Girona inaugura una escultura dedicada al doctor Laureà Dalmau i Pla

L’obra, feta per Tomàs Pons, ha estat donada a la ciutat per la família Dalmau i forma part del conveni de col·laboració establert amb l’Ajuntament de Girona per a la donació i cessió de drets del fons documental del doctor

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i els néts del doctor Laureà Dalmau i Pla, Ramon i Antoni Dalmau Alcalde, han inaugurat aquesta tarda l’escultura dedicada a Laureà Dalmau, ubicada a la plaça de l’Hospital, davant de la Casa de Cultura. L’escultura, obra de Tomàs Pons, ha estat donada a la ciutat per part de la família Dalmau i forma part del conveni de col·laboració establert entre la família i l’Ajuntament de Girona per a la donació i la cessió de drets del fons documental del doctor. L’obra reprodueix en bronze i a mida natural el doctor Laureà Dalmau i estarà acompanyada d’una placa descriptiva.

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont ha volgut agrair a la família Dalmau la donació a la ciutat “de tota la documentació, de tot l’arxiu, de tot el material, que passa a enriquir encara més l’arxiu municipal. No hi ha un altre lloc millor on es pugui custodiar i donar-hi així valor“ ha explicat. “Amb aquesta incorporació podem continuar completant el relat de la ciutat i d’una part del país”, ha afegit l’alcalde. El nét del Dr. Laureà Dalmau, Antoni Dalmau, ha remarcat que “en dies com avui, 14 d’abril dia de la República, com ell hauria volgut, es fa realitat el final d’un poema seu on diu: Girona sigues digne i que en siguin dignes el seus fills”.

L’Ajuntament de Girona, per acord de la Junta de Govern Local del 4 d’abril, va acceptar la donació i la cessió dels drets d’explotació del fons del doctor Laureà Dalmau, que comprèn dues unitats d’instal·lació amb documentació textual i fotogràfica referida a Laureà Dalmau i a la seva obra de creació literària.

Amb el conveni signat entre Ajuntament de Girona i la família Dalmau, el consistori passa a ser propietari del fons i, entre d’altres compromisos, haurà de garantir-ne la conservació i facilitar-ne la consulta, la difusió i la divulgació entre els investigadors i la societat en general. Els documents que formen part del fons es destinaran a l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Girona.

Laureà Dalmau (Agullana, 1886 – Girona, 1969) va ser un metge, escriptor i polític gironí. Va col·laborar en publicacions com Armonia, L’Escena Catalana, Revista Catalana i Ofrena i va fundar, juntament amb Miquel de Palol, el setmanari Catalanitat. Dalmau va militar al Centre Nacionalista Republicà.