Glòria Bosch i Dalí a Les Bernardes

Glòria Bosch cedeix el seu arxiu documental al Centre Cultural Les Bernardes

És un fons desconegut amb documentació inèdita, correspondència privada, publicacions, projectes expositius i llibres signats per artistes

Redacció.- L’activista de cultura contemporània gironina Glòria Bosch ha anunciat que cedeix el seu arxiu documental a Les Bernardes de Salt, que destaca per ser un fons amb material inèdit. L’arxiu està compost per publicacions, un fons d’autors, documents de treball, fotografies, cartes, projectes, llibretes, llibres dedicats…

Entre molts altres artistes, en trobarem d’històrics i de contemporanis: Prudenci Bertrana, Joan Badia, Mela Muter, Àngel Ferrant, Xavier Vidal de Llobatera, Torres Monsó, Joaquim Llucià, Baldo Pié, Carlos Mensa, Ramon Rogent, Subirà-Puig, Amèlia Riera, Assumpció Mateu, Pep Admetlla, Margarita Andreu, Gabriel Uclés, Pere Noguera, Bigas Luna, Enric Ansesa, Narcís Comadira, Jaume Faixó, Isabel Banal, Guinovart, Xavier Corberó, Joaquim Chancho, Jordi Guillumet, Mònica Roselló, Manel Esclusa, Gregori Iglesias, Albert Coma Estadella, Natividad Navalón, Carme Mariscal, Jordi Cerdà, Anna Manel·la, Àngels Ribé, Jordi Abelló, Salvador Juanpere… Una xarxa que es multiplica amb projectes interdisciplinaris (Cegueses, Històries del cor, Una cambra pròpia, M’escriuràs una carta?, Llistes d’espera…) i veus de diferents procedències que ens porten a escriptors com Italo Calvino.

Glòria Bosch explica que «serà un arxiu obert per donar continuïtat a la recerca, com un eix de connexions en trànsit que permet la mobilitat, amb cruïlles per estirar fils i teixir noves connexions. Una mena d’arxiu i alhora centre interpretatiu que proposarà temes, fent-se i desfent-se en funció de les connexions proposades, perquè al marge dels ordres que sovint fan que les coses estiguin guardades en llocs separats, el més important és establir convivències entre troballes, experiències i possibilitats. El perill dels arxius són els límits que ofeguen i cal deixar que respirin. Per això es destacaran propostes temporals».

Per a la direcció del Centre de Cultura Contemporània saltenc, aquest fons té un prestigi important i confirma l’aposta de Les Bernardes «per convertir-se en un referent de cultura contemporània amb un fons de referència i que, a més, serà obert a tothom, ja que es podrà consultar i també serà digitalitzat», destaca Robert Fàbregas. Segons el director, aquest llegat «donarà més rellevància al nostre projecte d’arxiu».

Per al Consell Comarcal del Gironès, aquesta donació permetrà impulsar l’aposta de Les Bernardes com a arxiu documentalista del territori i fer passes endavant en aquest sentit. «Que un referent com Glòria Bosch entregui el seu fons a Les Bernardes farà que més activistes culturals també vulguin seguir les seves passes i permetin obrir al públic tot el seu valuós material. És un salt cultural important més per a Les Bernardes», valora Àdam Bertran, cap d’àrea de Cultura de l’entitat.

Per al president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, l’adhesió d’aquest primer fons a Les Bernardes «és una gran notícia, atès que significa un pas endavant en la voluntat del centre d’esdevenir un referent consolidat en cultura contemporània». A més, Miquel Noguer ha afegit que «el fet que Glòria Bosch hagi confiat en Les Bernardes demostra que el camí que estem iniciant és el correcte i dona més força al centre de documentació que s’hi està creant». Des del 1983 el centre està digitalitzant tots els seus arxius amb l’objectiu que estiguin disponibles al seu portal web.

Activista cultural contemporània

Glòria Bosch i Mir (Girona, 1955) és una investigadora, curadora i crítica catalana d’art contemporani, autora de llibres i publicacions en diferents mitjans. Ha estat directora d’art de la Fundació Vila Casas de Barcelona entre el 2001 i el 2020. Llicenciada en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1978, des del desembre de 2015 és acadèmica corresponent de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. Aquest any 2021, va rebre (amb Susanna Portell) el Premi ACCA pel comissariat de l’exposició «Àngel Ferrant i Xavier Vidal de Llobatera. L’amistat infinita».