El Fòrum Gastronòmic presenta les novetats d'aquest any

Del 18 al 20 de novembre, Girona tornarà a ser l’epicentre de la gastronomia

Redacció.- Una nova edició del Fòrum Gastronòmic s’ha presentat aquest dilluns a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona davant d’un centenar de persones entre les que hi havia expositors, cuiners, premsa i representants del sector.
Jordi Laball, membre del Departament de Comunicació i Relacions Externes de Damm, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als assistents afirmant que “el Fòrum és una gra  oportunitat per donar a conèixer els seus productes”.
Tot seguit, Jaume von Arend, codirector de Fòrum Gastronòmic, ha recordat que el Fòrum torna a Girona per setena vegada, i que, “en aquests moments, el 97% d’espai expositiu de la fira ja està contractat”, el que pronostica que, com l’any passat, “aquesta serà una altra edició de rècords”. I és que, el 75% dels expositors repeteixen, “la qual cosa demostra la fidelitat de les empreses que confien, any rere any, en l’esdeveniment per donar-se a conèixer i promocionar-se”. Von Arend ha explicat que “és una fira en la que trobarem les millors empreses del sector Foodservice, des d’empreses d’equipaments, serveis i distribució fins a productors del sector primari i l’artesania alimentaria”. A més, ha afegit, que “és una fira amb vocació internacional on s’organitzen missions comercials en les que participen compradors de Polònia interessats en els productes exposats”.
Així mateix, von Arend ha anunciat una de les novetats d’enguany: els premis Incit’up, atorgats pel Clúster Foodservice, que són “els primers premis d’innovació d’startups del sector alimentari i/o gastronòmic”. Aquests guardons se sumen als InnoFòrum, -patrocinats per la Cambra de Comerç de Girona- que aquest any tornaran a premiar la innovació en la gastronomia en tres categories: producte innovador, packaging més creatiu i gust més original.
També ha destacat que “el Fòrum aposta clarament per la sostenibilitat, amb mesures que potenciïn el reciclatge i l’absència de malbaratament, i per descomptat, no ens oblidem de dos aspectes essencials del Fòrum Gastronòmic, que són l’intercanvi de coneixement i un programa d’activitats excepcional”.
Els protagonistes
Ha estat precisament Pep Palau, també codirector de Fòrum Gastronòmic, qui ha desgranat el programa del Fòrum Girona 2018, destacant que per l’Auditori hi passaran gran noms de la cuina com Joan Roca, Rodolfo Guzmán, Esther i Nacho Manzano, Pepe Solla i Xoán Crujeiras o Jordi Cruz. També hi haurà dues matinals amb sis sessions consecutives. El dilluns hi haurà una important presència femenina amb Iolanda Bustos, Lucía Freitas, María José San Román, Maria Solivellas, Begoña Rodrigo i Jenisse Ferrari; mentre que el dimarts serà el torn d’Albert Sastregener, Miguel Ángel de la Cruz, Nanín Pérez, Borja García, David Andrés i Benito Gómez. Els tallers exclusius, que inclouen tast, enguany estaran protagonitzats per Paco Pérez, Adeline Grattard, Artur Martínez, Marc Ribas, Xavier Pellicer, Nandu Jubany, Juanlu Fernández o Antonia Klugmann entre d’altres.
Palau també ha explicat que “en sintonia amb les corrents més avançades que relacionen la cuina amb la ciència i la salut, el Fòrum Gastronòmic apostarà pel aquest trinomi”, doncs professionals de prestigi com Miguel Sánchez Romera, Isma Prados, Emil Samper, Oriol Castro, Eduard Xatruch, Mateu Casañas, André Daguin i també Elena Roura i Marc Puig-pey de Fundació Alícia oferiran sessions en format taller, en algunes de les quals, també es podrà tastar el resultat dels seus projectes científics i/o acadèmics”.
D’altra banda, el vi, la cocteleria i el servei de sala també tindran sessions pròpies amb noms de la talla de Josep Roca, Audrey Doré, Roger Viusà o Agustí Ensesa, qui presentarà els vins guanyadors del Girovi 2018. La cocteleria anirà a càrrec de Mariona Vilanova i Manel Vehí, i Juan Moll, responsable de sala del grup Robuchon.
Ha destacat, que també hi passaran per les aules del Fòrum Dolç -patrocinat per Chocovic- els millors pastissers, xocolaters, gelaters i cuiners de postres, ja que enguany participaran Miquel Guarro, Rafa Delgado, Mario Masià i Pablo Galiana, en sessions de pastisseria i gelateria; Raul Bernal, Enric Monzonís i Jaume Soldevila, en sessions sobre xocolata; i a Sergi Vela, Abel Bravo i Josep Mª Ribé, en diferents sessions sobre nous formats de pastisseria.
Pep Palau també ha mencionat que en la línia de continuïtat amb els valors que el caracteritzen, el Fòrum seguirà desenvolupant accions encaminades a propagar models de cuina sostenible vinculats a productors locals. En aquesta línia, l’Àgora serà novament l’espai on els artesans de l’alimentació que practiquen oficis transmetran el seu coneixement. Enguany hi participaran Boris Weitzman i Isaac Moya, biòleg marí i pescador local respectivament, impulsors del Projecte Sèpia; Carles Alonso, vinyater i fundador de Carriel dels Vilars; Manel Macià i Ivan Hernández, pagès i forner; Maria Costa i Jordi Claramunt, escairadors; Xesc Reina, xarcuter; Àlex Castany i Enric Camprubí, carnisser i ramader.
Palau ha dit que també se celebrarà una nova edició del Fòrum Empresa, en col·laboració amb Vilar Riba, que abordarà temes de gran interès per al sector amb tres sessions que portaran per títol ‘La sostenibilitat aplicada a nous formats de restaurant’, ‘Aplicació pràctica del Reglament Europeu de Protecció de Dades’ i ‘Per què apostar per un restaurant gastronòmic en un hoteL’’.
El codirector del Fòrum Gastronòmic Girona ha desvetllat també el nom dels cinc finalistes del premi Cuiner 2018 Fòrum Gastronòmic, en col·laboració amb La Vanguardia, que són Núria Bonet (Ca la Núria, Bellver i Puigcerdà), Jordi Coromina (L’Horta, Tavertet), Juanjo Marqués (Maran, Girona), Arnau Muñío (Direkte, Barcelona) i Pau Pons (L’Artesana del Poblenou, Barcelona). També s’entregaran els Premis Josep Mercader a Montserrat Fontané (El Celler de Can Roca) en la categoria de cuina; Isidre Gironès (Ca l’Isidre) en la de sala; Carme Ferrer (Bàrbara Forés, Terra Alta) en la de vins; Martí Terés (oli Flumen) en la de producte; i a Eliane Thibaut Comelade en la de cultura. A més del premi al Plat Favorit dels Catalans, els Asian Culinary Awards, o els millors aparadors Gastronòmics, també s’entregarà el premi al Millor Xuixo, en el marc de la celebració de l’Any del xuixo 2018.
Per acabar ha recordat que, com en cada edició, el Fòrum tindrà un espai de restauració ubicat a la primera planta de l’espai firal on es podrà menjar bé, gaudir de la cuina empordanesa, dels productes gironins i descobrir les noves especialitats del Grup Damm. Serà una proposta signada per Cuina de l’Empordanet. Els tiquets dels dos tipus de menús es poden comprar a través de la pàgina web.
Iolanda Bustos, per la seva banda, ha agraït la plataforma que significa el Fòrum Gastronòmic de Girona per a molts cuiners i cuiiners del país, ja que els permet poder compartir amb molta gent els seus coneixements i inquietuts. A més a valorat que aquest any, el Fòrum doni més visibilitat a les dones de la cuina.
I per finalitzar l’acte, s’ha servit un aperitiu del qual se n’ha encarregat Cuina de l’Empordanet.
Fòrum Gastronòmic Girona 2018 compta amb el suport, entre d’altres, d’Estrella Damm, Ajuntament de Girona, Diputació de Girona, Patronat de Turisme Costa Brava Girona, el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, a més d’empreses com Complet, Aigües de Vilajuïga, Chocovic, Tupinamba o Pujadas.
(Fotografia Click)