Franc Aleu i l’òpera

"És molt important tocar diferents disciplines"

Franc Aleu, inicialment fotògraf, es dedica a les instal·lacions escèniques mecàniques realitzant els telons videogràfics de La Fura dels Baus. Un inquiet i talentós artista visual que fa de l’òpera el seu millor llenç. Ricard Planas, director de la revista Bonart, entrevista Franc Aleu en el seu bucòlic estudi.

Inicialment fotògraf, forma el 1989 amb altres artistes el grup Maat, dedicat a la creació D’instalacions escèniques mecàniques. És a partir de 1990 quan la seva activitat artística es dirigeix cap a l’àrea del vídeo i els audiovisuals. Realitza els telons videogràfics per a la cantata escènica “L’Atlàntida” amb La Fura dels Baus i Jaume Plensa. És autor també amb Manuel Huerga de l’espectacle operístic “El martiri de Sant Sebastià”. Autor de les videoprojeccions a la mítica posada en escena a Salzsburg de la condemnació de Faust de Berlioz, de la Fura dels Baus i Jaume Plensa. És el realitzador del vídeo inclòs a l’espectacle “Faust 3.0” de La Fura dels Baus, sent aquest premi de la crítica 1999. Codirector al costat de Roland Olbeter de la posada en escena de la 9a Simfonia de Beethoven, dirigida per Lorin Maazel per la inauguració de l’Amfiteatre de Cagliari. Realitza l’audiovisual de l’espectacle operístic de La Fura dels Baus “La Flauta Màgica” estrenat a la Triennal del Ruhr (Alemanya). És el responsable de l’escenografia videogràfica dels concerts homenatge del naixement de Stockhausen, i d’entre diferents encàrrecs de l’Exposició Internacional de Saragossa 2008, cal destacar els audiovisuals per als actes d’inauguració i cloenda institucionals, el disseny arquitectònic del Pavelló ?Agua Extrema?, així com el disseny dels continguts expositius del mateix pavelló. També per a L’Exposició Universal de Saragossa 2008 va codirigir una pel·lícula D’animació 3D juntament amb Manel Huerga, un film projectat sobre un cúpula Dome al pavelló D’Espanya i que va rebre diversos guardons internacionals en la seva categoria.

Durant el 2009 ha realitzat la direcció i realització de l’escenografia videogràfica de la Tetralogia de de Wagner, estrenada al Maggio de Florència i al Palau de les Arts de València amb direcció musical de Zubin Mehta. A més és el responsable també de l’escenografia videogràfica de l’òpera “Le Grand Macabre”, òpera estrenada a Brussel·les, Roma i Londres, i dels audiovisulas per l’espectacle de la companyia de dansa novaiorquesa de Merce Cunningham, estrenat a Nova York i Madrid amb escenografia de Benedetta Tagliabue, en motiu del 90 aniversari de Merce Cunningham.

Ha treballt a l’òpera ?Les Troyens’ D’Hector Berlioz, espectacle coproduït pel Palau de les Arts de València, el Teatre Mariinsky de Sant Petersburg, el Teatre Wielki de L’Òpera Nacional de Polònia i el Festpielhaus und Fespiele Baden Baden.

Aquest 2010 ha treballat a la direcció i realització dels visuals de L’òpera Tanhaüsser de Richard Wagner que  estrenat el març a L’Scala de Milan i també en els audiovisuals de L’espectacle?Window of the city? per a L’Exposició Universal de Xangai.

Ara està preparant la posada en escena de L’estrena mundial de ?Quartet’ a L’Scala de Milà amb direcció escenica D’Âlex Ollé, i La peça ?Sunday? del cicle ?Licht’ D’Stockhausen a L’Opera de Colònia Juntament amb Roland Olbeter i Carlüs Padrissa (La Fura dels Baus).

Etiquetes: