Fòrum Gastronòmic Girona 2017 es presenta en societat

Se celebrarà al Palau de Congressos i Palau de Fires del 19 al 21 de novembre del 2017

Redacció.- La ciutat de Girona es prepara per convertir-se un cop més en referent gastronòmic amb la celebració del Fòrum Gastronòmic del 19 al 21 de novembre. Després de l’èxit de les últimes edicions a Barcelona i Coruña, el Fòrum arriba a Girona amb més espai firal que mai i amb un intens programa d’activitats.
Després de la benvinguda per part de Glòria Plana, 3a tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Girona, el director de Fòrum Gastronòmic, Pep Palau, ha estat l’encarregat de donar tots els detalls d’aquesta nova edició.
Palau ha remarcat que aquesta serà l’edició més gran, en tots els sentits, de Fòrum Gastronòmic Girona. L’esdeveniment comptarà amb un 20% més d’espai firal que el 2015, amb més de 200 empreses participants i més de 80 ponents que oferiran diverses activitats.
Joan Roca per la seva banda ha agraït i destacat la gran tasca que fa el Fòrum i la importància que té per al sector; i a continuació, Fermí Santamaria, vicepresident de la Diputació de la Girona ha afirmat que les comarques gironines són una potència en gastronomia i que el cartell del Fòrum Gastronòmic Girona 2017 n’és una demostració. Ha tancat l’acte Glòria Plana agraint que l’esdeveniment, arrelat i consolidat, se celebri un any més a la ciutat de Girona.
Una fira més gran que mai
Enguany cal destacar un important augment de l’espai firal que creix un 20% respecte la passada edició de Fòrum Gastronòmic Girona 2015. Aquest creixement aportarà a l’esdeveniment més empreses, més novetats i més oportunitats de negoci.
L’edició 2017 de Fòrum Gastronòmic Girona seguirà amb el mateix model que tant exitós ha resultat, un gran espai firal amb representants dels sectors de la distribució, la producció d’aliments i begudes, el foodservice o l’equipament i la maquinària, entre d’altres.
En total més de 200 empreses ompliran el recinte firal. D’aquestes, més de 70 participaran per primera vegada al Fòrum demostrant que l’esdeveniment és un magnífic aparador per al sector. La resta són empreses que repeteixen el que també indica l’alt grau de fidelitat dels expositors.
Majoritàriament hi prendran par empreses catalanes i espanyoles però també hi haurà presència internacional amb empreses d’Itàlia, Holanda, França i Bèlgica.
Aposta per la internacionalització
Per promoure l’intercanvi comercial el Fòrum Gastronòmic Girona també comptarà amb missions inverses amb compradors vinguts de diversos països escandinaus interessats en els productes presents a la fira.
El protagonisme dels expositors
El Fòrum disposarà d’espais pensats únicament per a ells on podran donar a conèixer els seus productes i fer-ne promoció. Diàriament es faran nombroses sessions d’aquest tipus. També es premiarà la innovació de les empreses participants a través dels Premis InnoFòrum, patrocinats per la Cambra de Comerç de Girona, que reconeixeran el producte més innovador, el sabor més original i el packaging més creatiu d’entre els productes presents a la fira.
L’eix temàtic i els protagonistes
En aquesta edició l’eix temàtic de les activitats posarà el punt de mira entorn la gastronomia sostenible i la diversitat culinària.
El programa compta amb un notable representació de cuiners catalans. A l’Auditori es podran veure tres matinals amb sessions consecutives: el diumenge els protagonistes seran els cuiners gironins Pere Planagumà (Rom), Xavier Franco (Les Magnòlies), Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Compartir) i Joan Carles Sánchez (Es Portal, Pals). El dilluns serà el torn de Sergi de Meià (Restaurant Sergi de Meià), Toni Romero (Suculent), Rafa Peña (Gresca), Víctor Quintillà (Lluerna), Artur Martínez (Capritx) i Albert Raurich (Dos Palillos). El dimarts, la nova cuina valenciana amb Vicente Patiño (Sati) i Kiko Moya (L’Escaleta) i la balear amb Felip Llufriu (Mon Restaurant) i Santi Taura (Dins). Per l’Auditori i els tallers també hi passaran Joan i Josep Roca (Celler de Can Roca), Paco Pérez (Miramar), Nandu Jubany (Can Jubany), Oriol Rovira (Els Casals), Marc Gascons (Els Tinars), Damian Allsop (Mimo d’en Damián), Lluís Costa (Vallflorida) o Rafa Zafra (Estimar).
Com a novetat i per primera vegada, aquest any tots els guanyadors del premi Cuiner de l’Any, organitzat conjuntament amb La Vanguardia, pujaran a dalt de l’escenari per oferir una sessió conjunta com a prèvia de l’entrega del guardó d’enguany. Els protagonistes seran Oriol Llavina (El Cigró d’Or) premiat el 2009, Dani Lechuga (Caldeni) el 2011, Albert Marimón (La Cava) el 2013, Albert Ortiz (Axol) el 2014, Diego Alías (Ca l’Amador) el 2015 i Vicent Guimerà (L’Antic Molí) el 2016.
Al programa no hi faltaran grans cuiners vinguts de diversos punts de l’estat espanyol com Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), Marcos Morán (Casa Gerardo), Paco Morales (Noor Restaurant), Rodrigo de la Calle (El Invernadero), Javier Olleros (Culler de Pau), Iago Pazos i Marcos Cerqueiro (Abastos), Ricard Camarena (Ricard Camarena Restaurant – Bombas Gens).
També hi participaran cuiners internacionals com la brasilera Roberta Sudbrack (sudtruck), l’eslovena Ana Roš (Hiša Franko), el londinenc Isaac Mchale (The Clove Club) i els italians Massimiliano Mascia (San Domenico), Massimo Spigaroli (Il Cavallino Bianco) i Paolo Lopriore (Il Portico).
Per als amats del vi destaca una sessió exclusiva a càrrec del gran Josep Roca (Celler de Can Roca) i també dues sessions de les sommeliers Eva Pizarro (Fierro) i Ester Bachs (Vadevi.cat) la qual farà un tast dels vins guanyadors dels Premis Vinari 2017. També hi haurà cocteleria amb Héctor Henche (Easy Mixers) i cocteleria dolça amb Javier Caballero, Xano Saguer i Jordi Butrón (Espai Sucre).
El servei de sala també tindrà el seu moment amb una sessió pròpia en la que participaran grans experts d’alguns dels millors restaurants com Guillermo Cruz (Mugaritz), Pablo Sacerdotte (Àbac) i Toni Gerez (Castell de Peralada).
I el Fòrum tornarà a dedicar un espai, l’Agora, als oficis alimentaris on es faran sessions al voltant del pa amb Jordi Morera (L’Espiga d’Or), el formatge amb Paula Fonollà i Sebastien Rouche, l’embotit amb Carles Santllehy, les fruites i verdures amb Espigoladors, el vins i licors amb Jordi Codina i Manuel di Vecchi i les conserves de mar amb Enric Fanlo.
Cal destacar també la jornada professional del Fòrum Empresa, organitzada conjuntament amb el grup d’assessorament global Vilar Riba i patrocinat per Cambra de Comerç de Girona, que comptarà amb una conferència del coach Gaspar Roura sobre la gestió de l’èxit i el fracàs; una taula rodona sobre sostenibilitat amb Carme Ruscalleda (Sant Pau), Daniele Rossi (Slow Food Barcelona) i Artur Martínez (Capritx); una sessió al voltant del big data, i una altra taula rodona sobre la gestió de reserves amb Xavi Alba (Tickets), Manel de la Rubia (Celler de Can Roca), Santi Taura (Santi Taura Restaurant) i Iago Pazos (Abastos 2.0).
El Fòrum també acollirà altres trobades com el Congrés de Mercats organitzat per la Diputació de Girona.
Premis i concursos
Diversos premis i concursos tornaran a ocupar un espai destacat al Fòrum Gastronòmic com els Premis Josep Mercader o el Premi Cuiner de l’Any, aquest últim en col·laboració amb La Vanguardia. Entre d’altres, el Fòrum acollirà una de les semifinals del World Chocolate Masters, organitzat per Cacao Barry, d’on en sortirà el representant espanyol que competirà a la final de París i la segona edició del concurs de receptes asiàtiques The Noodlemaster, el primer concurs de receptes asiàtiques d’àmbit nacional impulsat per UDON Noodle Bar & Restaurant. L’Agora acollirà també un concurs d’obridors d’ostres organitzat per Ostras La Belle Huitre.
Les inscripcions per als tallers s’obren demà dimarts dia 5 de novembre i es poden realitzar a través de la web del Fòrum Girona.
Fòrum Gastronòmic Girona 2017 compta amb el suport d’Estrella Damm, Ajuntament de Girona, Diputació de Girona, Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Electrolux, La Vanguardia, Cacao Barry, Cafès Cornellà o Pujadas, entre molts d’altres.