FiraTàrrega presenta el seu Programa de Suport a la Creació

La Fira enguany rebrà 11 companyies, que realitzaran residències creatives a la ciutat de Tàrrega.

 

FiraTàrrega presenta el seu programa de Suport a la Creació 2016, que enguany arriba a la seva sisena edició. La Fira rebrà 11 companyies, que realitzaran residències artístiques a la capital de l’Urgell per a preparar els seus projectes escènics, i que posteriorment es presentaran a la 36a edició de FiraTàrrega, del 8 a l’11 de setembre.

La Fira arriba enguany a la sisena edició d’aquest programa, una iniciativa que impulsa la creació escènica catalana i ofereix a companyies internacionals l’oportunitat de realitzar coproduccions en residència a la ciutat. El programa és un espai que FiraTàrrega dedica als creadors que arrisquen en les arts escèniques a l’espai públic, acompanyant aquestes propostes en la seva aparició al mercat, facilitant-los el procés de creació i assessorant-los en diversos àmbits professionals.

Suport a la Creació és el programa de FiraTàrrega que fomenta la creativitat escènica i la producció d’espectacles de carrer i en espais no convencionals. La Fira estableix un pla de residències artístiques que contempla tres línies d’actuació (Laboratoris de Creació, Residències Artístiques i Produccions Transnacionals) i ofereix a la ciutadania la possibilitat d’assistir i/o participar de manera activa als processos de creació de diversos espectacles.

Un dels trets distintius del Programa de Suport a la Creació és precisament la voluntat d’apropar a la ciutadania de Tàrrega els processos de creació de les companyies seleccionades. El projecte ha esdevingut un programa d’activitats complementari a l’oferta cultural del municipi, oferint entre els mesos de març i setembre, un seguit d’assajos oberts a la població. Aquest any s’han programat un total de 12 assajos oberts, on les companyies tenen l’oportunitat d’interactuar amb el públic i de crear un diàleg amb el paisatge humà i local de la localitat.

Enguany també tindrà lloc del 4 al 9 d’abril la Pre/Para Week, l’activitat biennal organitzada per FiraTàrrega i integrada també dins el programa de Suport a la Creació, que posa la seva atenció en aspectes relacionats amb la formació i la difusió de les arts de carrer, amb la realització de tallers, assajos i presentacions, on hi destaquen dos tallers oberts d’escriptura i de moviment a l’espai públic.

Una de les novetats d’aquesta sisena edició del Programa de Suport a la Creació és la rehabilitació de l’espai que ocupa la Nau 18 de Cal Trepat, que acollirà una zona permanent de residències artístiques de FiraTàrrega. Aquesta rehabilitació representa un pas important per dotar la Fira d’infraestructures permanents i així poder oferir una bona acollida als artistes que participen al programa de Suport a la Creació.

El programa de Suport a la Creació es duu a terme per part de FiraTàrrega, amb el suport de Foment Targarí, l’Associació de Comerciants de Tàrrega, que agrupa 200 establiments de la ciutat. Foment Targarí i FiraTàrrega porten col·laborant junts 13 anys, un vincle que es considera com una eina bàsica per a la dinamització cultural, econòmica, comercial i turística de la ciutat.

LES COMPANYIES DEL PROGRAMA DE SUPORT A LA CREACIÓ 2016
El programa continua apostant per a fomentar la creativitat escènica i la producció d’espectacles de carrer i en espais no convencionals. Així, en aquesta sisena edició s’ha establert un pla de residències artístiques amb tres línies d’actuació (Laboratoris de Creació, Residències Artístiques i Produccions Transnacionals), que tindran lloc durant els mesos de primavera i estiu. Aquestes residències, com s’ha esmentat abans, aniran molt vinculades a la ciutat de Tàrrega, ja que es pretén que els veïns siguin una peça clau en el procés creatiu dels projectes seleccionats, tal i com es mostra en la possibilitat d’assistir als assajos oberts. Un programa que es configura amb propostes que coincideixen en una sèrie de valors clau: creativitat, laboratori, territori, recerca, risc, xarxa, innovació, servei públic i comunitat.

LABORATORIS DE CREACIÓ
Un total de 5 propostes s’acolliran aquest 2016 al programa de Laboratoris de Creació. Maria Capell, ex alumna del Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega i la Universitat de Lleida, prepara Vacía, la seva primera producció, que versa sobre el paisatge urbà actual, amb un recorregut a través dels límits d’una ciutat incompleta i susceptible de ser transformada. Roberto G. Alonso presentarà A mí no me escribió Tennesee Williams, una peça amb dramatúrgia de Marc Rosich, amb incursions en la dansa, el teatre gestual, el text clàssic, el playback, la cançó en directe i la performance, buscant la proximitat amb el públic en un escenari no convencional. Finalment, la companyia Sienta la Cabeza proposa El diván de la peluquera, una experiència que neix des de la intimitat i la complicitat d’una perruqueria, convidant els espectadors a expressar les seves pors més individuals.

Els Laboratoris de Moviment formen part dels Laboratoris de Creació, i són la línia d’actuació que FiraTàrrega i el Graner comparteixen en l’acompanyament d’artistes emergents que aposten per les peces de moviment en l’espai públic. En aquesta ocasió presenten 2 treballs en una fase molt avançada de creació de dos joves creadors: Diana Gadish i Quim Bigas. Gadish mostrarà Handle with care, una proposta de carrer, clown i moviment, des de la fragilitat i la vulnerabilitat, que juga amb elements tan simples com unes caixes de cartó que interactuen amb els espectadors. Molar (Relating to Más) és l’enèrgica i vitalista peça de Quim Bigas, centrada en la felicitat i en el comerç de les emocions, amb el cos com a protagonista principal. Una peça que planteja les emocions col·lectives com una font de moviment important per a la societat actual.

RESIDÈNCIES ARTÍSTIQUES

Pel que fa a la línia de les Residències Artístiques, els espectacles que completen el seu procés de producció després de la seva estada creativa a la ciutat de Tàrrega, comptarem amb 3 companyies catalanes: Escarlata Circus, La Industrial Teatrera i LAminimAL. Escarlata Circus presenta Cor roC, una visita guiada sobre les intrigues del cor humà, una experiència que barreja art i ciència on es podrà veure una col·lecció de pedres amb forma de cor, que prenen vida, que expliquen històries que mai hauríem imaginat. Per la seva part, La Industrial Teatrera ens oferirà Náufragos, un espectacle de clown de carrer al voltant dels petits i grans naufragis de cada dia. Una mirada als desastres quotidians de cada persona que servirà per riure’s de tots nosaltres. Finalment, la companyia LAminimAL treballarà en la posada en escena de Apocalypse reloaded, un espectacle que uneix teatre, música i nous llenguatges en un escenari que amplifica, modula i modifica les accions apocalíptiques dels personatges. Un viatge al jo del futur per reflexionar sobre el jo del present.

PRODUCCIONS TRANSNACIONALS

Un any més el Programa de Suport a la Creació traspassa fronteres i acull 3 produccions transnacionals de Mèxic, Corea del Sud i Xile. La companyia Carretera 45 Teatro del reconegut dramaturg i director mexicà Antonio Zúñiga ens proposa Algo de mí, algo de ti una peça participativa i testimonial que parteix de la vida de 30 parelles targarines que compartiran històries de la seva quotidianitat, superant així l’individualisme que caracteritza la societat contemporània. D’altra banda, la companyia sudcoreana CCOT. Visual Theater Company presentarà Massager, on un massatgista asiàtic munta la paradeta al carrer i comença les seves pràctiques. Una instal·lació humana peculiar, que implicarà el públic familiar en l’espectacle mitjançant la participació en un taller de massatges durant la fase de residència de la companyia. Aquestes dues primeres peces responen a l’encàrrec de FiraTàrrega al mexicà Antonio Zúñiga i al coreà Lee Cheol-Sung perquè ens ofereixin la seva mirada sobr
e els temes de la interculturalitat i la regeneració de la vida en comunitat.

També comptarem amb la presència de la companyia xilena Teatro Niño Proletario que treballarà en la peça Fulgor, on s’aborda el fenomen de la immigració i la supervivència en el context d’un món entestat en un creixement sense límits i amb un sistema econòmic pervers que perpetua la injustícia social.