El Festival de Sitges obre una finestra a París

L’Étrange Festival acollirà un focus de cinema fantàstic català amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull

Redacció.- París i l’Institut Ramon Llull se sumen a les celebracions del 50è aniversari de Sitges amb la programació a l’Étrange Festival de títols icònics del cinema català de gènere. A la seva 23a edició, que se celebra del 6 al 17 de setembre, el certamen francès abraça des dels films més històrics fins a l’actualitat més recent, en una mostra de la vitalitat del sector català.
El focus de cinema fantàstic català s’iniciarà a París divendres 8 de setembre amb Angoixa (Bigas Luna, 1987) i Tras el cristal (Agustí Villaronga, 1987), dues cintes inquietants i essencials en el cinema català de terror. Dissabte 9 de setembre serà el torn de dues pel·lícules que es van poder veure a la passada edició del Festival de Sitges, la claustrofòbica El ataúd de cristal (Haritz Zubillaga, 2016) i el documental Herederos de la bestia (Diego López i David Pizarro, 2016) sobre el film El día de la bestia, d’Álex de la Iglesia. A continuació d’aquesta última projecció es realitzarà una taula rodona amb la participació d’Hari tz Zubillaga, Diego López, David Pizarro, Jaume Balagueró, Xavier Gens i Àngel Sala –director del Festival de Sitges–.
Diumenge 10 de setembre es dedicarà a la projecció dels curtmetratges Alicia (Jaume Balagueró, 1994), Días sin luz (Jaume Balagueró, 1995), Génesis (Nacho Cerdá, 1998), Zero (David Victori, 2016), Zone 84 (Lonan Garcia, 2016) i Amo (Àlex Gargot, 2016). La cloenda del focus de cinema català fantàstic la protagonitzarà l’estrena mundial de La pell freda, de Xavier Gens, l’adaptació de la novel·la d’Albert Sánchez Piñol, que també es podrà veure a Sitges 2017. A més d’aquests títols, el certamen ha atorgat una carta blanca al director Jaume Balagueró p er a formular la seva pròpia tria de pel·lícules. Els films seleccionats pel cineasta català són Elephant Man, de David Lynch; Le sacrifice, d’Andrei Tarkovski, La bouche de Jean-Pierre, de Lucile Hadzihalilovic, La Grande Bouffe, de Marco Ferreri i Street Trash, de James M.Muro.
L’Étrange Festival, nascut el 1995, està dedicat a una producció cinematogràfica que comprèn filmografia sorprenent i atípica de tots els gèneres: fantàstic, dramàtic, infantil, horror, documental, etc. i que dóna una importància especial a la projecció de films inèdits. La programació, dirigida per Frédéric Temps, Philippe Lux i Marc Troonen, s’estructura en diverses seccions que comptabilitzen unes 180 projeccions en deu dies. El festival presenta la seva programació entre el 6 i 17 de setembre al Forum des Images, equipament municipal de la Ville de Paris fundat el 1988 i dedicat al cinema i a l’audiovisual, situat a l’interior del Forum des Halles.