Girona estrena una programació estable d’exposicions de fotografia i vídeo

El Bòlit, impulsa aquesta nova línia expositiva a la ciutat, que s’iniciarà amb la mostra “Fotografies com a espai públic”

Girona comptarà a partir d’ara amb una programació municipal estable d’exposicions fotogràfiques i audiovisuals. L’Ajuntament de Girona, a través del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, ha impulsat una nova línia expositiva a la ciutat, que se centrarà en el camp de la fotografia i el vídeo contemporanis.
“Per nosaltres un repte important en l’àmbit cultural és atraure el públic més jove i creiem que amb aquesta nova línia, en què la imatge és un element clau, ho podem aconseguir. L’aposta que fem per la cultura té un doble objectiu: per un costat, formar ciutadans més cultes i més crítics per aconseguir que la nostra societat progressi; i, per l’altre, enfortir una indústria importantíssima del nostre país com és la de l’àmbit cultural”, ha manifestat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.
L’elecció del camp creatiu de la fotografia i el vídeo respon a quatre criteris. En primer lloc, que es tracta d’un dels àmbits més rics i prolífics de les arts visuals a Catalunya i a les comarques gironines. En segon lloc, que la iniciativa permet créixer tant en la direcció de la creació contemporània com en la dedicació de la ciutat a la imatge patrimonial –que es plasma en el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Ajuntament de Girona (CRDI), el Museu del Cinema i en l’Inspai de la Diputació de Girona. En tercer lloc, que es considera que la imatge permet presentar treballs més assequibles pel públic, més lluny de l’art conceptual o tecnològic d’altres línies de programació del Bòlit. I en quart i últim lloc, que l’aposta per aquest àmbit està en línia i consonància amb el nou Pla Nacional de Fotografia de Catalunya, que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya està impulsant des de fa dos anys i en el qual està interessat a participar-hi l’Ajuntament de Girona.
Tal com ha explicat la directora del Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona, Carme Sais, després de l’obertura de la seu del Pou Rodó el passat mes d’octubre, s’ha pogut tenir un nou espai d’exposició a la ciutat “que ens ha permès obrir una nova línia expositiva a la ciutat, la de fotografia i vídeo i dedicar-li un espai com és el Bòlit_La Rambla”.
Programació actual d’exposicions
La mostra “Fotografies com a espai públic. Col·lecció Nacional de Fotografia Generalitat de Catalunya”, comissariada per Marta Dahó, serà l’encarregada d’estrenar aquest nou cicle. L’exposició, que es podrà veure fins al 15 d’abril al Bòlit_La Rambla, és un projecte de l’Arts Santa Mònica adaptat pel Bòlit i que sorgeix amb l’objectiu de donar a conèixer la tasca del Pla Nacional de Fotografia. Una de les finalitats d’aquest pla és crear la Col·lecció Nacional de Fotografia, a partir d’analitzar els fons existents a les col·leccions públiques de les principals institucions catalanes.
El director general de Cooperació Cultural de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Torrent, ha destacat que en aquesta exposició “conflueixen” tres “energies”: “la del propi Bòlit; la capitalitat cultura de Girona, referència no només a la demarcació sinó a tot Catalunya, i les polítiques que s’han emprès des del Departament de Cultura en els darrers anys en relació amb la fotografia”.
“Fotografies com a espai públic” presenta el treball fet per dotze autors amb fotografies i projectes diversos elaborats entre el 1959 i el 2013. La mostra exposa obres d’Anna Malagrida, Francisco Ontañón, Joan Fontcuberta, Jordi Guillumet-Mònica Roselló, Mabel Palacín, Marc Roig Blesa – Rogier Delfos (Werker Collective), Pilar Aymerich, Tanit Plana – Laia Ramos i Xavier Ribas. La comissària de l’exposició “Fotografies com a espai públic”, Marta Dahó, ha afirmat que la mostra té com a objectiu “poder reflexionar al voltant de la imatge, entenent-la com a espai de trobada col·lectiu on participem tots”.
La següent exposició que es podrà veure al Bòlit_La Rambla serà “Cos social”, de Joan Morey, obra guanyadora de la tercera edició del premi de Videocreació de la Xarxa d’Arts Visuals de Catalunya, que es podrà visitar del 20 d’abril al 10 de juny. Morey, que ha estat guardonat recentment amb el Premi Ciutat de Barcelona en Arts Visuals 2017, ha agraït la nova aposta del Bòlit perquè “propostes com aquestes serveixen perquè es normalitzin la fotografia i l’audiovisual en les exposicions”.
Del 15 de juny al 26 de setembre el Bòlit acollirà la darrera exposició que s’ha programat en aquest primer cicle de fotografia: “Un món paral·lel”, comissariada per Joan Fontcuberta. Fontcuberta va rebre el Premi Nacional de Fotografia el 1998, el Premi Nacional d’Arts Visuals el 2010 i el Premi Nacional de Cultura el 2011, entre altres reconeixements.
Coproducció amb el Centre George Pompidou de París
El Bòlit portarà a terme enguany una coproducció amb el Centre George Pompidou de París destinada a crear una exposició antològica dedicada al cineasta i guionista gironí Isaki Lacuesta. La mostra s’estrenarà a la capital francesa el 23 de novembre d’aquest any i es podrà veure a la ciutat de Girona –distribuïda en els tres espais del Bòlit- el mes de gener del 2019.
Lacuesta ha explicat que l’antològica estarà composta per l’exhibició de llargmetratges i curtmetratges seus i per una instal·lació que s’ubicarà al vestíbul inferior del museu francès i que prepararà ell mateix. “Estic content que després al gener es pugui tenir un retorn per a Girona aquesta mostra i pugui estar als tres espais del Bòlit. A més, aquí hi haurà una part de producció que no es podrà veure a París”, ha ressaltat el cineasta gironí.