El festival amb So de Cobla, comença aquest dissabte estrenant una producció pròpia de fusió liderada per Cris Juanico

El nou Festival mescla tradició i innovació a l’entorn de la sonoritat de la cobla

Redacció.- Aquest dissabte, 29 de juliol, a les nou del vespre i al Parc dels Agustins de Palamós (Baix Empordà) tindrà lloc l’espectacle inaugural del primer i únic Festival de Cobla de Catalunya, Amb So de Cobla, una iniciativa impulsada conjuntament pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Palamós i la Diputació de Girona, amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya i de l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós. En paraules del seu codirector, el músic Adrià Bauzó, Amb So de Cobla ‘vol reflectir la vitalitat i creativitat associada a la sonoritat de la cobla en tant que formació única al món, ja sigui en el seu format de cobla d’onze músics (i, per tant, recollint la seva funció d’intèrpret del repertori sardanista) com en les seves múltiples adaptacions i estils’.
El nou Festival Amb So de Cobla s’endevina ambiciós en el seu plantejament en tant que ja presenta, en la seva primera edició, una producció pròpia: es tracta de la fusió del rock i la cobla que proposa el cantant Cris Juanico acompanyat del seu quartet en l’espectacle inaugural que tindrà lloc aquest dissabte 29 de juliol, a les nou del vespre, al Parc del Convent dels Agustins. Un mestissatge que arriba en un any especialment prolífic per a l’exlíder dels Ja T’ho Diré i que permetrà redimensionar temes coneguts d’aquesta banda gràcies a la incorporació de la doble canya (tible i tenora), flabiol, fiscorn i tuba.
Igualment remarcable resulta la programació del Festival prevista per al dijous 3 d’agost, a les nou del vespre, i que proposa un dels espectacles més celebrats dels darrers anys: Roger Mas i la Cobla Sant Jordi pugen de nou a l’escenari i ho fan presentant nous temes per encàrrec d’Amb So de Cobla. La seva proposta, coneguda i reconeguda arreu (en són bona mostra els Premis Enderrock aconseguits amb el seu disc en comú), continua seduint per honesta i profunda, usant aquesta vegada la cobla en el seu format clàssic que se suma a la veu i la guitarra de Mas i a la seva banda habitual, amb Xavier Guitó al piano i als arranjaments. Roger Mas es farà ressò del bicentenari del naixement de Pep Ventura incorporant alguna de les seves cèlebres composicions d’aquest autor en el repertori del concert.
Amb So de Cobla aposta per dues produccions ‘amb grapa’ com són la proposta de la Cobla Bisbal Jove (que ja va sorprendre fa uns anys amb la seva producció al costat del grup La iaia) que presentarà divendres 4 d’agost, al Passeig de Mar, la seva nova aliança musical amb el grup de rumba catalana Los Gazpacho; els arranjaments de la producció són de Xavier Molina. Però no només; la seva actuació precedirà els sons de la fanfara catalana Biflats, que ha actuat aquest matí en el marc de la roda de premsa i que acaba de presentar disc (Picap, 2017) amb una excel·lent rebuda i que s’endevina com una de les propostes amb major seguiment per part del públic jove, sovint poc coneixedor de la sonoritat de la cobla. En paraules d’Adrià Bauzó ‘els Biflats són una autèntica revelació de la música catalana, un producte molt ben acabat, proper a la sonoritat balcànica’.
Dissabte 5 d’agost a les set de la tarda i al Passeig de Mar serà el torn de gaudir de l’espectacle familiar TUTUTS! a càrrec de la Cobla Bisbal Jove; i ja a les nou del vespre, la tenora càlida de Jordi Molina omplirà el Parc del Convent dels Agustins amb els temes que confegeixen el seu darrer projecte, Matèria del temps, presentat en marcs com la Fira Mediterrània de Manresa o el 30 Festival Tradicionàrius. Ens referim a un septet de músics reconeguts on Molina i la tenora assoleixen un lideratge integrador i volgudament mediterrani.
Diumenge 6 d’agost finalitzaran les activitats amb un programa marcadament participatiu: el Curs Amb So de Cobla planteja diverses classes magistrals simultànies amb especialistes de prestigi (es crearà material pedagògic per a l’ocasió) que són solistes de cadascun dels instruments propis de la cobla. Després d’un matí de treball, a les sis de la tarda, els alumnes del Curs mostraran el resultat de la feina feta en el marc d’una ballada pública que culminarà, a les vuit del vespre i a la Plaça de Sant Joan, amb la cloenda del Festival quer serà una audició ‘clàssica’ de sardanes a càrrec de la Cobla Baix Empordà.
A banda dels concerts a Palamós i de les tradicionals activitats de l’Agrupació Sardanista Costa Brava (com són el 49è Aplec de la Sardana del 30 de juliol o el 17è Memorial Ricard Viladesau, el 2 d’agost), el nou Festival també programà l’actuació de Biflats a Figueres (3 d’agost).
Amb So de Cobla presenta tots els espectacles i la formació de manera gratuïta excepte el concert de l’Agrupació Sardanista Costa Brava, 17è Memorial Ricard Viladesau, que tradicionalment ha estat un acte de pagament.