Fina Miralles i Juan Hidalgo, artistes convidats per l'ELAA

Del 3 al 7 de març l'arxiu europeu de l'art de la performance recollirà els testimonis de totes les artistes participants a la trobada FEM_11

Fina Miralles i Juan Hidalgo, dues figures essencials de l’art d’acció a l’Estat espanyol, són els artistes convidats per l’European Live Art Archive (ELAA) a Girona el mes de febrer de 2011. El projecte ELAA, coordinat per la Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis de la Universitat de Girona que treballa associada amb la Ruskin School of Drawing and Fine Art, University of Ofxord i el centre GlogauAIR de Berlín, és el primer centre de documentació i investigació de performance d’abast europeu que es crea a l’Estat espanyol i té l’objectiu recollir informació sobre aquest art i documentar-lo per a la recerca i l’ensenyament. Tota la documentació recollida es podrà consultar al web de l’ELAA, que es coordina des de Girona.

Els testimonis de la performance

Fina Miralles (Sabadell, 1950) serà entrevistada per ELAA el proper dissabte 26 de gener a Cadaqués, on resideix des de fa 11 anys. Aquesta artista conceptual és una de les pioneres de la performance als anys 70 a Catalunya “quan encara el que feiem no tenia nom, nosaltres en dèiem accions”, afirma. Des de fa anys, Miralles ha estat absent de l’escena performàtica tot i
que recentment ha participat en una vídeo-acció de l’artista palafrugellenca Marta Vergonyós que es projectarà durant el FEM_11, la trobada internacional d’art acció de dones que se celebrarà a Girona del 3 al 7 de març.

D’altra banda, Juan Hidalgo (Las Palmas de Gran Canaria, 1927) és una figura capital en el desenvolupament de les vanguardies artístiques del segle XX a l’Estat espanyol i serà a Girona el 28 de febrer. Considerat un artista total, fundador a finals dels anys 50 del grup musical de vanguardia ZAJ -en els principis de la teatralització de les arts plàstiques, més endavant conegut com a performance-, Juan Hidalgo diu que “els músics parlen de mi com a artista plàstic i els artistes plàstics com a músic i només els poetes el consideren poeta”.

Tot a punt per al FEM_11

El dissabte 26 de febrer tindrà lloc la presentació de FEM_11 al Cinema Truffaut amb el documental Not for sale, de Laura Cottingham, un documental sobre el pioner alliberament de la dona als Estats Units.

Etiquetes: