FotoNostrum inaugura l’any 2023 amb una doble exposició: Alsina i Robert Doisneau

Del 26 de gener al 5 de març de 2023

Redacció.- Alsina és el primer fotògraf català en exposar a FotoNostrum i l’exposició de Robert Doisneau està cedida per l’Atelier Robert Doisneau, gestionat per les seves filles. Així mateix, és la primera vegada que s’exposa a Barcelona. Dues exposicions que compartiran espai i temps però amb dues visions diferents de la realitat: el català Joan Alsina i el francès Robert Doisneau.

 

Textures de Joan Alsina

Joan Alsina, amb una llarga i valorada carrera en el món de la moda i de l’espectacle, ha retratat a nombroses estrelles internacionals com Naomi Campbell, Enrique Iglesias, Lewis Hamilton, Eva Herzigova, Karolina Kurkova, Alek Wek, Irina Shayk. Amb l’exposició del recull de la seva obra, treballada durant molts anys, té l’honor de ser el primer fotògraf català en exposar a FotoNostrum des de  l’obertura de la sala l’any 2022.

A més d’una interessant retrospectiva de la seva obra, Alsina presenta Textures un llibre que recull les imatges, de manera molt acurada.

Segons paraules del mateix Alsina, Textures defineix la filosofia de la meva obra; un treball d’investigació que pretén capturar l’essència de la matèria, l’energia de l’ànima plasmada sobre fons clars i diàfans fins a obtenir un resultat de caràcter íntim i personal. La pell és el meu llenç. Exploro i treballo sobre la pell amb tota classe de materials com el fang, terra, …, quasi sempre en blanc i negre.

Textures és també un homenatge als grans referents de l’art contemporani català com per exemple Antoni Tàpies i Joan Brossa. També artistes americans de l’expressionisme abstracte com Jackson Pollock, del món de la fotografia com Herb Ritts, o de la imponent i atemporal  obra de Miquel Àngel.

 

Sobre Joan Alsina

Joan Alsina ha exposat al llarg de la seva carrera al Museo Reina Sofia , IVAM de Valencia i mostres internacionals als Estats Units i Cuba, entre altres.

Ha fet campanyes per Samsung, Sony, Suárez, Chrysler, Opel, Inditex, Zara, Lycra, Dupont i recentment per a Pronovias i Unilever.

Alsina treballa per a les principals revistes de moda, i ha fotografiat molts famosos entre d’altres a Noemi Campbell, Eva Herzigova, Alek Wek, Giorgio Armani, Louis Hamilton, Esther Cañadas o Isabel Presley.

  

Le Temps Retrouvé de Robert Doisneau

 Robert Doisneau: le temps retrouvé presenta cinquanta de les imatges més destacades del fotògraf francès, realitzades entre el 1934 i el 1971. Aquesta exposició ens porta a través de les diferents èpoques de la seva carrera, amb fotografies que incorporen molts dels seus temes més populars. Inclou instantànies de nens jugant al carrer, retrats d’algunes de les ments més brillants de l’època i culmina amb el famós Le Baiser de l’Hôtel de Ville.

Amb la ciutat de París com a gran protagonista, Doisneau retrata amb mestratge i dinamisme, escenes amb personatges desconeguts en els espais públics a través d’una perspectiva romàntica, juxtaposant el que és ordinari amb humor i enginy i trobant la bellesa en la rutina de la vida quotidiana.

Les imatges exposades en aquesta exposició, ens permeten valorar a un artista que, encara que tímid i reservat, va saber captar i rendir homenatge a moments icònics d’un passat no tan llunyà.

Aquesta exposició està cedida per l’Atelier Robert Doisneau, gestionat per les seves filles. Així mateix, és la primera vegada que s’exposa a Barcelona.

 

Sobre Robert Doisneau

Robert Doisneau va néixer l’any 1912 als afores de París. Fotògraf autodidacte, va començar a fer fotografies de la seva ciutat als setze anys. Després de titular-se en un grau de gravat i litografia a l’École Estienne de París l’any 1929, Doisneau va començar a treballar per a André Vigneau, fotògraf publicitari, el qual exposava en el seu taller el moviment d’avantguarda. L’any 1932 va vendre el seu primer relat fotogràfic al desaparegut diari Excelsior, i el 1934 va començar a treballar per la fàbrica de cotxes Renault, com a fotògraf industrial i publicitari.

Durant la Segona Guerra Mundial, va ser soldat durant sis mesos i va treballar com a membre de la Resistència, fotografiant l’ocupació i alliberament de París. També va falsificar documents per a la Resistència, posant en pràctica la seva titulació en gravat i litografia.

Just acabada la Guerra, va tornar a la publicitat i a les revistes i va treballar a l’edició francesa de Vogue entre els anys 1948 i 1952. Tot i que va estar envoltat de personatges il·lustres de la seva època, fotografiant a membres de l’elit o del cor, la seva passió era continuar fotografiant els carrers de París.

Durant la dècada del 50, Doisneau es va unir al Grup XV, una organització de fotògrafs dedicats a defensar i definir el seu estatus professional com a expressió artística. Encara que Doisneau va treballar com a fotògraf de moda, fotògraf publicitari i fotògraf de guerra, és més conegut per la seva fotografia urbana, capturant imatges de la vida quotidiana de desconeguts en els carrers de París.