Girona tornarà a ser l'epicentre de la música a cappella

Girona a Cappella, l'únic festival de música expressada només amb la veu de l'Estat, reuneix algunes de les millors formacions internacionals del gènere

Coincidint amb Girona Temps de Flors, el festival Girona A Cappella celebrarà la tercera edició convertit ja en un referent d’aquest gènere al Sud d’Europa. Algunes de les millors formacions internacionals de la música sense instruments, expressada només amb la veu, passaran per aquest festival, l’únic a l’Estat espanyol dedicat exclusivament al gènere a cappella. Entre ells, la llegendària formació londinenca The Swingle Singers, guanyadors de cinc premis Grammy, que actuarà per primer cop a Girona a l’Auditori, que enguany s’incorpora com a nou escenari del festival. Girona A Cappella s’ha presentat aquesta tarda a Girona.

Entre el 10 i el 18 de maig, a l’escenari principal de la plaça Independència també hi actuaran grups destacats de l’escena internacional com el reconegut sextet cubà Vocal Sampling, nominats als premi Grammy llatins en tres ocasions; els romanesos Jazzappella; els israelians Carmel A Cappella; els italians Mezzotono; i els també cubans Vocal Tempo, a més de formacions reconegudes de casa nostra com The Hanfris Quartet -tota una revelació del gènere Barbershop a nivell europeu-, els innovadors La Cava dels Sons, les provocadores Coda, les més de 50 veus de Tutti Veus o els Òpera Prima, que ofereixen un recorregut per l’òpera des d’una nova perspectiva en l’espectacle Nus, una producció pròpia del festival que s’estrena el 17 de maig amb aquesta

Un tercer escenari, l’Auditori de la Casa de Cultura, acollirà l’actuació de les gironines Les Sixters. El festival també dóna suport a les formacions emergents i infantils de casa nostra, que també tindran el seu espai a la programació: aquest any hi actuaran els cors infantils i juvenils de l’Aula Musical i el Cor de la UdG.

Durant la presentació, el director del festival, Pau Marquès, ha destacat que des de la primera edició “la qualitat artística ha anat en augment” i ha subratllat, com a novetat, la producció pròpia del festival a càrrec d’Òpera Prima, “una nova via que volem explorar”. Per la seva banda, el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy, ha definit el festival com “una proposta cultural de primer ordre que ha tingut una ràpida consolidació”. “Pocs festivals han tingut una corba ascendent en qualitat tan important i en tan poc temps”, ha dit. Finalment, la regidora de Comerç i Turisme, Coral·lí Cunyat, ha qualificat Girona A Cappella com un festival “pioner, innovador i atrevit, un exemple n’és la imatge gràfica, que vol tocar l’excel·lència”.

L’any passat, prop de 10.000 persones van gaudir dels concerts de Girona A Cappella. El festival s’ha posicionat dins el calendari dels esdeveniments culturals del sud d’Europa i ha situat Girona, ciutat de festivals, dins el circuit europeu a cappella que ja és parada imprescindible en les gires europees de les principals formacions del gènere, així com visita obligada pel públic amant de la bona música.