Fira Tàrrega celebra els 40 anys acompanyada de 763 professionals

En aquesta edició s'han acreditat un total de 347 artistes de companyies

Redacció.- Arrenca una nova edició de FiraTàrrega (del 9 al 12 de setembre). Ahir va començar una edició marcada encara per algunes restriccions organitzatives que la caracteritzen com una edició extraordinària on es podran veure una cinquantena d’espectacles de procedència nacional i internacional.

L’acte institucional commemoratiu del 40 aniversari de FiraTàrrega ha marcat el tret de sortida oficial a la plaça dels Comediants. Un recorregut històric i afectiu per aquests 40 anys d’història que ha comptat amb la participació de diverses personalitats de l’àmbit de les arts escèniques i les arts de carrer a Catalunya que al llarg d’aquests 40 anys han tingut un vincle estret amb el certamen. La plaça Major ha estat l’escenari on es s’ha projectat 40 anys vivint la Fira una peça audiovisual a càrrec de Calidos. Un recorregut atemporal pels 40 anys d’història de FiraTàrrega, que trenca la lògica de la cronologia i fa un homenatge a la ciutadania, veritable protagonista de l’esdeveniment des dels seus orígens.

Entre les creacions artístiques que es podran començar a veure aquest divendres hi destaquen algunes propostes experiencials que requereixen un públic actiu i amb espais singulars que prenen veu. Amb els Eléctrico 28 amb [The Frame] un peça de carrer que parteix de l’observació de la quotidianitat; Kamchàtka, amb Alter, una peça que aprofundeix en el tema de les migracions humanes amb un recorregut convertit en èxode que fa una simbiosi amb el paisatge; la versió d’Otel·lo amb mirada femenina Desdèmona, d’Alba Sarraute & Les Ofèlies; la travessia audioguiada a través d’un walkman analògic i amb regust als paisatges de la Manxa que ens proposa la companyia [ los números imaginarios ] amb Quijotes y Sanchos.

En aquesta edició s’han acreditat un total de 347 artistes de companyies, 280 dels quals procedeixen de Catalunya, 47 de la resta de l’Estat espanyol i 19 d’internacionals.

La Llotja, l’espai de FiraTàrrega PRO Catalan Arts dedicat especialment a l’activitat professional de la Fira viurà també una intensa activitat amb la rebuda dels 763 professionals de 461 organitzacions que provenen de 23 països com Alemanya, el Regne Unit, Corea del Sud o Xile, entre d’altres.

La programació artística s’ha estructurat en sis grans blocs: 

1 – Commemoració dels 40 anys de la Fira, amb la presentació d’una peça audiovisual a càrrec de Calidos, que serà projectada a la plaça Major de Tàrrega. Un recorregut atemporal pels 40 anys d’història de FiraTàrrega, que trenca la lògica de la cronologia i fa un homenatge a la ciutadania, veritable protagonista de l’esdeveniment des dels seus orígens. 

2- Espectacles de carrer, presentats en tres grans espais delimitats amb control d’accés. En aquest apartat destaquen, entre altres, noms com Àngel Duran amb la seva peça de dansa Papillon; el Centre de Titelles de Lleida amb la seva balena itinerant Kujira; les valencianes de la Cia. Maduixa amb la seva dansa sobre xanques i presentant la peça Migrare; la Cia. Moveo, amb la peça Echoes que barreja teatre, dansa i acrobàcia; els targarins Emilia Gargot amb la peça Container que tracta sobre l’odi a les xarxes socials i que han evolucionat dins el programa Suport a la Creació amb una sèrie d’assajos oberts amb la participació de 400 alumnes de la ESO; els balears Hermanas Picohueso amb P-Acte Idiota; el clown de La Industrial Teatrera amb Herència, una peça sobre el món que lleguem a les properes generacions; Los Galindos amb Mort de riure, una peça amb tres pallassos que afronten una situació inaudita; o Sandal Produccions amb Animalia Inc. una peça per a tots els públics que reflexiona sobre la preeminència de l’espècie humana sobre la resta de criatures del planeta. 

3 – Propostes experiencials que requereixen un públic actiu i amb espais singulars que prenen veu. Aquí trobarem els Eléctrico 28 amb [The Frame] un peça de carrer que parteix de l’observació de la quotidianitat; Kamchàtka, amb Alter, una peça que aprofundeix en el tema de les migracions humanes amb un recorregut convertit en èxode que fa una simbiosi amb el paisatge; o la peça transmèdia d’Indi Gest que es podrà viure en un format inèdit a FiraTàrrega, sense un escenari predeterminat, a partir de la interacció amb el mòbil i la descàrrega d’uns àudios que aniran guiant l’espectador/usuari. 

4- Espai La Paraula, amb una programació centrada en la paraula, abordada en un sentit ampli i des de diferents disciplines: la música, la ràdio o la poesia. Hi trobarem propostes com la de Barba Corsini, Laura LaMontagne & PicoAmperio, Ikram Bouloum, Ana Polo & Oye Sherman o Cuartito de Poesía. 

5- Espectacles de sala. En aquest apartat, propostes de diferents disciplines que, pel seu format, s’ubiquen en sales o espais a la italiana. Amb peces com Hermafroditas a cavall, del Col·lectiu Que no salga de aquí; la versió d’Otel·lo amb mirada femenina Desdèmona, d’Alba Sarraute & Les Ofèlies; la Companyia de Circ «eia», amb Nuye; els cuplets de Glòria Ribera a Parné; el Jaleiu musical de Guillem Albà; la primera peça teatral de l’artista Juana Dolores, *massa diva per a un moviment assembleari*; o El diablo en la playa dels gallecs Matarile, entre altres. 

6- Instal·lacions. En aquest apartat es podran veure fins a 4 peces que conviden l’espectador a interactuar amb els elements exposats. El recorregut laberíntic sobre el pas del temps de El laberinto del cuco, d’Itinerania; el mural fotogràfic participatiu i robotitzat Robot Selfie, de Kaleider; el qüestionament sobre els privilegis que fa l’Espai reservat de Rawscenography; o la instal·lació de jocs familiars Secrets de Tombs Creatius. 

Cal remarcar que de les cinquanta companyies de la programació 2021, 22 peces procedeixen del viver creatiu de FiraTàrrega que és el programa Suport a la Creació; 10 del programa 2020 i 12 del programa 2021.