El festival Sismògraf es consolida com a mercat estratègic dedicat íntegrament a la dansa en la seva cinquena edició

Tindrà lloc entre el 25 i el 29 d'abril a Olot

Redacció.- El festival Sismògraf aposta pel talent mil·lennial en la seva cinquena edició com a mercat estratègic de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) del Departament de Cultura, i dedica bona part de la seva programació als coreògrafs, ballarins i ballarines nascuts durant els anys 90. La programació, que s’ha presentat avui en roda de premsa a Barcelona i Olot, dona protagonisme a tota una generació d’artistes de talent manifest que encara busquen consolidar-se dins el sector i davant del públic. Una generació, a més, plena de noms femenins, alguns dels quals seran presents al festival, que també inclou propostes en clau de gènere.
A la roda de premsa a Barcelona hi han participat el director de l’ICEC, Miquel Curanta; la directora del certamen, Tena Busquets, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot, Pep Berga. Abans, ha tingut lloc la presentació a Olot, al Museu dels Volcans, i ha comptat amb la participació de la directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona, Carme Renedo.
Festival Estratègic de la Dansa
El director de l’ICEC, Miquel Curanta, ha manifestat durant la roda de premsa de presentació que “des de l’edició del 2015, el Sismògraf és l’únic mercat estratègic dedicat íntegrament a la dansa, i això implica que en aquests cinc anys hi hem aportat recursos i coneixement amb tres objectius bàsics: impulsar-ne l’activitat, millorar-ne el posicionament internacional i reforçar-ne el paper com a plataforma d’exhibició i contractació de la producció coreogràfica catalana”. L’experiència d’aquests cinc anys demostra que la inversió feta des de l’ICEC –tant directament com a través del PRO365, que proporciona als programadors coneixement i eines perquè programin més dansa en els seus espais– ha aconseguit uns resultats molt positius, convertint el Sismògraf en un cas d’èxit.
Curanta ha destacat la capacitat de creació de públic del Sismògraf, “una altra de les línies en les quals hem volgut i volem incidir des de l’ICEC”, en tant que resulta en un major consum d’espectacles culturals i, per tant, també suposa un retorn de la inversió cultural. L’any 2018 van assistir al festival olotí 20.000 espectadors, 5.000 més que el 2016.
A banda, Curanta també ha citat el volum de contractacions sorgides durant el Sismògraf per a les companyies professionals de dansa: un 54% de les vendes anuals d’espectacles es realitzen durant els dies del festival. A aquesta xifra positiva cal afegir també l’èxit en l’acollida de professionals -catalans i estrangers- del festival, que es reflecteix en què un 22% dels participants al Sismògraf prové de fora de Catalunya (d’aquests, un 12% són de la resta de l’estat espanyol). Precisament la internacionalització és, juntament amb la creació de públics i la contractació, el tercer element que justifica que Sismògraf sigui un dels cinc mercats estratègics de l’ICEC, i l’únic de les comarques gironines.
Lligat amb això, el director de l’ICEC també ha volgut agrair a l’Ajuntament d’Olot el seu suport decidit al festival, més enllà de la dimensió econòmica d’aquest (és a dir, del retorn econòmic que pugui generar en la ciutat). Curanta ha valorat especialment que el Sismògraf no sigui només una eina de promoció d’Olot sinó una veritable aposta per la creació cultural i l’atracció de públics, cosa que es reflecteix en la implicació de tota la ciutat en el certamen.
Una cinquantena d’espectacles
La directora artística ha explicat que enguany conformen el Sismògraf –que se celebra del dijous 25 al dilluns 29 d’abril– una cinquantena d’espectacles, entre els quals destaquen com a novetats un itinerari en bicicleta que acostarà els espectadors a espais de la ciutat poc habituals en edicions anteriors del certamen; la proposta Apilats, que agrupa les quatre peces finalistes del Premi de Dansa de l’Institut de Teatre 2018, o el dispositiu Stalkers per a joves curadors, una proposta que Sismògraf comparteix amb el festival Sâlmon, FiraTàrrega i el TNT gràcies a la qual un grup de joves podran conèixer a fons en què consisteix la curadoria d’arts escèniques i, posteriorment, dissenyar part de la programació d’aquests certàmens.
A banda, en l’apartat Erupció el Sismògraf d’enguany vol posar el focus sobre el “present present” amb un doble vessant: incidint en la importància de “l’ara i aquí”, del present de la dansa actual, així com a través de la recuperació del passat en el present. Són molts els espectacles i companyies que s’inscriuen en aquest “present present”, que beuen de les arrels i les transporten als temps actuals.
A banda, com sempre, les vibracions del festival es faran sentir arreu de la comarca i la ciutat, ja que el Sismògraf continua apostant pel binomi dansa i paisatge, i acomodarà part de les seves propostes al carrer, en mig de la natura o en altres municipis propers. Des d’aquesta perspectiva, la coincidència del darrer dia del festival amb Dia Internacional de la Dansa permetrà, per exemple, que la dansa i el mercat setmanal d’Olot convisquin en un mateix espai el dilluns 29 d’abril.