darreres setmanes, el Poesia i + no vol renunciar a obrir un espai per a la poesia i la cultura. El Festival considera que cal apostar per un dels papers principals de la cultura: desafiar el present, interpel·lar-lo i incidir-hi. És per això que, tot i les dificultats, ha decidit tirar endavant i presentar una nova edició plena de poesia i d’encreuaments creatius.
Concentració a la Fundació Palau
A fi de garantir la seguretat de tot el públic, els artistes i el personal, el festival es concentrarà enguany al parc de Can Muntanyà i la Fundació Palau, a Caldes d’Estrac, excepte el primer dia, que tindrà lloc com de costum a Canet, l’única població de les que impulsen el festival que pertany a la regió sanitària de Girona.
El Festival, però, vol subratllar la implicació dels nou municipis que fan del Poesia i + un festival arrelat al Maresme i que, si bé enguany fa aquest replegament cap a l’origen, l’any que ve es tornarà a expandir pel territori i la paraula i l’art ressonaran de nou a les diverses poblacions que fan costat al festival. Als municipis de Caldes d’Estrac, Canet, Arenys de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Dosrius, Alella i Mataró se li sumen enguany Teià i Sant Vicenç de Montalt, impulsant un festival de proximitat, obert a tothom i en un entorn privilegiat.
Nou format
El format del festival s’ha adaptat seguint les normatives sanitàries actuals i s’han pres diverses mesures, com ara no publicar programa en paper i limitar l’aforament a 150 persones per nit, respectant sempre les distàncies de seguretat. Unes mesures que permeten assegurar que, a pesar de l’emergència sanitària, es podrà fer el festival.
El Poesia i + vol reivindicar més que mai la importància de la cultura, la necessitat de la trobada i el debat, així com també la manera d’acostar-se a la cultura: no des de la bulímia i l’acumulació, sinó des de la proximitat entre el públic, creadors i entorns. Amb la celebració del Festival també vol manifestar el seu compromís amb el teixit més immediat, el Maresme, la poesia i els creadors.
Primers artistes confirmats
El Poesia i + 2020 ha desvetllat els primers noms d’una programació que comptarà amb poetes, artistes i músics de diverses generacions, estils i procedències. Podrem gaudir de la música de Christina Rosenvinge, cantautora madrilenya Premi Nacional de les Músiques Actuals el 2018; l’artista visual i escriptora Irene Solà, recentment guardonada amb el Premi de Literatura de la Unió Europea, acompanyada del col·lectiu Estampa; la poetessa Blanca Llum Vidal amb el duet de violí i bateria Los Sara Fontán; l’escriptor basc Bernardo Atxaga, la performance de l’artista Laia Estruch, amb la veu com a element vertebrador; i l’actuació de la cantautora Clàudia Cabero, guanyadora del Premi Miquel Martí i Pol, entre molts altres.
La programació completa i la imatge del festival es faran públics el proper mes de juny. La imatge d’aquest any se centra en la idea de pausa i en al valor de l’entorn. Vivim en la urgència d’una crisi sanitària, però no la podem desvincular de la crisi mediambiental. Reocupem l’espai públic, però fem-ho des d’una certesa: la de la nostra fragilitat i la de la nostra interdependència amb el medi natural.
Abonament a cegues
Des d’avui el Festival posa a la venda al web de la Fundació Palau l’abonament a cegues a un preu reduït, pensat especialment per al públic més fidel del festival i que es podrà comprar fins el dia que es publiqui el cartell complet, quan es posarà a la venda l’abonament normal. Aquest any l’abonament a cegues inclou quatre dels set espectacles de pagament i permetrà triar quins de manera preferent.
A diferència d’altres anys, en aquesta edició la majoria d’activitats seran de pagament, amb l’objectiu de poder controlar de manera clara l’aforament de les activitats i fer front a les despeses suplementàries que suposa aquest format.