Grans estrenes mundials i europees desembarcaran a Sitges 2017

El festival presenta una programació en què destaquen una vintena de premieres mundials al costat de quinze europees

Redacció.- Per celebrar el 50è aniversari, el Festival de Sitges ha confeccionat una programació novedosa dins del panorama internacional: de les 200 pel·lícules que es projectaran entre el 5 i el 15 d’octubre, 40 tindran la seva premiere, ja sigui europea o mundial, a les pantalles del Sitges 2017. Una programació que ja es pot consultar al web del Festival.
El cinema fantàstic que es veurà aquest any a Sitges promet ser una festa per a l’espectador. El Festival presenta una Secció Oficial amb dotze estrenes, entre mundials i europees, entre les que destaquen El habitante, Muse, The Cured o la coreana Real; set estrenes dins la secció Noves Visions, en la qual les produccions nacionals prenen importància; cinc premieres en la Secció Òrbita en què Àsia segueix demostrant la seva potència amb films com The Battleship Island; tres estrenes mundials en la secció Panorama: Beyond Skyline, Creep 2 i Stephanie; tres més en la Midnight-X-Treme amb marcat sabor llatinoameric&agra ve;, i l’estrena mundial de The Super, en una sessió especial.
Premiers mundials
La Secció Oficial comptarà amb l’estrena mundial de Muse, dirigida per un dels directors incondicionals del Festival, Jaume Balagueró. Però no estarà sol. Dins la vintena de curtmetratges que competiran en la Secció Oficial, tres d’ells, Caronte, Psycho Kino i RIP, compten amb producció catalana. Les premieres mundials de la Secció Oficial es completen amb Errementari, última producció d’Álex de la Iglesia i Carolina Bang; la comèdia d’humor negre Matar a Dios, dirigida per Albert Pintó i Caye Casas, i El habitante, un malson demoníac en el que es veuen embolicades tres germanes que troben, al soterrani de la casa d’un senador corru pte, una jove amb signes d’haver estat torturada.
També de Llatinoamèrica, en aquest cas d’Uruguai i Argentina, procedeix l’eixelebrada comèdia de ciència-ficció Fiesta Nibiru, que tindrà la seva estrena mundial dins la secció Noves Visions, en què es presentaran internacionalment tres produccions nacionals: Arder, The Biggest Thing That Ever Hit Brodway–Redux, i l’opera prima del lleonès Ángel González, Compulsión.
La continuació del blockbuster de ciència-ficció Skyline, Beyond Skyline, protagonitzada per Frank Grillo; el retorn de l’actor Mark Duplass en la pell d’un tipus solitari, entranyable, encara que amb tendència a matar als seus semblants, a Creep 2, i la cinta de terror Stephanie, d’Akiva Goldsman, guionista de l’oscaritzada Una mente maravillosa, són les tres premieres mundials que podran veure’s en la secció Panorama. D’altra banda, el diable, les històries que formen part de la cultura popular mexicana, i la filmació d’un documental sobre els terribles esdeveniments que van tenir lloc a Epecuén (Argentina), són els arguments de les terrorífiques Belzebuth, México Bárbaro II: Leyenda s y tradiciones mexicanas, i Los olvidados: les tres grans estrenes de Midnight-X-Treme.
La pel·lícula nord-americana de misteri The Super es l’última premiere mundial que es veurà a Sitges 2017 en una sessió especial.
Premiers europees
A més de les estrenes mundials, a Sitges 2017 també es podran veure nombroses estrenes europees, com la pel·lícula irlandesa The Lodgers a la cloenda del Festival. A les ja anunciades Mom and Dad, Revenge o The Ritual, la Secció Oficial a competició d’aquest any acollirà la premiere de l’espanyola The Maus, opera prima de Yayo Herrero, en la qual una jove parella de viatge per Bòsnia i Hercegovina s’enfrontarà a una força misteriosa que emergeix del bosc. Seguint en la selecció oficial però en la seva secció Discovery, el Festival projectarà el debut europeu de la pel·lícula xinesa-coreana Real, del debutant Love Lee, un estilitzat i visualment impac tant thriller; i de la co-producció entre Regne Unit, Irlanda i França, The Cured, signada per David Freyne que debuta amb aquest film sobre un futur post-apocalíptic en el qual un virus ha assolat a la població i l’ha convertit en caníbal.
En la secció Noves Visions, a més de la inauguració de Most Beautiful Island de l’espanyola Ana Asensio, se sumen dues premieres europees: les nord-americanes The Crescent de Seth A. Smith, en la qual somnis i al·lucinacions es barregen amb l’element experimental, i Indiana de Toni Mengis, un atmosfèric drama sobrenatural que s’ha convertit en una de les sorpreses de l’any.
Finalment, destaquen les premieres a Europa de la secció Òrbita. La darrera superproducció coreana The Battleship Island, que ja han vist més de 7 milions d’espectadors aquest estiu a Corea, es veurà a Sitges en la versió del director de 151 minuts; la també coreana A Special Lady, Last Rampage, d’Estats Units, que recupera un actor tan conegut com Robert Patrick en una fugida carcerària, i Madraza, òpera prima de l’argentí Hernán Aguilar, una comèdia negra amb una protagonista digna de còmic.