Girona es tenyeix de llengua i flors

Els comerços de la ciutat llueixen cartells amb el nom d’una flor, la seva etimologia i el fragment d’un text literari que hi fa referència

Girona, mots i flors és el títol de la iniciativa que han engegat el Centre de Normalització Lingüística i l’Ajuntament de Girona. De la proximitat aquest any de la diada de Sant Jordi i la celebració de Girona, Temps de Flors ha nascut aquesta activitat que lliga flors i llengua.

Des del 23 d’abril i fins que finalitzi Temps de Flors, comerços i establiments de la ciutat llueixen uns cartells amb el nom de diverses flors, la seva etimologia i un fragment literari que en fa esment. D’aquesta manera, es volen fer ben presents la llengua i les flors a la ciutat durant més de 3 setmanes. Els cartells són visibles a diferents zones de la ciutat com el Barri Vell, Fontajau, Sant Narcís, l’Eixample o Santa Eugènia.

La col·lecció completa de cartells es pot veure a la biblioteca de la UdG, al CAP de Santa Clara i a l’aparador del Centre de Normalització Lingüística.

També les biblioteques municipals participen en aquesta iniciativa i, des de fa uns dies, reparteixen punts de llibre amb la mateixa informació dels cartells entre els seus usuaris. A més, les biblioteques exposen llibres dels autors que il·lustren els cartells amb les seves peces literàries.

Les flors que il·lustren els cartells són: assutzena, begònia, camèlia, clavell, crisantem, dàlia, edelweiss, gerani, gessamí, gira-sol, gladiol, jacint, lilà, lliri, margarida, nard, pensament, peònia, rosella, tulipa, viola i violeta.

Els textos literaris que acompanyen les imatges dels cartells són dels autors següents: Joana Raspall, Josep Carner, Narcís Comadira, Joan Vinyoli, Joan Salvat-Papasseit, Miquel Martí i Pol, Bartomeu Rosselló Pòrcel, Rosa Leveroni, Mercè Rodoreda, Josep Pla i Joan Maragall. Per a la tasca de selecció de textos hem comptat amb l’ajuda de la Fundació Josep Pla i de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent.