Fins al 14 de febrer es podrà visitar al MUME l'exposició #StolenMemory.

A la mostra es poden veure objectes encara no retornats que els Arxius Arolsen han cedit temporalment

Redacció.- Aquesta exposició és una col·laboració d’entitats memorials (MUME, Memorial Democràtic) i la Universitat Rovira i Virgili amb Arolsen Archives per tal de fer conèixer públicament la campanya de difusió dels Arxius Arolsen de retorns de pertinences de deportats procedents de diferents països europeus.
Es tracta de la continuació i l’aprofundiment dels contactes que des de fa uns anys els Arxius Arolsen han tingut amb investigadors sobre les víctimes espanyoles del nazisme a fi de trobar descendents de les persones de les quals guardaven objectes i documents a Bad Arolsen. En el cas de Catalunya i Espanya, hi havia desenes d’objectes i documents a retornar, alguns dels quals encara estan per retornar. Malgrat tot, gràcies a diferents investigadors que han treballat sobre les víctimes del nazisme, com Antonio Muñoz o Ana García Santamaría, i de les associacions de familiars de deportats, com Amical de Mauthausen, Amical de Ravensbruck, Amical de Dachau, Amical de Neuengamme, Recuerdo y Dignidad (Soria) i Triangle Blau, s’han anat trobant part d’aquestes famílies.
Excepcionalment, a la mostra es poden veure objectes encara no retornats que els Arxius Arolsen han cedit temporalment al MUME amb motiu d’aquesta exposició i per promoure la recerca de familiars. Són objectes dels deportats Vicente Borjabad Alguacil, Josep Vergés Font, Joan Lladó Mas, Baldiri Soler Artau i Francisco Navarro Serrano. En aquest sentit cal ressaltar la importància del fet que un d’ells, Vicente Borjabad Alguacil, va viure i va morir a La Jonquera.
El cas concret de Vicente Borjabad Alguacil té una rellevància especial, motiu pel qual apareix al cartell de l’exposició. Va ser un veí de la Jonquera i hi va viure amb la seva dona, Adela (Adelita) Delforn, hi va treballar i hi va morir, el 1957. No va tenir fills i s’està buscant informació de familiars de segon grau. Borjabad va néixer a Matute de Almazán, Sòria, i els Arxius Arolsen, l’Associació Memorial “Recuerdo y Dignidad” i l’historiador i investigador Antonio Muñoz ha fet una intensa recerca per buscar els seus familiars, encara sense èxit.