El Festival de Torroella estrena en època moderna l'integral dels duos per a dues guitarres del torroellenc Josep Ferrer i Esteve

El concert, protagonitzat pels guitarristes Jens Franke, alemany, i Jørgen Skogmo, noruec, està dedicat a la memòria d'Ernest Lluc

Redacció.-  La llarga tradició musical de Torroella de Montgrí ha fet possible que en el transcurs dels segles hagin sorgit diversos compositors a la població que el Festival de Torroella ha anat recuperant des que va ser creat el 1981. El torroellenc Josep Ferrer i Esteve (1835-1916), va ser un eminent guitarrista i professor a París i Barcelona, i un prolífic compositor d’obres per a guitarra, el catàleg del qual consta de 136 obres agrupades en 63 opus, a més d’una apreciable quantitat de manuscrits inèdits. El Festival de Torroella recupera aquest dimecres 2 d’agost la integral dels duos per a guitarres de Ferrer i Esteve que, en qualitat d’estrena en l’època contemporània, interpretaran els joves guitarristes Jens Franke, alemany, i Jørgen Skogmo, noruec. Aquest concert de recuperació de patrimoni musical català està dedicat a la memòria d’Ernest Lluch.
Josep Ferrer i Esteve va néixer a Girona el 13 de març de 1835, on els seus pares, de Torroella de Montgrí, s’hi havien instal•lat a causa de la I Guerra Carlina (1833-1840). Quan tenia cinc anys la seva família va tornar a Torroella, on el compositor i guitarrista va viure la seva, adolescència i joventut fins que es va traslladar a Barcelona el 1860 per ampliar els seus estudis musicals. El 1885 es va traslladar a París, on va ser professor de guitarra a l’Acadèmia Internacional de Música ‘Institut Rudy’ fins al 1898, any en què va tornar a Barcelona i va ser nomenat professor del Conservatori del Liceu. El 1901 es va instal•lar de nou a París durant tres anys i va tornar definitivament a Barcelona on va morir el 7 de març de 1916 quan tenia 81 anys.
Després de la mort de Josep Ferrer les seves obres impreses van ser cedides a la biblioteca de l’Orfeó Català, i els seus manuscrits van passar a mans del seu amic més íntim, Domènec Bonet, la filla del qual els va cedir a Domingo Prat (1886-1944) qui els va portar a Buenos Aires (Argentina). La família de Prat els va vendre i finalment van anar a parar a Londres, on es troben actualment. Jens Franke va trobar el manuscrit que contenia els duos de guitarres a la biblioteca de la Royal Academy of Music de Londres. Els va estudiar i editar i han estat publicats per la prestigiosa editorial musical Schott. A més, Franke acaba d’enregistrat els duos de Josep Ferrer i Esteve amb Jørgen Skogmo per la discogràfica Naxos que els publicarà la pròxima tardor.
El divendres 4 d’agost, el Festival de Torroella acollirà un any més l’Acadèmia 1750, orquestra sorgida el 2006 al si del Festival de Torroella i especialitzada en repertori barroc i clàssic. L’Acadèmia 1750 sota la direcció del seu titular Massimo Spadano oferirà un programa amb obres de Beethoven, Haydn i Mozart de qui interpretaran una de les seves simfonies més admirades i tocades, la número 40.