FiraTàrrega s'inaugura amb l'espectacle d'acrobàcia vertical Finale de la companyia Delrevés

La fira comença amb la conversa inaugural a càrrec de Xavier Antich i Àngels Margarit, moderats per Judit Carrera

Redacció.- Arrenca FiraTàrrega 2019 i per primera vegada en la seva història ho farà amb una conversa inaugural “Espai Públic: Transformació social, resistència, creació” a la plaça Major de Tàrrega. La conversa a càrrec del filòsof Xavier Antich i Àngels Margarit (Mercat de les Flors) amb la moderació de Judit Carrera (CCCB) és tota una declaració d’intencions de la nova directora artística Anna Giribet. Un debat d’obertura sobre els usos socials i artístics de l’espai públic. Per conversar sobre la seva capacitat per acollir la creació artística, el qüestionament de la realitat, el debat social i la transformació. Aquesta conversa inaugural es podrà seguir en streaming al web de La Xarxa (laxarxa.cat/firatarrega).
Després de la conversa inaugural es podrà veure Finale de la companyia Delrevés dansa vertical, una peça de gran bellesa i contrast, entre la delicadesa més refinada i l’acrobàcia més espectacular que tindrà lloc a la paret de la parròquia de Tàrrega. Tot seguit Júlia Farrero presentarà Teia, el seu solo de circ íntim on conviuen la tradició i la contemporaneïtat, la rusticitat i la delicadesa. Tancaran la primera jornada, Toti Toronell amb Dioptries on el públic podrà veure dues històries simultànies a St. Eloi – Pla del Dipòsit; Les impuxibles amb Suit TOC núm 6 una peça multidisciplinària que explora com relativitzar el patiment i finalment C’est pas là, c’est par là de la companyia Galmae amb el director coreà Juhyung Lee, una de les propostes més poètiques i màgiques que acollirà aquesta edició.
Aquesta serà una edició que busca una nova manera d’entendre les arts de carrer i l’espai públic, la transversalitat de les arts escèniques, la implicació amb la ciutadania i el compromís amb la realitat social. El conjunt de la programació ofereix un cartell ric en formats, gèneres i estils: una oferta per a tot tipus de públics i edats. FiraTàrrega presenta un total 42 peces, 24 de les quals són catalanes, 9 d’elles provenen de la resta de l’estat, 6 són internacionals i 3 de procedència mixta. El 30% d’aquesta programació s’adscriu al programa Suport a la Creació. 19 de les propostes són estrena a l’Estat espanyol.
Una de les novetats d’aquest any és que es reformula físicament i conceptualment l’espai professional per posar en el centre de l’activitat els pitchings i els speedmeetings que prioritzen el contacte actiu entre creadors i productors amb la finalitat que els projectes artístics arribin al mercat. Fins a un total de 6 sessions de pitching seran una de les activitats principals que busquen passar del model passiu dels estands expositius a un model més proactiu en què els projectes artístics convoquen els professionals per explicar-se amb l’objectiu de trobar socis que es vulguin implicar en la producció o destinataris que puguin obrir nous mercats.FiraTàrrega reforça en cada edició el seu paper de punt de trobada, de debat, d’intercanvi i generació de projectes. La renovació física de La Llotja, amb 1.200m2 i 70 estands posa en el centre aquests espais de trobada i intercanvi i segueix essent l’epicentre on tenen lloc els encontres i els agents de les arts escèniques donen a conèixer els seus projectes.
Pel que fa a les xifres professionals, la Fira compta amb 945 professionals inscrits de 531 entitats. Concretament, d’aquests inscrits 597 són catalans, 176 de la resta de l’Estat i 172 d’internacionals, aquests últims professionals provenen de 31 països de tot el món. En relació a les entitats 303 són catalanes, 106 de la resta de l’estat i 122 internacionals.