
27 juny 2022 Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig, al Tarantana
Un espectacle que visibilitza l’existència de les intersexualitats i celebra la diversitat corporal i sexual
“Avui, davant de les vostres pupil·les al·lucinades i la vostra fascinació aterrida, podreu veure una hermafrodita”. Així de contundent és el punt de partida d’aquest espectacle que, amb eines del teatre documental, l’autoficció i el reality show passat de voltes, parla de la vivència de les intersexualitats en primera persona”.
Redacció.- Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig rastreja l’evolució del mite de l’hermafrodita des de la llegenda arcaica fins a les persones que l’encarnen en l’actualitat, i posa èmfasi en com canvia la història quan ens fem les narradores de la nostra pròpia diferència.
La peça, amb perspectiva feminista i en aliança amb una forta xarxa LGTBI, parteix de la vivència personal d’una de les seves creadores, però s’ha nodrit també de les històries de vida de la vintena de persones que van contestar la crida que el col·lectiu responsable de l’espectacle va fer a les seves xarxes socials. S’invoca així, per primera vegada, una polifonia de veus i experiències intersex en escena, amb l’objectiu d’explicar, visibilitzar i celebrar la diversitat corporal i sexual en general, i les intersexualitats en particular: totes aquelles anatomies que presenten naturalment combinacions de característiques sexuals —cromosomes, hormones, genitals interns i externs— que no encaixen en la noció binària de femella/dona i mascle/home, i que han estat clínicament patologitzades i socialment estigmatitzades.
En paraules de les responsables de l’obra: “Visibilitzant i explicant la realitat de les persones intersexuals avancem cap a la conquesta dels drets a la integritat, al plaer i a la reproducció de la comunitat LGTBI, alhora que ens apropem a les persones desvinculades dels activismes queer per tal que descobreixin l’existència de les intersexualitats i comprenguin que aquests cossos són possibles i desitjables, qüestionant-se també el propi sistema sexe-gènere”.
Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig és un espectacle de Laura Vila Kremer, Raquel Loscos i Víctor Ramírez Tur del Col·lectiu Que no salga de aquí, que compta amb el disseny visual de Carme Gomila, el disseny sonor d’Aurora Bauzà i el disseny d’escenografia d’Oriol Corral i Xesca Salvà.
Aquesta és una producció que ha estat guardonada amb el premi de Noves tendències als premis de la Crítica de Barcelona 2022 i és un dels projectes de la residència artística de temporada 20-21 del Tantarantana en col·laboració de Fira Tàrrega, que s’emmarca dins el Programa de suport a la creació que desenvolupa el teatre des del 2014.