La Fura dels Baus presenta dos espectacles al Cruïlla XXS i enceta una gira per hospitals sanitaris

Els fureros Pera Tantiñá i Carlus Padrissa es conjuren per dirigir dos espectacles fureros complementaris aquest juliol a Barcelona

Redacció.- Atesos a la reducció d’aforament que provoca les mesures per afrontar el risc de propagació de la Covid-19, La Fura dels Baus posa tota la carn a la graella i aquest juliol oferirà dues funcions de dos nous espectacles en el marc del Cruïlla XXS, la versió adaptada als temps que corren del Festival Cruïlla de Barcelona. Nova Normalitat (NN) de Carlus Padrissa i Espectacle Sorpresa de Pera Tantiñá. Ambdós fureros es conjuren per tal de poder assumir tot el públic que les circumstàncies permeten i no deixar orfe la Ciutat Comtal de la màgia de la companyia: aquest juliol ompliran per partida doble el Recinte Modernista de Sant Pau i la plaça Univers de Barcelona.
Aquest matí s’ha presentat Nova Normalitat en roda de premsa al Recinte Modernista de Sant Pau. L’acte ha comptat amb la presència de Jordi Herreruela, director del Festival Cruïlla; Gemma Craywinckel, directora gerent de l’Hospital de Sant Pau; i el furero Carlus Padrissa. «La situació actual ha fet que els agents culturals del país treballin junts: ambdós espectacles de La Fura dels Baus en el marc del Cruïlla XXS n’és un dels exemples més clars», ha declarat Jordi Herreruela. «La Fura dels Baus és un exemple de regeneració que sempre ha assenyalat el camí de la innovació: ens conjurem per arrossegar el públic local amb la seva trencadissa», ha afegit.
D’altra banda, la directora gerent de l’Hospital de Sant Pau, Gemma Craywinckel, ha volgut agrair el fet de poder acollir l’actuació: «Agraïm explícitament la col·laboració entre La Fura dels Baus, el Festival Cruïlla i la Fundació Sant Pau, així com l’esforç ingent que fan per adaptar-se en moments com l’actual per poder oferir propostes com aquesta»
La ‘Nova Normalitat’ segons Carlus Padrissa
El coronavirus és l’enemic comú de tota la Humanitat i també ha de ser una lliçó per aconseguir els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible). Aquest és el pretext del qual parteix el macroespectacle benèfic Nova Normalitat (NN) que, dirigit per Carlus Padrissa i, amb l’actuació musical de la soprano Alba Fernández Cano i el guitarrista Pep Mendoza, farà una gira a diversos hospitals sanitaris de l’estat. Els beneficis que reculli la proposta aniran destinats a combatre la Covid-19 a cadascun dels centres sanitaris on la proposta faci parada. El tret de sortida serà els dies 3 i 4 de juliol, coincidint amb la Lluna plena, al Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.
NN prosseguirà fent parada a l’Anoia els propers 10 i 11 de juliol: just al costat de l’Hospital d’Igualada. «Va ser una zona fortament sacsejada per la pandèmia i NN hi havia de fer parada oblidada», ha explicat Carlus Padrissa. En el cas d’Igualada hi ha diferents entitats del món cultural de la ciutat i de la comarca que s’han adherit a la iniciativa i col•laboraran en l’organització de l’espectacle, que també compta amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada. I la gira continuarà a llocs tan diversos de l’Estat Espanyol, com Galícia o Cantabria.
Personal de neteja, equips científics, zeladors, infermeres, metges, terapeutes, farmacèutics, voluntariat, treballadores socials o conductors d’ambulància. NN és un espectacle que vol retre homenatge a totes les persones que duen a terme tasques que tenen com a principal finalitat promoure la salut, alhora que recaptarà fons per ajudar a que els equips investigadors posin fi a la pandèmia de la Covid-19.
I és que en aquests moments de confinament pel risc de propagació de la Covid-19 cal imaginar els equips científics d’investigació com els audaços exploradors. Si bé fa segles es van anar descobrint noves rutes marítimes fins a aconseguir connectar tots els oceans i dibuixant tots els racons del planeta. Ara fa 500 anys, 240 mariners europeus (alemanys, anglesos, francesos, grecs, holandesos, italians, portuguesos i espanyols), capitanejats per Magallanes i, després per Elcano, van aconseguir circumnavegar el nostre planeta i demostrar que la Terra és esfèrica. I el 2020? Entre l’amenaçadora pandèmia i el desafiant canvi climàtic, La Fura dels Baus copsa la Nova Normalitat com un crit unànime per tal tothom remi en la mateixa direcció: anem al mateix vaixell i estem interconnectats per, pas a pas, aconseguir els 17 ODS. «No sabem quina serà la nova normalitat, però ens la podem imaginar», ha sentenciat Carlus Padrissa.
El misteriós ‘Espectacle Sorpresa’ de Pera Tantiñá
Una sorpresa feta espectacle. Què hi passarà? Les possibilitats són infinites, el ventall gegantí i el misteri, inquietant, aflora per totes les escletxes de la probabilitat. Les persones que vulguin descobrir què depara a la plaça Univers de Barcelona els propers dies 17 i 18 de juliol només tenen opció: confiar en la creativitat explosiva furera, llençar-se a la piscina i que el destí teixeixi la resta. I és que, en el marc del Cruïlla XXS, menys és més. Més què? El temps ho dirà.