
04 març 2018 Figueres tanca la Capitalitat de la Sardana amb més de 130 activitats programades
Es presenta una producció teatralitzada com a cloenda en col·laboració amb Torroella de Montgrí, Perpinyà i Blanes
Redacció.- L’Ajuntament de Figueres ha fet balanç aquest matí en el marc d’una roda de premsa del que ha significat per al municipi ostentar el títol de Capital de la Sardana 2017 així com desplegar la celebració del bicentenari del naixement de Pep Ventura. Per festejar ambdues efemèrides, l’Ajuntament ha portat a terme un programa d’activitats intens, amb un total de 136 accions al llarg de 13 mesos que començaven el passat 2 de febrer de 2017 coincidint amb la celebració de l’aniversari del naixement de Ventura i que finalitzaran el proper diumenge 11 de març, amb els actes vinculats a la cloenda. La comissió mixta formada pels responsables del municipi de l’Alt Empordà i liderada pels membres del Foment de la Sardana Pep Ventura ha estat l’encarregada de tirar endavant tota aquesta activitat.
Aquest matí els seus portaveus han volgut destacar algunes de les fites assolides, com l’edició recent del llibre Aquesta no és una biografia de Pep Ventura de la musicòloga Anna Costal, assessora durant tot l’any de la Capitalitat de la Sardana de Figueres, o les accions programades amb voluntat d’internacionalitzar la Sardana que s’han celebrat a iniciativa de Figueres als municipis d’Alcalà la Real i Alba de Tormes, així com en el marc de l’Aplec Internacional celebrat a Ostrava (República Txèca) i a Romania i que promou l’Associació per a la Divulgació del Folklore Adifolk.
Segons el regidor de Cultura Popular de l’Ajuntament de Figueres, Quim Felip, la ciutat de Figueres ha demostrat “que el món sardanista gaudeix d’una molt bona salut i té un nivell cultural de primer ordre. I sobre aquest camí, manifestem la voluntat de treballar per aconseguir que properament la Sardana sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco”. Felip ha fet públic igualment el compromís municipal de “continuar en la línia que hem dibuixat al llarg de l’any 2017. La sardana i, per extensió, la cultura popular serà molt present als nostres carrers i places. Tenim ja una programació en cartera i un projecte molt ambiciós que caldrà concretar en els propers mesos”, ha afirmat.
En la mateixa línia s’ha expressat la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, Montserrat Mauné, que ha desgranat les activitats previstes per al proper diumenge 11 de març, jornada de cloenda, i que inclouen una cercavila festiva amb sortida des de la Rambla i fins a la plaça de la Música (al barri de l’Eixample) on tindrà lloc la festa popular per inaugurar el Monument a la Sardana, obra de l’escultora empordanesa Núria Surribas. Hi participaran els geganters, bastoners i esbarts locals i les sardanes aniran a càrrec de la cobla Costa Brava.
En la mateixa línia de felicitació i voluntat de continuïtat s’ha expressat el coordinador del projecte Capital de la Sardana i membre de la Confederació Sardanista de Catalunya, Víctor Sallés, el qual ha recordat als assistents que “tot és a punt perquè el proper 17 de març el municipi de Montblanc, capital de la Conca de Barberà, agafi el relleu de Figueres”.
Amb tot, abans de cedir el protagonisme a la població tarragonina, Figueres proposa una darrera fita: la presentació de la l’espectacle Tripe Picat, una producció de l’Ajuntament de la Figueres i la comissió Capital de la Sardana 2017 en col·laboració amb els municipis de Torroella de Montgrí, Perpinyà (Capital de la Sardana 2019) i Blanes i amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.