Fotografies de dones internes en centres penitenciaris s’exposen al Photo Forum Fest

Setze fotografies d’internes en centres penitenciaris de Catalunya surten a la llum i s’exposen, per primera vegada, al Photo Forum Fest

Redacció.-L’exposició Dona, fotografia, presó és una selecció de fotografies que s’han fet en els centres Brians 1 i Wad-Ras, dins de l’activitat de mentories del projecte Traspassant l’objectiu, en el qual hi han col·laborat les fotògrafes Sandra Balsells, Tanit Plana, Marta Fàbregas i Laura Gálvez-Rhein, qui han impartit unes mentories personalitzades amb les participants del projecte.

Les fotografies retraten diferents espais i moments que es viuen a les presons, com per exemple: la feina a la presó, 24 hores a Wad-Ras, mites i ritus i la cultura a la presó. Tots ells es poden veure del 13 al 15 de març en el Festival Photo Forum Barcelona en el Palau de Congressos de Barcelona (Fira de Barcelona, Montjuic).

El projecte Traspassant l’objectiu té la voluntat de millorar l’autoestima de les participants per mitjà de la imatge i l’adquisició de coneixements, generar oportunitats de feina i visibilitzar aquest col·lectiu, que només representa el 6 % de la població penitenciària.

Fins ara, hi han participat 131 dones dels centres penitenciaris Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires) i Wad-Ras (Barcelona), les quals han fet 70 sessions i 105 hores de formació, disparant més de 25.000 fotografies amb càmeres PANASONIC LUMIX DC-FZ83.

Les participants amb més aptitud i actitud són mentoritzades per fotògrafes professionals, i PANASONIC els presta un maletí fotogràfic professional per fer els reportatges, una petita part dels quals es poden veure en aquesta exposició.

A més, el 14 de març de 14:30 a 15:00 hores, la directora artística del projecte Marta Fàbregas, duu a terme una presentació sobre la fotografia com a eina de transformació social i l’ús de la TRANSFOTOGRAFIA, tècnica artística utilitzada per Fàbregas, eina de transformació social que combina art, treball intern i impacte extern. Les seves obres celebren la valentia de les dones, abracen la imperfecció i reflexionen sobre la dignitat femenina.

La Fundació Setba creu fermament que la cultura és un dret universal, que ha d’arribar a tothom, també a les dones internes en centres penitenciaris.

L’exposició està organitzada per Panasonic – Lumix amb la col·laboració de la Fundació Setba, Bizcabar Patrimoni, Còpia Lab, Departament de Justícia, Drets i Memòria, Departament d’Igualtat i Feminismes i l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.

Fotògrafes: Sofia K., Diama T., Bea D., Nati S., Briggith M., Kimberly C., Alex L. i Teresa Z.
Mentores: Sandra Balsells, Marta Fàbregas, Laura Gálvez-Rhein i Tanit Plana