FiraTàrrega 2015: Formats i valors escènics per a tots els públics, experiències sorprenents i l’altra autoria catalana

Entre el 10 i el 13 de setembre, FiraTàrrega donarà el tret de sortida de la temporada de programació escènica del nostre país

Un espai multidisciplinari fonamentat sobre dues línees d’acció: les arts de carrer –disciplina majoritària- , i les arts del moviment i teatre de text a la programació en espais amb l’aforament restringit. Aquestes línees d’acció són la base d’un discurs que té vocació de connectar amb un ventall d’espectadors molt ampli.

Aquest 2015, la ciutat donarà la benvinguda al treball de 54 companyies, equips provinents de 8 països, ubicats en 25 espais d’exhibició, i que en total duran a terme gairebé 250 passes.

Un cop més FiraTàrrega també esdevé motor de creació i producció teatral i aquest any, en bona part gràcies a la bona salut del Programa de Suport a la Creació, participa en la producció de 14 espectacles. Un d’ells inaugurarà la Fira la nit del dia 10 de setembre: Compra’m, de la companyia Insectotròpics. Es tracta d’un espectacle de gran format, fruit d’una koiné de llenguatges apassionants com la pintura, les arts escèniques, la música electrònica o el videoart.

El conjunt de la programació ens ofereix un cartell ric en varietats estilístiques i per a tots els públics i edats, format per 28 companyies catalanes, 12 espanyoles i 14 d’internacionals, en espais urbans de la ciutat (48 espectacles) i a les sales (10 muntatges), on es pot gaudir de les propostes de pagament. Des de fa dues edicions, el vast programa de la Fira s’estructura en cinc seccions: Secció Oficial (selecció d’èxits de la temporada  i estrenes d’àmbit internacional), Plataforma (espectacles provinents del Programa de Suport a la Creació i altres projectes de coproducció), Programa Obert (espai de col·laboració entre el sector privat i FiraTàrrega), Ondara Park(programació centrada en la programació més festiva) i, finalment, Programa Formatiu (resultat de pràctiques educatives relacionades amb les arts de carrer). També per fer més accessible el coneixement i aproximació de l’oferta total al gran públic, la Fira ha previst, després del bon funcionament de l’any passat, els Itineraris artístics, 12 en total i per a tots els gustos, que faciliten la navegació pel programa d’espectacles.

FiraTàrrega és avui un lloc on descobrir formats i valors escènics, propostes singulars i nova autoria catalana. A la programació hi trobarem espectacles que destaquen per la personalíssima marca dels seus creadors. En són un exemple Vaca 35, amb Cuando todos pensaban que habíamos desaparecido; Compañía Sharon Fridman, amb Caída libre; [Los números imaginarios] Ensamble del pastor bobo, amb La cena del rey Baltasar; Marcel et ses drôles de femmes, amb Miss Dolly; Marga Socias, en la seva col.laboració amb Kristofer Krarup a The Hole & Corner Travel Agency; Abast Elàstic amb A.U.R.A.; Nacho Vilar Producciones amb Crudo Ingente; Vero Cendoya, amb La partida; Companyia Ignífuga, amb A House is not a home; els Íntims produccions, amb Wasted; o la Compañía La Rueda, ambCamargate 1.1; i els espectacles de dansa dels nord-americans Dorrance Dance, ETM: the Initial Approach o el duet argentí Cortez-Fontán, Los cuerpos; a més de les propostes sempre trencadores de la secció de dansa urbanaURBAN NATION.

Per a gustos més eclèctics, l’escena més lúdica i popular –i no menys reivindicable-. Els protagonistes d’aquesta edició seran Cia. En diciembre, Teatro Necessario & Mattatoio Sospeso, Los Excéntricos, Leandre,  Théâtre de la Toupine, Serena Vione, Brincadeira, Acrojou, Associacione Eccentrici Dadarò – Compagnia Ifratellicaproni, Itinerània, Los Herrerita o Circ Bover.