“Hit the floor. Shake the world!” serà el lema de la 19a edició de Deltebre Dansa

Akram Khan, Wim Wandekeybus, Rakesh Sukesh, Maura Morales, Sita Ostheimer i Lali Ayguadé entre els primers noms confirmats

Redacció.- Del 8 al 21 de juliol se celebra la 19a edició del Festival Deltebre Dansa convertit en un referent internacional de la dansa, el circ i les arts escèniques. Quinze dies d’intensitat artística al Parc Natural del Delta de l’Ebre on milers de persones i centenars d’artistes d’arreu del món es reuneixen per conviure i viure una experiència singular, d’avantguarda, multicultural i de gran qualitat artística i humana.

Sota el lema “Hit the floor. Shake the world!” aquesta edició posa de relleu la importància de la dansa i el moviment per a sacsejar-ho tot i aportar canvis i millores a nivell individual i col·lectiu.

El Festival és un espai on estudiants i professionals de dansa i circ poden experimentar els llenguatges del moviment; on desaprendre per a continuar aprenent i, sobretot, un moment per a celebrar el moviment. Un festival pensat, també, per al públic, per als qui estimen les arts escèniques, la dansa i per als qui les volen descobrir.

Aquesta edició de Deltebre Dansa acollirà a més de 75 artistes, prop de 50 espectacles i s’esperen prop de 10.000 assistents.

A més de la programació d’espectacles, un dels pilars fonamentals del festival és la formació de professionals. Més de 150 ballarins de més d’una cinquantena de nacionalitats es desplacen anualment fins a Deltebre per rebre formació de la mà de diferents referents de la dansa i el circ contemporanis.

Els professors destacats per aquesta edició són grans noms de la dansa com Akram Khan (Regne Unit), Wim Wandekeybus (Bèlgica), Rakesh Sukesh (Índia), Maura Morales (Cuba/Alemanya), Sita Ostheimer (Berlín) i Lali Ayguadé (Catalunya), entre d’altres.

Un dels tallers més destacats i especials d’aquesta edició serà el monogràfic que impartiran Akram Khan i Tom Pollard, en el que es farà una recerca entre la dansa i el Jiu-Jitsu. És una aproximació bastant inèdita que proposa la comunió de dues disciplines molt dispars però a la vegada amb molts punts en comú.

Una novetat també per aquesta 19a edició serà la col·laboració amb el festival Eufònic per a mostrar una proposta que neix de la col·laboració entre dos dels festivals més importants del territori establint una sinergia artística per a oferir una actuació mai vista i una experiència irrepetible.

Sota la direcció artística de Laurent Delforge i amb l’actuació en directe dels músics Yannick Jaquet i Thomas Vaquié es viurà un espectacle únic que fusionarà arts visuals, música electrònica i improvisació dels ballarins ChingYing i BBoy Issue.

Deltebre Dansa és un festival adherit a la marca Festivals Terres de l‘Ebre, el primer segell identitari i de qualitat que aglutina 16 festivals professionals del territori, amb l’objectiu d’analitzar l’impacte socioeconòmic de la cultura en entorns no metropolitans.

Deltebre Dansa és un projecte fundat i organitzat per la companyia ROPA / Roberto Olivan Performing Arts i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ministerio de Cultura y Deporte, Ajuntament de Deltebre i Diputació de Tarragona.

Avançament de programació

En l’avançament de la programació d’aquesta 19a edició del Festival Deltebre Dansa cal destacar una de les principals novetats, la seva col·laboració per primer cop amb el Festival Eufònic, dos dels festivals més importants del territori establint una sinergia artística per a oferir una actuació mai vista i una experiència irrepetible.

Sota la direcció artística de Laurent Delforge i amb l’actuació en directe dels músics Yannick Jaquet i Thomas Vaquié es viurà un espectacle únic que fusionarà arts visuals, música electrònica i improvisació dels ballarins ChingYing i BBoy Issue.

En l’apartat de la formació per a professionals de la dansa i el circ els professors destacats són Akram Khan (Regne Unit), Wim Wandekeybus (Bèlgica), Rakesh Sukesh (Índia), Maura Morales (Cuba/Alemanya), Sita Ostheimer (Berlín) i Lali Ayguadé (Catalunya).

Dintre dels espectacles programats per aquesta edició, s’avancen tres propostes: ‘Soy madera’ de la companyia elelei (Sabrina Gargano); ‘The Inevitable and You’ de Sita Ostheimer i ‘Los perros’ de Led Silhouette.

‘Soy madera’ (elelei-Sabrina Gargano, Itàlia-València)

Prenc la decisió de bregar amb la meva ràbia des de la fusta. Utilitzo 6 pals. Pesen 3 quilos els quals em suposen un gran esforç per a manipular-los i ballar amb ells al llarg de la peça. Simbolitzo així l’emoció de la ràbia des del pes, la precarietat i constància per aconseguir els meus objectius sense perdre l’aplom.

Després d’estudiar durant tres anys Shiatsu, vaig descobrir que cadascun de nosaltres té un element predominant (aigua, foc, terra, aire, fusta).
Va ser quan vaig conèixer el meu. La fusta. Element que té diferents característiques com la flexibilitat, el poder d’elecció i la ràbia com a emoció. Com a dona la vaig rebutjar fins que em vaig adonar que la meva ràbia és una determinació infinita i un dels ingredients de la meva existència. Aquesta ràbia a vegades em va empènyer a caure en un perfil histèric on perdia el control, sent el meu refugi no parar de ballar.
La repressió i l’agressivitat condueixen a la destrucció. Llavors, com puc usar aquesta força per a fer justícia en la meva vida?.

‘The Inevitable and You’ de Sita Ostheimer (Berlín)

Un espectacle que explora les nostres relacions interpersonals i fa tangible per a l’audiència la pura presència del nostre ésser i el seu poder. Analitza com les relacions interpersonals i complexes evolucionen enmig de la densitat de la vida, en un caos sense fi. Com emergeixen les relacions profundes en l’opacitat i la diversitat de la comunicació diària? Quins reptes existencials, instints i pors influeixen en la nostra unió?.

Malgrat les xarxes socials altament complexes, escoltar i empatitzar són avui tan àrdues com sempre. Establir una relació significa assumir responsabilitats a llarg termini, demostrar coratge i perseverança, i no tenir por, tant de la intimitat emocional com de la distància.

La peça es desplega en un flux continu de moviment, una arquitectura dinàmica i coreogràfica que mai s’atura. Un moviment inicia el següent; instintivament, el ballarí es respon l’un a l’altre, creant una atmosfera d’intensitat interminable.

‘Los perros’ de Led Silhouette (Navarra)

L’espectacle proposa aconseguir un estat de resistència; com a gossos que deambulen, gossos que es troben, que es reconeixen vulnerables, que comparteixen alegria, però també dolor, que cauen i s’aixequen, que ballen, que es rebel·len a través de l’amor, la generositat i el compromís, per a trobar en aquest trajecte comú el sentit de les seves pròpies vides, per a superar junts la violència i la deterioració.

Una proposta que viatja des del tràngol de la repetició a la fascinació per la successió d’imatges. Imatges robades de l’ahir i llançades al demà, de l’ara i empastifades del passat, de la plàstica contemporània a la forma atàvica, terrenal, en un constant encreuament de temps i de llenguatges.

El desplegament d’una dansa passional que troba el seu sentit més pur en la repetició i en la catarsi: ballar fins a l’extenuació, bordar fins a l’abatiment, viure fins al defalliment. El relat de l’home que es contempla en l’altre per a trobar-se a si mateix.

Nit de Circ

Una de les nits més celebrades i esperades del festival i que enguany comptarà amb KEROL com mestre de cerimònies i amb artistes convidats com Professor Wacko, Duo Bazaliy, Daniele Sorisi, Tiphaine Rochais i Santi Ruiz.

“Benvinguts al meu imaginari, un lloc de gravetat relativa i absència de sentit comú. Les diferents disciplines artístiques es desvien i es transformen en peces de circ úniques: malabars amb micròfons, ninjitsu amb patins, llançament de discos vinils, human Beatbox… L’escenari es planteja com un lloc sagrat en el qual metamorfosar-se i passar de la performance xamànica a la comèdia, dinamitant d’aquesta manera totes les fronteres que existeixen entre els diferents llenguatges escènics.”

Creació Deltebre Dansa 2024

La Creació Deltebre Dansa és un encàrrec que fa el Festival a un reconegut/da director/a artístic/a per a coreografiar una peça única ad hoc de temàtica lliure. Enguany s’ha encarregat a Erick Jiménez i Thomas Guiraud. Un projecte d’inclusió social emprant les arts escèniques com a eina de desenvolupament i empoderament dels col·lectius participant.

La Creació genera un espai que permet compartir experiències a través del ball, la improvisació i dinàmiques de composició, una investigació comunitària que desemboca en la creació de diferents escenes. Construïm una dramatúrgia col·lectiva per posteriorment compartir-la amb els veïns de Deltebre i generar un espai de benestar social.

En una setmana es realitza una creació comunitària on participen col·lectius vulnerables com la gent gran i persones amb algun tipus de discapacitat, persones amb sensibilitat i ganes de participar en un projecte d’aquestes característiques i participants als cursos professionals, que tenen l’oportunitat de descobrir de primera mà un possible camí per on desenvolupar la seva trajectòria professional.

Open Stage

Pel tercer any consecutiu, el Festival obre el seu escenari a la improvisació i exaltació de l’art urbà al més pur estil de les ‘batalles de rap’, però sense la part competitiva. Actuacions improvisades per alguns dels millors ballarins que existeixen en l’actualitat.

Tots els participants dels tallers PRO i el públic general que tingui ganes de celebrar, ballar i compartir el seu moviment, tenen una cita a l’Open Stage Night. Una nit d’art, d’espontaneïtat, de sortir a escena sense prejudicis i degustar tota la creativitat del Deltebre Dansa. Una invitació a l’escenari per gaudir de la dansa.

Enguany serà conduïda per la MC Anna Yang i DJ Lady Funk i comptaran amb els artistes BBoy Issue, Jaycee, Selam Ortega, Kristian Mensa i BGirl Movie One.

Anna Yang, coneguda internacionalment com a exponent del waacking al nostre país, no és només una ballarina excepcional, sinó també una força unificadora en l’escena de la dansa urbana. Anomenada afectuosament “la mare” per les comunitats de ball, Anna moltes vegades és triada com l’amfitriona perfecta per als esdeveniments urbans, aprofitant també de la seva veu com a vocalista, per donar més rumb a la festa, com només una clubber sap fer-ho.

Deltebre Dansa

El Festival Deltebre Dansa neix l’any 2004 a les Terres de l’Ebre, representant un oasi d’obertura i avantguarda per a les arts escèniques i performàtiques. Un projecte fundat i organitzat per la companyia ROPA / Roberto Olivan Performing Arts i que compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ministerio de Cultura y Deporte, Ajuntament de Deltebre i Diputació de Tarragona.

Des dels seus inicis desenvolupa tota la seva tasca al voltant d’un conjunt de valors que s’han reforçat, transmès i reafirmat, en cadascuna de les seves edicions. El festival s’articula en tres eixos principals: la formació per a professionals, la programació artística i el retorn social. Compromès amb la formació d’excel·lència, amb professionals del sector a escala internacional. Aposta per la creativitat, la innovació i la qualitat en el sector de les arts escèniques, amb el focus posat sobre la dansa i el circ contemporanis, i és un esdeveniment compromès amb la inclusió social a través de la cultura.

També treballa per al desenvolupament i la projecció del territori, l’intercanvi cultural i la creació d’una experiència única amb tots els participants, artistes convidats i assistents. Un dels seus grans atractius és, i que està directament vinculat amb la seva aposta per la descentralizació cultural, la seva privilegiada ubicació al cor del Parc Natural del Delta de l’Ebre, territori d’alt valor mediambiental que complementa a la perfecció l’esperit de crear una experiència singular.

Un dels altres objectius és el de donar visibilitat al talent català programant espectacles de professors, creadors i artistes catalans així com també té molt en compte la importància del retorn social, promovent la participació i aproximació de tots els públics a la dansa en particular i a la cultura en general. Porta a terme accions socials i pedagògiques; integren grups en risc d’exclusió; es realitzen campanyes solidàries i alguns dels espectacles són d’accés lliure.

Foto de: klawaudiovisuals

Etiquetes: