Fira Mediterrània inaugurarà amb l’estrena del nou projecte de Kepa Junkera amb Chango Spasiuk

El mercat manresà avança una part de la seva programació, amb la presència de les destacades veus femenines de Rozalén i Mayte Martín

La Fira Mediterrània celebrarà la 19a edició del 6 al 9 d’octubre de 2016 a Manresa. El mercat, que gira al voltant de la cultura popular i les músiques del món, anuncia avui els 11 primers artistes que formaran part de la propera edició.

L’espectacle inaugural de la Fira Mediterrània serà de luxe. Es tracta de Mar de Fuelles, una proposta que reunirà per primer cop dos dels millors acordionistes del planeta: el basc Kepa Junkera i l’argentí Chango Spasiuk. El Teatre Kursaal acollirà l’estrena mundial d’aquest projecte que posa en diàleg dues tradicions de forta personalitat: la trikitixa d’Euskadi i el chamamé sudamericà. La proposta ja té prevista una gira estatal a la tardor i una gira europea durant l’estiu del 2017. La Fira Mediterrània és coproductora d’aquest projecte, juntament amb la promotora catalana Escenapart.

Matrimonis sorprenents

Però Junkera i Spasiuk no són l’única unió sorprenent que proposa la Fira Mediterrània. La fira posa enguany un accent especial en provocar trobades creatives i estimulants. En l’àmbit musical, destaquen les següents:

ASPENCAT amb l’orquestra Camerata Bacasis (Estrena a Catalunya). ASPENCAT, un dels grups més actius i coneguts de l’escena valenciana, estrenaran a Catalunya l’espectacle Cap a la Mediterrània. Una versió acústica del seu repertori acompanyats per una orquestra de corda, en aquest cas la bagenca Camerata Bacasis.

Belda & Sanjosex presenten “Càntut” (Estrena absoluta). El projecte guanyador del primer Premi Teresa Rebull, impulsat per la Fira i el Departament de Cultura de la Generalitat, ha estat el de Carles Belda i Carles Sanjosé (Sanjosex). Proposen una visita contemporània a les cançons que cantaven els nostres avis.

Coetus amb Carles Dénia (Estrena absoluta). Coetus, la multitudinària i espectacular orquestra de percussió ibèrica formada per 17 músics, obre una nova etapa en la seva trajectòria amb l’aliança amb el cantant valencià Carles Dénia. El cantautor és sens dubte un dels intèrprets amb més talent de l’escena tradicional estatal. Plegats presentaran en primícia els temes que formaran part del seu primer disc conjunt.

Coses amb la Cobla Sant Jordi. Coses, el grup folk-rock format per Miquel Estrada, Jordi Fàbregas, Ton Rulló i Joan “Juanche” Aguiar oferirà una nova lectura d’uns temes que no han perdut la vigència, al costat de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, presentant el seu recent treball discogràfic Així s’encenen al vent.

Noves fronteres escèniques

Enric Montefusco s’atreveix a trencar fronteres i oferirà a la Fira Mediterrània Tata Mala, el seu primer projecte escènic. L’excantant d’Standstill ha provocat la creació d’un col·lectiu artístic inèdit i inusual: el grup de teatre-dansa Los Corderos; l’actriu, coreògrafa i ballarina Sònia Gómez, i els Falcons de Barcelona entre d’altres, es troben en aquest especial projecte que uneix avantguarda escènica amb cultura popular. Tata Mala explora la relació entre els rituals socials i la superació personal, i és una coproducció entre la Fira Mediterrània i el Festival Grec.

Per altra banda, la companyia especialitzada en jocs de fusta Tombs Creatius, estrenarà Xics del Xurrac, projecte coproduït per la Fira Mediterrània. Són vint instal·lacions de fusta per jugar a fer castells al carrer, l’objectiu dels quals és recrear els elements vivencials del món casteller, la seva senzillesa i també la seva espectacularitat.

Dues veus femenines: Mayte Martín i Rozalén

Mayte Martín torna a Manresa amb el seu espectacle A Flamenco por testigo, en la seva estrena a Catalunya. La cantant catalana recupera els cantes més antics del flamenco en companyia d’un refinat grup de músics, entre els que destaca el guitarrista català Pau Figueres. Per altra banda, en una vessant més popular, la Fira rebrà a Rozalén. La jove cantant d’Albacete, convertida ja en un fenòmen musical, presentarà a Manresa el seu nou disc, Quién me ha visto, acompanyada d’un elenc de músics de primera fila i una intèrpret de llenguatge de signes.

Trepidant música balcànica

Fanfare Ciocarlia, una de les fanfàrries balcàniques més famoses del món, arriba a Manresa en plena gira de celebració dels seus 20 anys. Serà una oportunitat única de gaudir de la música d’aquests dotze gitanos originaris de Romania que, a partir del llegat dels seus avantpassats, presenten un dels espectacles musicals més trepidants que es poden veure als escenaris d’arreu.

Una clausura per la recuperació del patrimoni

Finalment, com a clausura, es podrà veure Tempesta Esvaïda, comèdia lírica en tres actes per a orquestra, cor i sis solistes. Seguint la línia arrencada l’any passat, la programació inclou una aposta important per la recuperació del patrimoni. L’obra és de Joaquim Serra, un dels principals compositors catalans de la primera meitat del segle XX i compta amb text de la figuerenca Carme Montoriol, traductora, música i erudita, de la qual enguany se celebra el 50è aniversari de la seva mort. El projecte incorpora una plantilla artística de primer nivell, amb direcció musical de Diego Martin-Etxebarria dirigint l’Orquestra Camera Musicae, el Cor Lieder Càmera i un extraordinari elenc de cantants amb algunes de les millors veus catalanes amb projecció internacional de l’actualitat.

Entrades a la venda a partir del 5 de juliol

El dimarts 5 de juliol es posaran a la venda tots els espectacles de la Fira Mediterrània, a partir de les 18h. La compra es podrà fer a través del web del Kursaal (www.kursaal.cat) o bé a les taquilles del teatre de dimarts a diumenge, de 18h a 21h, i dissabtes d’11 a 13h. Del 25 de juliol al 22 d’agost les taquilles romandran tancades