Fira Trapezi inaugura la seva 23a edició amb un Cabaret renovat i dona el tret de sortida a quatre dies de circ

Un total de 31 companyies, amb 22 espectacles i més de 100 representacions passaran per Reus fins el 12 de maig

Redacció.- La inauguració oficial del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, ha donat el tret de sortida a quatre dies de circ als carrers, places i teatres de Reus. L’acte institucional ha tingut lloc aquest passat dijous al vespre a Cal Massó i a les 22.30 h ha tingut lloc a la plaça del Mercadal el Cabaret Inaugural.
L’acte inaugural institucional ha comptat amb parlaments de Montserrat Caelles, regidora de cultura de l’Ajuntament de Reus; Leandro Mendoza, director artístic de Trapezi; Francesc Vilaró, Secretari General de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i Carles Pellicer, alcalde de Reus. Tot seguit ha actuat el canadenc Jimmy González amb D’argile, un número de malabars i dansa amb una bola d’argila.
Cabaret inaugural i circ fins diumenge
El gran públic s’ha concentrat aquest dijous a la plaça del Mercadal, al voltant del Cabaret, un espectacle consolidat de la programació de la Fira Trapezi i que es presenta enguany en un espai escènic espectacular, dissenyat per la direcció artística del Trapezi i la del Mercè Arts de Carrer (MAC Festival), i dirigit per Martí Torras i Fàtima Campos, director i coreògrafa de llarga trajectòria.
Enguany se celebra la 23a edició de Trapezi, un esdeveniment que any rere any es va consolidant com una cita de referència al sud d’Europa. Durant quatre dies del mes de maig, els carrers, places i teatres de Reus acullen espectacles d’orígens i caràcters ben diversos que omplen tots els racons de la ciutat de circ, art i cultura. En total tindran lloc més de 100 funcions de 22 espectacles a càrrec de 31 companyies.
L’actual direcció artística, al càrrec des de 2017 i liderada per Leandro Mendoza Artagaveitia (Cíclicus Espectacles), aposta per promoure Trapezi com una gran vitrina que doni a conèixer el circ a Catalunya en totes les seves tendències artístiques.
Enguany cal destacar les dues coproduccions de la Fira. D’una banda, la companyia Domichovsky & Agranov presenta l’espectacle de petit format Davaiii, compost per un acròbata i un violoncel·lista. De l’altra, la companyia catalana Toti Toronell, que presenta Dioptries un espectacle de mitjà format i multidisciplinari, amb què Trapezi obre un nou format de coproducció en xarxa que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot, Àtrium Viladecans i FiraTàrrega, i el suport del Mercè Arts de carrer (MAC) Festival.
També la històrica companyia internacional Circus Ronaldo, provinent d’una saga d’artistes de circ ambulant que es remunta al segle XIX, presentarà l’espectacle Fidelis Fortibus, guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona el 2017. Enguany destaca la presència brasilera amb els acròbates de La Mala i el seu espectacle Íntimo en la seva estrena en l’estat espanyol, i Circo no Ato, que presentaran per primer cop a Catalunya A salto alto, a la plaça de la Llibertat. Per la seva banda, la companyia italiana Kolectivo Lapso Cirk presentarà Ovvio, una creació que combina diverses tècniques acrobàtiques i que es veurà en primícia en tot l’estat. D’Anglaterra arriba Strong Lady, per primer cop a Catalunya, amb un número en què l’artista demostra la seva força desmesurada aixecant pesos de tota mena, incloses persones del públic. El duet Escarlata Circus portaran al Trapezi la recent estrenada Quan els crancs portin talons.