FiraTàrrega nomena nou director artístic

Jordi Duran assumirà aquesta tasca durant els pròxims quatre anys

Jordi Duran i Roldós (Sant Antoni de Vilamajor, 1974) i, resident des de fa 7 anys a Bellpuig, és llicenciat en Filologia Catalana i també en Filologia Hispànica. Ha estudiat direcció escènica i dramatúrgia a L’Institut del Teatre de Barcelona. Ha estat ajudant de direcció de Xavier Albertí i ha format part de L’equip de producció del Teatre Lliure sota la direcció de Josep Montanyès. Des del 2008 és responsable del projecte artístic Dimitri Ialta. També ha estat director de L’Aula de Teatre de la Universitat de Girona durant sis anys i actualment és professor de la versió anglesa del Màster Universitari en Gestió Cultural que organitza la Universitat Internacional de Catalunya.

La seva vinculació amb la Fira i el seu coneixement intern de L’organització és força important ja que ha estat Tècnic de Programació a FiraTàrrega des de L’any 2003. En aquest càrrec ha assumit bàsicament les responsabilitats D’assistència en la programació D’espectacles i la coordinació de la participació de les companyies. És per això que és coneixedor del funcionament real de la Fira: volum, model de gestió i possibilitats. També coneix perfectament el mapa de les arts escèniques a Catalunya, Estat espanyol i Europa: companyies, xarxes, festivals, fires, noms propis, etc. Ha participat de manera directa en els últims anys de la mà de L’àrea professional de diversos projectes com Meridians, Vitrines anglesa, quebequesa, irlandesa, etc.

Segons manifesta Jordi Duran, en els ?darrers anys la Fira s’ha acabat de consolidar com a gran mercat de les arts escèniques que és amb un discurs clar i efectiu. Avui dia, és un referent tant nacional com internacionaL’. D’aquesta manera, Duran aborda la necessitat de ?fer un pas endavant per plantejar la contribució de la Fira al desenvolupament del sector de les arts escèniques des de nous punts de vista?.

El seu projecte artístic

Jordi Duran aborda la seva etapa com a director artístic de la Fira en base a tres grans directrius. En primer lloc fer una aposta decidida per ?sumar accepcions a conceptes amb els quals ja s’ha estat treballant com són la promoció, L’estímul i L’estudi de les Arts de Carrer?.

Això es concreta en la voluntat de donar a conèixer les qualitats i les possibilitats de les Arts de Carrer amb la participació en xarxes, el foment de circuits de distribució, un treball a la recerca de visibilitat i de reconeixement D’aquest sector. En el seu pas per la direcció artística es proposa L’objectiu de trobar ?noves fórmules de coproducció i sobretot D’ajuda a la creació en forma de pla de residències amb un disseny elaborat, que tingui un impacte real en el territori i esdevingui pedrera D’espectacles que posteriorment puguin completar la programació de la Fira?.

Alhora, aposta perquè FiraTàrrega aculli la formació de nous creadors catalans interessats a desenvolupar projectes en les Arts de Carrer . Segons Duran, aquesta formació ha de contribuir ?a dotar els creadors del sector D’uns fonaments sòlids, però que alhora serveixi per a descobrir noves veus i estimuli artistes provinents D’altres disciplines a intervenir en la creació de carrer?.

En la segona directriu, Jordi Duran es planteja ?donar un impuls a la creació transnacional i a la participació D’artistes i companyies catalanes en el mercat internacionaL’.

El tercer i últim gran eix de treball, és donar espai ?al discurs contemporani en la programació de FiraTàrrega?, en el sentit de donar cabuda a aquells creadors que proposen iniciatives artístiques innovadores i també als talents emergents del panorama escènic del nostre país.