Gentil Puig i Moreno presenta avui "El passat ens empaita. Vicissituds d’un fill d’exiliat republicà"

El format de la presentació serà una conversa entre Jordi Cabezas, exbatlle de la Jonquera, Enric Pujol, historiador, Teresa Sinyol, grafista, i l’autor del llibre, Gentil Puig

Pagès Editors i el Museu Memorial de l’Exili coorganitzen l’acte de presentació del llibre El passat ens empaita. Vicissituds d’un fill d’exiliat republicà, de Gentil Puig i Moreno (1934), professor honorari de la Universitat de Perpinyà i de La Universitat Autònoma de Barcelona.
En el llibre, l’autor traça un recorregut autobiogràfic que s’inicia amb els records que l’han marcat durant la seva infància i adolescència de fill d’exiliat republicà a França, i continua amb una narració densa i detallada del seu camí vital i professional cap a la maduresa. Fill del dirigent rabassaire Nònit Puig i Vila, Gentil Puig descobreix la militància molt jove a la Joventut Socialista Unificada i reforça la seva catalanitat als casals catalans de Tolosa i París. A través d’un relat amè, apassionat i autocrític la trajectòria personal s’intercala amb les percepcions i opinions sobre episodis de la història general.
El seu pas com a estudiant per la Sorbonne, el retorn a Catalunya el 1962, el Maig del 68 a París, la seva instal·lació a Catalunya a partir de 1968, les seves experiències en la renovació del camps pedagògics i lingüístics en l’àmbit universitari català dels anys setanta,  els seus doctorats a França, les diverses militàncies polítiques a l’exili i a l’interior, la vida familiar i afectiva … acaben conformant la primera part, tal com diu Gentil Puig, “de les meves petites i grans aventures personals i polítiques […]”.
Sens dubte, un exercici d’escriptura brillant en què la memòria individual i la història col·lectiva es conjuguen i fins i tot es retroben.