“Girona, Temps de Flors. A cel obert” arrenca amb un homenatge a Josep Tarrés

L’acte ha tingut lloc als Jardins dels Alemanys en reconeixement a un dels fundadors de la mostra floral

Redacció.- “Girona, Temps de Flors. A cel obert” ha donat el tret de sortida avui amb un homenatge a Josep Tarrés, una figura clau del naixement i l’evolució de la mostra floral que ha mort recentment. L’acte ha tingut lloc aquest matí als Jardins dels Alemanys, i ha estat encapçalat per l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. L’escriptor Narcís Sureda ha realitzat una breu glosa de Josep Tarrés i artistes del grup Proscenium han llegit un seguit de textos de l’homenatjat.

Aquest inici de Temps de Flors era el moment més deliciós que podíem trobar per fer aquest petit homenatge a Josep Tarrés. S’ha fet aquest acte amb tota l’estima cap a ell, cap a la seva extraordinària feina en la cultura, entesa d’una forma molt àmplia: flors, el call i la poesia. Volem fer un immens agraïment a la seva figura i al llegat que ens ha deixat”, ha afirmat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

En el reconeixement també ha assistit el vicealcalde de Girona, Quim Ayats; la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes, i regidors i regidores de l’equip de govern (JxCat i Esquerra) i dels grups municipals de Guanyem i del PSC. A més a més, l’acte ha comptat amb la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs; el conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Ramon Tremosa; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el bisbe de Girona, Francesc Pardo; i el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi. També hi havia la vídua de Josep Tarrés, Pia Crozet, i altres familiars i amics.

Juntament amb Maria Cobarsí, el doctor Miquel Oliva i altres persones aficionades a les flors de Girona, Josep Tarrés va organitzar la primera edició del festival el 1954 i, al capdavant de l’Associació Amics dels Jardins Històrics i dels Paratges Naturals, hi ha participat any rere any de forma entusiasta. Va ser un activista cultural de la ciutat, compromès fins a l’últim moment amb la preservació i la recuperació del patrimoni històric gironí. El seu últim projecte de Temps de Flors, en l’edició del 2019, es va fer justament a Torre Gironella, un dels espais que havia reivindicat patrimonialment durant molts anys.

Al final de l’acte, els assistents s’han endut una de les 91 flors blanques que hi havia en record de Tarrés. Tal com ha recordat l’alcaldessa, aquesta és l’edat amb la qual va morir l’impulsor de Temps de Flors. Tot seguit, les autoritats han fet un recorregut pels diferents espais de Temps de Flors.

L’esdeveniment acull, fins al 16 de maig, 92 projectes en 83 espais emblemàtics de la ciutat. La mostra floral presenta un format “a cel obert”, una nova proposta que vol garantir la salut pública de l’esdeveniment, esponjant la instal·lació dels projectes i fent partícips fins a 9 barris del municipi: Barri Vell, Carme, Mercadal, Eixample, Sant Daniel, Fontajau, Devesa, Sant Narcís i Santa Eugènia. Tots els espais són exteriors, i l’horari per visitar-los és de les 10 a les 21 h. Per tal de descobrir tots els projectes escampats per la ciutat, es proposen quatre itineraris a fer a peu o en bicicleta.

Avui inaugurem Temps de Flors. S’acaba l’estat d’alarma i arriba la primavera a Girona i a Catalunya. L’esdeveniment també és un moment d’esperança davant la situació actual, un moment que tots esperàvem. Sé que el gaudirem moltíssim tots i totes, i que ho farem amb la màxima dosi de solidaritat cap a la salut dels altres i de responsabilitat complint totes les mesures de seguretat. Des de l’Ajuntament hem pres totes les mesures perquè sigui un esdeveniment segur”, ha subratllat l’alcaldessa.

Durant aquests dies, hi ha personal dedicat a controlar el compliment de les normes de seguretat i higiene, i a orientar a les persones sobre els recorreguts possibles a fer. En concret, al Barri Vell, s’ha establert un control d’aforament fixat en un màxim de 10.000 persones. Hi ha cinc punts d’entrada (carrer de Sant Feliu, la pujada del Rei Martí, la plaça dels Jurats, la plaça de Sant Domènec i el passeig arqueològic) i quatre de sortida (carrer de Sant Feliu, carrer de la Força, plaça de sant Domènec i passeig Arqueològic). A més, algunes vies, com el carrer de la Força, tenen un únic sentit.

D’altra banda, diferents restaurants i cafeteries adherides a l’Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona han posat en marxa la iniciativa #Gastroflors, a través de la qual ofereixen menús especials i plats elaborats amb flors. A més, els establiments d’allotjament fan promocions especials amb motiu de l’esdeveniment.