Fira Mediterrània de Manresa: Cap a una "nova" cultura popular

La Fira Mediterrània concreta el seu nou projecte artístic per al període 2014 - 2016

La Fira Mediterrània de Manresa aposta per connectar millor la cultura popular, les arts escèniques, la participació i la recerca de nous públics, sense oblidar les músiques del món que l’han convertida durant els darrers anys en punt de referència europeu. Amb aquest punt de partida, la Fira ha obert la convocatòria artística de la 17a edició, que enguany avança les dates de celebració al segon cap de setmana d’octubre, del 9 al 12.
Aquesta nova dinàmica de la Fira Mediterrània de Manresa vol donar resposta al clam de bona part de la societat per disposar de més i millors mecanismes de participació en la vida pública, un moviment que darrerament és especialment intens a Catalunya i un factor de pes que –a nivell global- està transformant la societat en general i el sector de la cultura en particular. La cultura reconeix l’alt valor que pot aportar a la societat a través de la pràctica artística, i la Fira no vol mantenir-se al marge de les fortes tendències que –en els darrers anys- vinculen la creació artística amb la comunitat, els nous públics, la interacció, la pedagogia, la participació o la inclusió social.
Aquestes transformacions estan estretament lligades amb el concepte de cultura popular, focus d’atenció de la Fira Mediterrània des dels seus inicis, i ara el mercat manresà hi vol aportar una mirada actual i inclusiva. En aquest sentit, la Fira entén la cultura popular com tota aquella que amplia la base social de la cultura, fent-la arribar a nous col·lectius i públics; que fomenta la participació, la inclusió social i vincula el patrimoni immaterial amb les relacions socials. La que va dels videojocs i el graffitti a la cultura tradicional; del teatre social al circ i les arts de carrer, passant per la dansa comunitària, el videomapping o els projectes pedagògics i familiars.
Les músiques del món, especialment les provinents de l’arc mediterrani, mantindran el seu protagonisme, tenint en compte que la Fira ha esdevingut en els darrers anys un mercat de referència estatal i europeu, amb el focus posat a la Mediterrània. En aquest sentit, la Fira es planteja com a nous objectius consolidar-se com a mercat líder a l’Estat espanyol en músiques del món i potenciar la seva capacitat d’exportació d’artistes i cultura catalana.
Amb la voluntat de promoure projectes relacionats amb aquests nous àmbits de treball, la Fira ja està treballant en diverses coproduccions. Es tracta de propostes que -a partir de les arts escèniques i la música- prenen com a eix el treball comunitari, la inclusió social o la participació de nous col·lectius en la cultura. D’aquesta manera, nombrosos manresans tindran l’oportunitat de fer un treball artístic durant mesos al costat d’artistes de renom.
Aquesta tasca se suma a l’acord que la Fira Mediterrània manté per a l’estrena de projectes becats per la Fundació Jaume Casademont en matèria d’Innovació en Cultura Popular. Per primera vegada, es concediran dues beques –fins ara era una- que es presentaran en exclusiva a Manresa.
El plantejament artístic és indissociable de l’activitat professional, la que es concentra a la Llotja. Així, la Fira vol convertir-se en nucli de tendències i idees en l’àmbit de treball comunitari, la participació, la cultura popular i la recerca de nous públics. La Llotja es converteix doncs en un fòrum on posar en contacte artistes i creadors, programadors, gestors culturals, institucions, entitats del 3r sector, associacionisme i indústries culturals per parlar de les noves oportunitats que es presenten, des d’una òptica internacional. Un aspecte innovador i enriquidor d’aquestes iniciatives serà el fet que a la Fira, a diferència d’altres espais de debat, alguns dels projectes es podran veure també sobre l’escenari. Aquesta línea de treball està estretament lligada a la tasca realitzada des de fa anys pel Teatre Kursaal i l’Associació El Galliner, que ja han situat Manresa com un referent nacional en aquest àmbit. Una tasca que la Fira vol col·laborar a aprofundir.
Paral·lelament, la llotja manresana ha de continuar sent un punt privilegiat de contacte i compra-venda tant del sector de les arts escèniques (circ, familiars, arts de carrer…) com de les músiques del món. En aquest sentit, la Fira reforçarà tant la seva presència en fòrums internacionals com la política de col·laboracions i intercanvis amb mercats, festivals i xarxes internacionals.