La Fira Mediterrània i Cases de la Música presenten el cartell de la IX edició de l’Estepa Mediterrània

La banda mítica jamaicana THE SKATALITES; els egarencs DOCTOR PRATS, que presentaran el seu nou àlbum Venim de Lluny (Música Global 2.018); la multipremiada banda ROBA ESTESA, que van arrasar als premis ENDERROCK 2017 i presenten el seu últim àlbum Desglaç (Coopula Records, 2018), i el xativí FELIU VENTURA, que presentarà un repertori basat en clàssics d’Ovidi Montllor i cançons pròpies en clau jamaicana, són els plats forts que presenta el cicle ESTEPA MEDITERRÀNIA

Redacció.-Més enllà dels grans noms, l’Estepa Mediterrània presenta un cartell amb més d’un 50% de bandes amb components femenins i amb una clara voluntat de ser un impuls de formacions emergents, incidint sobretot en l’escena de la Catalunya Central, que en aquesta edició representa un 43% de la programació.
Les Cases de la Música situen el focus més enllà de l’escenari de la plaça Europa ampliant en dies i propostes els artistes emergents. Si en l’edició anterior Voilà! va programar dos propostes musicals en dos dies, en aquesta edició s’amplia a tres dies i es programen sis formacions musicals.
Amb una intenció clara d’ajudar a les formacions que formaran part de la programació de l’Estepa a introduir-se al mercat, aquest any com a novetat, s’ha organitzat una trobada amb la responsable de l’àrea professional de Fira de Mediterrània, Anna Vilanova, per ajudar als artistes a aprofitar al màxim els recursos que té la Fira per presentar les seves propostes artístiques als professionals. En l’edició anterior Fira Mediterrània va acollir a més de 1.000
professionals de tot el món. La trobada es farà el 27 de setembre a les 19 hores al Centre de Creació Musical de Manresa (Stroika, Avinguda els dolors 17, Manresa).
L’escenari de les Cases de la Música (Plaça Europa) forma part del programa d’ajudes a la creació i es programaran els artistes prèviament seleccionats mitjançant un jurat format per membres de cada Casa de la Música, on s’ha valorat la potencialitat i projecció futura de cada formació musical. Les cinc propostes s’han triat d‟un total de 158. Tancarà l’escenari l’artista Suu.
ESTEPA MEDITERRÀNIA
El 2010 naixia de la mà de Fira Mediterrània i Casa de la Música de Manresa el Circuit Estepa Mediterrània, un certamen “off” en coproducció oficial que pretenia, a mode de radar de l’escena underground, ampliar els horitzons artístics circumscrits a la “mediterraneïtat” i arrelar la Fira encara més a la ciutat programant a nous espais i a espais que treballen la música en directe durant tot l’any a Manresa.
CASES DE LA MÚSICA
Cases de la Música és un projecte compartit per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Manresa i la Sala Stroika.
ANAÏS VILA
Després de treure a la llum el seu segon àlbum, “Fosc, cançons per veure-hi clar”, l‟artista de Santpedor, Anaïs Vila, ja ha xafat gran part dels escenaris de Catalunya. Aquest pròxim 4 d’octubre podrem gaudir de les millors cançons de l’artista santpedorenca, cançons amb un clar toc de soul, i influencies de la música anglosaxona del moment.
ARYA CANO
Amb només una guitarra, un pedal de loop i la seva veu l’Arya dona vida a les seves cançons i ens presenta versions demolidores dels Rolling Stones, The Beatles… amb un show íntim i cru. Folk, bluegrass, country són els punts cardinals sota els que es mou l‟Arya i on podem apreciar la influència que li han deixat artistes com el suec Kristian Matsson o els californians The Devil Makes Three.
GIULIA
La Giulia ens presenta un espectacle ple de sentiments, emocions, i quelcom màgic en el qual expressa tot allò que costa de dir i allò sobre el que és impossible estar en silenci. La jove artista, mitjançant les melodies i la seva manera de cantar, tant personal, tant seva i tant dolça, ens proposa un viatge musical on la senzillesa és la protagonista, i on el tocs de pop d‟autor, reggae i música country s‟alineen per posar les emocions en un primer pla.
ACOMPANYATS DE SKATALITES
Sota el títol de Sessions ferotges els artistes despatxen 15 noves perles entre adaptacions per jamaicanes de clàssics de l’Ovidi i el propi Ventura, a més de cançons creades per a l’ocasió
com “Arrapar o acaronar”, “La Muixeranga” o l’homenatge a Guillem Agulló “El darrer somriure”.
CÈLIA VILA
Cèlia Vila té una manera molt especial de veure les coses. És aquesta forma tan peculiar de veure el món, el que captiva de la seva proposta artística. Partint d‟una base de pop-rock, la seva veu tendre, la seva guitarra i les seves vivències tenen la capacitat de transportar al públic cap a paisatges sonors on els estils es barregen amb naturalitat. Aquesta tardor entra a l‟estudi a enregistrar el seu primer àlbum. En aquest concert podem gaudir de part de les composicions
que en formaran part.
THE SKATALITES ACOMPANYATS DE FELIU VENTURA AMB XERRAMEQU I ELS ABORÍGENS
The Skatalites són els creadors de l’ska, fusió de calypso, jazz, música afrocubana, i rhythm & blues. Considerats pares de la música jamaicana moderna, la banda va començar a gravar en 1964, convertint-se en un enorme arbre musical que arribava a moltes branques estilístiques (rock, dub, dancehall/ragga, ska-punk i altres). Grups molt populars, com The Police, The Clash, The Specials, The English Beat, Sublim i No Doubt, tenen les seves arrels fermament
plantades a la música de The Skatalites.
ERÒTIC-GIUST
Eròtic-Giust és un espectacle musicat que engloba arts escèniques, poesia i prosa. Sobre l’escenari hi trobem vuit músics creant un univers eròtic molt particular. Seguint el fil de l’erotisme en l’art, la proposta explora la composició musical i escènica a partir de dos conceptes: la lletra explícita dels versos i l‟estructura rítmica de les cançons, el giusto-sil-làbic.
ALVERD OLIVA
El músic figuerenc Albert Oliva presenta aquest 2018 el seu primer treball discogràfic Fusta de cor. El folk és l‟eix central on s‟hi poden apreciar pinzellades d‟altres estils com el rock, el blues i el pop. Cançons de rock folk d‟autor que es caracteritzen per una simplicitat que el fa molt proper però a l’hora amb una marcada profunditat de detalls i emocions.
SANT PAU RHUM BAND
La formació Sant Pau Rhum Band toca rumba catalana amb un toc latin i que la fa grossa allà on va. Interpreten temes propis, versionen clàssics d‟artistes com Peret, Gato Pérez o Delinqüentes però també s’atreveixen a transformar temes de “culte” com “Roxanne”, “We are the Champions” o “Come together” en rumbes ballables.
JoKB
Aquest any JoKB està presentant el seu proper disc. Dins la seva gira passaran pel Festival Anòlia, el Festival Bioritme, la Fira Mediterrània, les Festes de Gràcia, les Festes de Sants, i Lannemezan, a França.
MARGA MBANDE
L’artista Marga Mbande de sang africana i d‟origen ecuatoguineà té una llarga trajectòria sobre els escenaris del nostre país. Ens presentarà el seu nou disc Mbande Sound. Captiva, emociona i trenca amb tots els estils que anteriorment has pogut escoltar, a traves de la llengua de l’ètnia Kombe, que corre per les seves venes, l‟anglès, el castellà i el català.
MORLAN RIVER
Morlan River, amb un potent directe, son capaços de fusionar a la perfecció sons que passen del folk, al rock i fins i tot al vountry. Els suriencs, han tret aquest mateix 2018 el seu primer llarga durada sota la producció de Pepo López anomenat La Cuenta Atrás. El disc que presenten consta de deu cançons on fàcilment ens hi podem emmirallar, que parlen de perseguir el teu camí, ser tu mateix i no rendir-te mai, tot i les dificultats que et pot presentar la vida.
SUU
La Suu ja és una de les promeses catalanes més seguides i escoltades de l‟actualitat. Després de triomfar a les xarxes socials a través del seu canal de Youtube i d‟Instagram, on ja acumula més de 48.000 seguidors, per petició popular arriba el seu esperadíssim primer disc, Natural. L’èxit assolit a través dels seus canals s‟explica per la seva naturalitat, pel seu particular timbre de veu i pel seu do innat per a la composició, virtuts que l‟han dut a publicar un disc sense filtres on estils com el pop, el reggae, l‟ska, el calypso o la rumba es barregen amb una força i amb una personalitat inimitables.
ROBA ESTESA ACOMPANYATS DE DR. PRATS
Aterren amb un nou disc sobre el braç, Desglaç (Coopula Records 2.018), un disc amb 12 temes que busca potenciar la lluita i la presència de la dona a gran escala i explicitar el poder d‟una col·lectivitat. Des d‟un punt de vista més macro, conviden a l‟inici d‟una revolució col·lectiva des de les individualitats particulars. Desglaç és una oda a la col·lectivitat, és coincidir en l‟acte d‟apoderament i en l‟experiència del fet d‟alliberar-se.
LU ROIS
Acompanyada únicament del seu piano i amb una veu delicada, la sabadellenca Lu Rois presenta Clarobscur, el seu nou treball discogràfic. Les seves cançons recullen intenses vivències personals i donen sortida, mitjançant la música, a les emocions d’aquesta jove artista, amb una sonoritat captivadora i una atmosfera fràgil i intimista.
DR. PRATS ACOMPANYATS DE ROBA ESTESA
Arriben a l’Stroika per fer presentació del seu nou disc Venim de Lluny (2018) un disc on els terrassencs han investigat més a fons en l’electrònica, amb l’assessorament del productor Manel Bach, i on el context polític i social català actual han influenciat en les seves lletres. El disc ha estat enregistrat als estudis barcelonins Medusa Studio i la mescla l’han deixat a mans de David Rosell (Dept., Brams). Al disc hi col·laboren el guitarrista Pau Figueres, el
percussionista Joan Palà (Txarango) i Skarra Mucci.