Forges, Joan Manuel Serrat, Joan Guasp, Leo Bassi i Eduard Punset entre els guardonats amb els premis LiberPress 2013

El lliurament dels premis LiberPress 2013, que organitzen conjuntament l’Associació LiberPress i la Diputació, se celebrarà el proper 17 d’octubre a l’Auditori de Girona

Aquest matí, a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona, el vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cooperació Local, Cultural i d’Acció Social, Xavier Soy, i el president de l’Associació LiberPress, Carles McCragh, han fet públics els guardonats en la quinzena edició dels premis LiberPress.
L’humorista gràfic Antonio Fraguas, Forges, serà guardonat amb el Premi LiberPress 2013 per la seva sòlida, llarga i humanitària trajectòria professional, durant la qual sempre ha dut a terme una defensa constant dels veritables valors democràtics, de la solidaritat, de la tolerància i dels drets humans.
En aquesta edició es vol commemorar especialment els quinze anys del lliurament dels premis LiberPress amb un cartell que Jean Plantureux, Plantu ha realitzat per a l’ocasió. Al seu torn, el dibuixant Kim ha estat l’encarregat de posar la imatge als premis LiberPress d’aquest any.
 
Els guardonats en les altres categories dels LiberPress 2013 són:
El premi LiberPress Cinema recau sobre el director de cinema, escriptor i actor Ji?í Menzel; el LiberPress Cançó és per al cantautor Joan Manuel Serrat; el LiberPress Literatura, per a l’escriptor Joan Guasp; el LiberPress Associació, per a l’associació de dibuixants gràfics Cartoon for Peace; el LiberPress Camins, per a l’actor i còmic Leo Bassi, i el LiberPress Catalunya és, ex aequo, per al jurista, escriptor, economista, divulgador, científic i polític Eduard Punset i per als veïns del barri d’Angrois de Santiago de Compostel·la. Finalment, el premi LiberPress Memorial serà atorgat a Lise London, que va morir el 31 de març de 2013.
Antonio Fraguas, Forges (Madrid, 17 de gener de 1942). És humorista gràfic, inventor de paraules i modismes que s’han fet populars i de personatges que s’han fet famosos. La crítica social és bàsica en la seva obra gràfica, en la qual destaquen El libro de Forges, Los forrenta años, Historia de aquí, Historia forgesporánea, etc.
Rep el premi LiberPress 2013 per la seva sòlida, llarga i humanitària trajectòria professional, durant la qual sempre ha dut a terme una defensa constant dels veritables valors democràtics, de la solidaritat, de la tolerància i dels drets humans.
Ji?í Menzel (Praga, 23 de febrer de 1938). Amb el seu primer llargmetratge, Trenes rigurosamente vigilados (1966), aconsegueix l’Oscar a la millor pel·lícula estrangera. La pel·lícula està considerada una de les obres mestres de la cinematografia europea, i s’adscriu a la Nova Ona txeca.
Rep el premi LiberPress Cinema 2013 per la seva magnífica trajectòria cinematogràfica, perquè sap parlar amb sensibilitat i humor sobre l’ànima de les persones i perquè és un dels millors especialistes en la comèdia satírica i la crítica social feta des d’una indòmita rebel·lia i llibertat.
Joan Manuel Serrat (Barcelona, 27 de desembre de 1943). Conegut com el Noi del Poble-sec, va ser un dels pioners de la Nova Cançó catalana, i va formar part d’Els Setze Jutges. És l’autor de cançons tan conegudes i cantades com són ara «Paraules d’amor», «Me’n vaig a peu» o «Mediterráneo». Reconegut per la seva tasca en defensa de la llengua i la cultura catalanes.
Rep el premi LiberPress Cançó 2013 pel seu compromís amb les causes dels humils, per la seva lluita per la democràcia, la seva integritat i sensibilitat en la defensa de les llengües i les cultures.
Joan Guasp (Consell, novembre de 1943). En literatura va començar escrivint contes i narrativa breu. És l’autor de Querido amigo i d’obres teatrals com Kabyl o Fumar d’amagat. Destaca també en narrativa amb obres com ara Jugar o no jugar, i en poesia, amb títols com Riure per no sopar.
Rep el premi LiberPress Literatura 2013 per la seva immensa obra en totes les modalitats de la literatura catalana i per la seva defensa del català com a llengua de la raó, de la passió i dels sentiments.
Cartooning for Peace. Associació que té per objectiu promoure la comprensió i el respecte mutu entre persones de diferents religions i cultures, amb l’humor gràfic i la caricatura com a mitjà d’expressió d’un llenguatge universal.
Rep el premi LiberPress Associació 2013 per la seva trajectòria en defensa dels drets humans, la tolerància, la solidaritat i la llibertat d’expressió per mitjà de la mordacitat, la tendresa i l’acidesa de l’humor gràfic.
Leo Bassi (Nova York, 1952) és actor i còmic, reconegut mundialment per les seves extravagants actuacions teatrals i les seves innombrables accions provocadores. S’ha caracteritzat pel seu estil provocador, per la seva crítica a la dreta política, al fanatisme religiós i a la corrupció.
Rep el premi LiberPress Camins 2013 perquè en tota la seva vida ha demostrat, per mitjà de l’humor mordaç, la paròdia sagnant, la provocació i el sarcasme, que és crític i rebel amb els conservadorismes, la corrupció, el fanatisme, entre d’altres, i perquè ens ha ajudat a pensar i a reflexionar.
Eduard Punset (Barcelona, 9 de novembre de 1936). És jurista, escriptor, economista, divulgador científic i polític. Ha rebut nombrosos premis i distincions pels seus treballs, i és autor de llibres com són ara La salida de la crisis o Cara a cara con la vida.
Rep el premi LiberPress Catalunya 2013 per una llarga i polièdrica trajectòria, en la qual, humanament, culturalment, científicament, literàriament i políticament, ha sabut transmetre els seus coneixements.
Els veïns del barri d’Angrois de Santiago de Compostel·la. Reben el premi LiberPress Catalunya 2013 pel seu exemplar comportament en l’accident del tren AVE, per la seva solidaritat, humanitat i valor.
Lise London (Montceau-les-Mines, 15 de febrer de 1916). Als quinze anys ja militava a les Joventuts Comunistes franceses. Juntament amb el seu marit, Artur London, va iniciar una lluita antifeixista. Va publicar les seves memòries en dos volums: Roja primavera i Memòria de la resistència.
Rep el premi LiberPress Memorial 2013 perquè no hem d’oblidar mai la seva vida de dona valenta i tendra, indomable i solidària, sempre al costat dels treballadors i humils.
 
Foto Pere Duran