Grans noms de l’escena a la nova temporada del Teatre de Salt

S'estrenarà Buffalo Bill a Barcelona de Ramon Madaula

Redacció.- El Teatre de Salt ha presentat la nova temporada, que durarà del 29 de gener al 5 de juny, amb un total de 21 propostes. A la programació, hi ha grans noms de l’escena catalana, espectacles per a públic familiar, muntatges de teatre local i amateur, així com actuacions benèfiques, projectes socioeducatius i activitats complementàries. Tot i que continua sent un moment complicat per a la cultura i les actuals mesures sanitàries, fins a nou avís, limiten l’aforament, mantenim la voluntat i el gran esforç d’oferir una programació ambiciosa pel que fa a rellevància i quantitat d’espectacles, seguint la línia d’anys anteriors.

Grans noms de l’escena a prop teu: 15 muntatges del panorama teatral català

Les propostes que s’inclouen dins el cicle Grans noms de l’escena a prop teu volen apropar un total de 15 muntatges rellevants del panorama teatral català, avalats per l’èxit de crítica i de públic, als espectadors locals.

La temporada comença el 29 de gener amb Els Brugarol, obra escrita i protagonitzada per Ramon Madaula, i dirigida per Mònica Bofill. Amb Estel Solé i Jaume Madaula completant el repartiment, es tracta d’una comèdia àcida sobre la família, reconeguda amb el Premi Recvll 2020, que ha fet gira per diverses poblacions catalanes.

El mes de febrer començarà amb Cinema & Big Band, un concert on La Selva Big Band tocarà algunes de les millors bandes sonores de la història del cinema. Amb una llarga trajectòria en nombroses escenes i festivals de jazz del país, la banda, amb la càlida veu de Sandra Fern al capdavant, farà sonar Casablanca, La La Land, Help!, Cabaret, New York, New York o el tema principal de James Bond, entre molts altres. L’actuació està prevista pel 6 de febrer.

La següent proposta, amb data del 19 de febrer, és El pes d’un cos, una obra escrita i dirigida per Victoria Szpunberg i protagonitzada per Laia Marull. Combinant text, música en directe, projeccions i pinzellades d’humor, l’espectacle reflexiona sobre la mort digna. Produeix Velvet Events, Centro Dramático Nacional i Teatre Nacional de Catalunya. El Teatre de Salt oferirà l’estrena a comarques gironines abans de fer temporada al TNC.

La programació del mes tancarà el 26 de febrer amb la representació de Les irresponsables. En aquest cas, Sílvia Munt dirigeix aquesta nova comèdia de Javier Daulte, protagonitzada per les actrius Cristina Genebat, Marta Marco i Nora Navas. El muntatge explica, amb un peculiar sentit de l’humor, la història de tres amigues que, durant un cap de setmana, es veuran immerses en un seguit de situacions que les faran comportar-se com a autèntiques irresponsables.

El mes de març començarà amb Cadires, el dia 18. Mont Plans i Oriol Genís protagonitzen aquesta proposta d’humor sobre l’ofici de fer teatre. L’obra, escrita i dirigida per Albert Arribas, explora aquesta història on “dues glòries del teatre català” aconsegueixen plantar les seves cadires en un gran escenari, després de molt de temps d’intentar-ho.

El 25 de març arribarà La dona del tercer segona, un monòleg d’Àurea Márquez sobre l’estigma de les malalties mentals. Amb direcció d’Ivan Benet i autoria de Víctor Borràs Gasch, aquesta producció de Teatre Nu planteja la història d’una dona de 50 anys que li explica al seu veïnat una realitat que li resulta incòmode.

El 2 d’abril, Lali Ayguadé, de la mà d’Akira Yoshida, presentarà Gizaki, una creació basada en el break dance. La proposta anirà acompanyada d’una peça audiovisual de 10 minuts que complementa la temàtica. Amb aquest espectacle, Ayguadé va guanyar el Premi Butaca a la millor intèrpret femenina de dansa el 2021.

Els dies 8 i 9 d’abril, Carles Sans portarà Per fi sol, un espectacle molt personal i divertit. Per primera vegada sol en un escenari, després del provisional comiat de Tricicle, el còmic, amb la codirecció de José Corbacho, ofereix un monòleg autobiogràfic on explicarà amb humor moltes anècdotes de la seva àmplia trajectòria.

El 22 d’abril, torna Ramon Madaula, en aquest cas, amb l’estrena del seu nou espectacle: Buffalo Bill a Barcelona. Amb direcció novament de Mònica Bofill, Madaula escriu i interpreta aquest original text sobre el mític explorador. A escena, l’acompanyarà Raquel Sans, periodista i presentadora del Telenotícies de Tv3.

El 30 d’abril, La Calòrica tancarà el mes amb Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I. L’òpera prima de la companyia, recuperada el 2020 pel seu desè aniversari, va ser un dels grans èxits de la passada edició de Temporada Alta. L’obra és una sàtira punyent sobre la monarquia que narra de forma grotesca els darrers dies de la reina Isabel, la Catòlica.

Per últim, el 6 de maig, acollim L’oreneta, un text de Guillem Clua, protagonitzat per Emma Vilarasau i Dafnis Balduz. Sota la direcció de Josep Maria Mestres, l’obra arriba després de guanyar diversos premis internacionals. Es tracta d’un diàleg sobre la pèrdua, l’empatia i allò que ens fa humans, inspirat en l’atemptat contra la discoteca gai Pulse d’Orlando.

Programació familiar

El Teatre de Salt, un cop més, ofereix una programació pensada per als més petits. Aquest any podrem veure espectacles com Orbital, dels Farrés Brothers, on, amb humor, poètica i amor, plantegen un viatge entre la realitat i els somnis, previst pel 20 de març. També les Bianchis, amb text de Clàudia Cedó i direcció d’Israel Solà, presenten Les croquetes oblidades, una proposta prevista pel 27 de març, sobre el dol, la mort i la vida. Per la seva banda, el 3 d’abril es representarà Marúnica, una proposta de dansa familiar de Roberto G. Alonso, inspirada en la pintora Maruja Mallo. Per últim, el Pot Petit recupera el seu èxit musical Les aventures del lleó vergonyós que es podrà veure els dies 14 i 15 de maig.
Teatre local i amateur

Completen la programació del Teatre de Salt diverses propostes de companyies locals de Sant i Girona: Dansem 2022, de companyies de dansa locals, el 13 de març; Grup Xamfaina, presenta el seu tercer disc el 23 d’abril; Oliver, de l’escola coral del conservatori de música Isaac Albéniz de Girona, el 21 i 22 de maig; El rei lleó, de la Coral Rossinyol i Alimara, els dies 28 i 29 de maig, i 4 i 5 de juny; finalment, Garrí al forn amb compota de reineta, el 12 de març.

Seguretat i mesures per fer front a la Covid-19

Seguint la línia de les dues temporades anteriors, i adaptant-nos a les mesures vigents en l’actualitat, amb aforaments, ara mateix i fins a nou avís del 70%, l’organització continua fent un esforç per presentar una programació de gran qualitat, amb el compromís d’assegurar totes les mesures sanitàries que facin del teatre un espai segur.

Projecte educatiu 

De gener a juny, el Teatre de Salt acull diverses accions del projecte educatiu A Tempo – Arts i Formació de la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta, que compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell. Principalment, s’acullen accions del programa Crea el teu projecte, amb la voluntat de donar un major impuls a la residència d’artistes en escoles i instituts que vulguin desenvolupar projectes artístics en què alumnes, docents i professionals de les arts escèniques treballin conjuntament.

Actualment, l’alumnat de 3r d’ESO de l’Institut Salvador Sunyer i Aimeric està rebent formació específica de la companyia José y sus Hermanas, amb qui treballen conjuntament per crear un espectacle que s’espera que s’estreni la propera tardor. Després que aquest mateix Institut participés al programa Escoles Tàndem de la Fundació Catalunya La Pedrera amb la col·laboració de la Fundació La Ciutat Invisible, ara l’objectiu és promoure la creació artística dins del centre educatiu i apostar per la contribució dels joves a la cultura del territori.

Una programació que va més enllà

La programació del Teatre de Salt va més enllà i El Club de la Fundació La Ciutat Invisible, que impulsa Bitò, organitza una sèrie d’activitats complementàries al voltant de les obres proposades. Aquest any el públic podrà gaudir d’una xerrada postfunció amb les companyies que representaran El pes d’un cos, el 19 de febrer, La dona del tercer segona, el 25 de març, i Gizaki, el 2 d’abril. A més, organitzem un taller postfunció per als més petits el 14 de maig després de la funció de les 16 h de Les aventures del lleó vergonyós.

Per tercer any consecutiu, el projecte Artèria, destinat a joves menors de 30 anys i que va néixer en el marc de Temporada Alta 2019, també oferirà avantatges per a gaudir de la programació del Teatre de Salt. La inscripció és gratuïta i permet comprar entrades del cicle Els grans noms de l’escena a prop teu amb un 20% de descompte de manera anticipada i a 10 euros una hora abans de la funció segons la disponibilitat.

El Teatre de Salt també participa al programa Apropa Cultura, dirigit als centres socials que treballen amb persones en risc d’exclusió social amb l’objectiu de facilitar-los l’accés al teatre. La programació, d’altra banda, s’inclou a Escenaris – Teatre del Gironès 2022, un cicle de teatre professional coorganitzat pel Consell Comarcal del Gironès i la Diputació de Girona.