Filmin guanya el Premi de Comunicació Muriel Casals 2021

Jordi Cuixart: «Filmin és la demostració que ‘compromís’ i ‘ambició empresarial’ poden ser paraules complementàries»

Redacció.- Òmnium Cultural atorga el Premi Muriel Casals de Comunicació 2021 a la plataforma de cinema en línia Filmin. El jurat, format per Sebastià Serrano, Núria Iceta, Sara Gonzàlez, Àlex Gutierrez, Odei A.-Etxearte, Albert Sàez i Marcel Mauri, ha decidit atorgar el guardó a Filmin pel seu “tractament de la llengua catalana en pla d’igualtat a la resta de llengües” i la seva “potència com a producte audiovisual en el complicat context actual”. El jurat valora especialment “l’aposta per la qualitat del producte cultural i el bon cinema que ofereix”, entenent que “Filmin és una clara demostració que, si el projecte és bo, es pot fer negoci normalitzat en català”.

El guardó es lliurarà en el marc de la 71a edició de la Festa Òmnium de les Lletres Catalanes-Nit de Santa Llúcia, que se celebrarà el 14 de desembre al Teatre Nacional de Catalunya. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha afirmat que “Filmin és la demostració que ‘compromís’ i ‘ambició empresarial’ poden ser paraules complementàries, també en la indústria audiovisual”. “És un orgull reconèixer l’esforç i la professionalitat d’aquesta plataforma: per haver decidit no agafar el camí fàcil, pel seu compromís amb el cinema i les produccions independents, i sobretot per defensar la llengua catalana davant d’aquells que la voldrien invisibilitzada”, ha remarcat.

Filmin és una plataforma de cinema en línia que ofereix majoritàriament pel·lícules d’autor i independents, a banda de títols de cinema comercial. Va néixer el 2007 i actualment té un catàleg de més de 14.000 títols: cinema premiat, grans clàssics, els millors documentals i algunes de les sèries més innovadores, a més de nombrosos curtmetratges. Es distingeix per tenir una versió en català, anomenada FilminCAT creada en 2017, que ofereix més de 2.500 títols entre produccions catalanes i continguts doblats o subtitulats, així com les seves diverses aplicacions íntegrament en català. Filmin ha estat guardonada amb el premi a la indústria dels Premis Sant Jordi de Cinematografia, el Premi Ciutat de Barcelona de Creativitat i Innovació, el Premi Pompeu Fabra de l’àmbit socioeconòmic, i, aquest 2021, el Premi Nacional de Comunicació com a mitjà d’arrel digital.