Firatàrrega conclou la 34a edició amb 150.000 espectadors, 789 professionals acreditats –461 catalans, 144 de l’Estat espanyol i 184 internacionals

El Programa de Suport a la Creació és un dels puntals de la Fira, i suposa un 20% de la programació oficial

 Avui conclou la 34a edició de FiraTàrrega, que ha tingut lloc de l’11 al 14 de setembre a la ciutat de Tàrrega. Un any més, la capital de l’Urgell ha acollit una gran afluència d’espectadors, que han pogut gaudir de les actuacions de 80 companyies, en una programació carregada d’estrenes (un 50% de la programació oficial) i d’espectacles de carrer d’accés lliure. Aquesta ha estat la quarta edició de la fira que ha comptat amb la direcció de Jordi Duran, que va ser renovat a principis d’any per continuar el seu projecte durant els propers quatre anys.

La Fira s’ha compromès un any més amb la creació actual i ha treballat per la internacionalització. La 34a edició ha comptat amb professionals de les arts escèniques vinguts de Corea del Sud, Japó, EUA, Canadà, Rússia, entre d’altres, i amb una àmplia representació dels països llatinoamericans. Aquest any la Fira ha posat el seu focus en l’actualitat escènica de Centreuropa, amb la programació de 5 companyies i una delegació de Polònia, República Txeca i Hongria. En l’àrea professional, dijous es va celebrar un col·loqui que va comptar amb programadors i companyies dels països convidats.

El Programa de Suport a la Creació ha propiciat durant tot l’any residències i encontres entre companyies catalanes i internacionals. Concretament, un 20% de la programació oficial ha estat creada amb el recolzament de FiraTàrrega, i les companyies han treballat en algun moment del procés creatiu a la capital de l’Urgell. Per primera vegada, FiraTàrrega ha apostat per un espectacle inaugural de producció pròpia, en una experiència que l’organització valora molt positivament. El muntatge es va poder veure a Barcelona dimecres 10 de setembre dins dels actes del Tricentenari i va reunir a Tàrrega 6.000 persones en la inauguració oficial de la fira, que es va celebrar divendres al vespre.

El Programa de Suport a la Creació ha fet possible un total de 9 espectacles de la programació d’enguany, que han format part de la programació de la secció Plataforma, l’apartat reservat a les propostes més arriscades de la Fira. Alguns dels muntatges més aplaudits i que han exhaurit entrades són el fruit d’un procés creatiu que ha passat en algun moment creatiu a Tàrrega, com Fugit, de la companyia Kamchàtka, la qual ha gestat igualment els seus dos darrers espectacles -Kamchàtka i Habitaculum- a Tàrrega; o la Fundación Collado-Van Hoestenberghe, que proposava el seu Constructivo, arribat a la Fira ja amb les entrades exhaurides. FiraTàrrega continua amb la vocació d’incloure els seus veïns en la programació, fent-los participar activament de la Fira, amb experiències com Som de la companyia LAminimAL, que ha comptat amb membres de l’Associació Alba; i amb immigrants de Tàrrega en el cas de la proposta de Stereo Akt, Close encounters of a different kind.

També s’han estrenat amb èxit dos nous pols de programació: Ondara Park, en una secció dedicada al públic familiar i festiu, que ha comptat amb una gran afluència de públic i que tindrà continuïtat en properes edicions de la fira; i Urban Nation, celebrat a la Plaça de les Nacions, que durant les nits de divendres i dissabte va tenir com a protagonista absoluta la dansa urbana. Una novetat que la Fira seguirà perfilant i potenciant en el futur.

Aquest any la Fira preveu arribar a les 12.500 localitats ocupades, arribant així el 80,2% d’ocupació de l’aforament de la programació oficial, que significa un augment superior al 9% respecte l’any passat. D’aquesta xifra, 5.000 són entrades professionals facilitades als programadors que assisteixen a la Fira. Un total de 3.103 persones s’han allotjat a la zona d’acampada de la Fira.

 

Dades professionals

Pel que fa a la part professional de la Fira, han passat per Tàrrega un total de 789 professionals de 427 entitats, que s’han acreditat per ser presents a FiraTàrrega, i dels quals 461 eren catalans, 144 de la resta de l’estat i 184 internacionals. La Llotja ha acollit un total de 56 expositors i 32 activitats, reunions i presentacions professionals, entre les quals va tenir lloc la xerrada sobre la situació actual a Centreuropa, on se centrava el focus d’aquest any. La Fira ha esdevingut mercat de mercats amb la trobada per l’Intercanvi Red a Red, propiciada per ACE (Acción Cultural Española), que va posar en comú mercats, xarxes i associacions referents de tot el món. La trobada va comptar amb diversos convidats professionals vinguts de Corea del Sud, Japó, EUA, Rússia, Colòmbia, Uruguai, Mèxic, Xile i Argentina, entre altres. Una altra de les activitats destacades va ser el Lunch Meeting del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, un encontre que va posar en contacte una selecció de companyies catalanes programades a la Fira amb programadors d’arreu del món.

Pel seu valor d’internacionalització i per l’elevat nombre d’estrenes i presentacions de primer nivell –prova de la consideració que la cita té per a productors i companyies–, o per la seva important programació internacional, i l’afluència nombrosa de programadors vinguts d’arreu, l’edició de FiraTàrrega que avui tanca les seves portes es reafirma com a cita imprescindible en l’àmbit teatral de les arts de escèniques del nostre país.