
24 febr. 2017 Howlin' Dogs presenten nou disc de blues rock al Black Music Festival
Formació integrada per Smoking Bambino a la veu, Lluís Figueras i Enric Teruel a les guitarres, Jordi Ruíz “Popi” al baix, i Francesc Sotillos “Cheka”, a la bateria
La banda catalana Howlin ‘Dogs presenta per fi el seu primer i homònim LP a Barcelona i Girona, després de les fabuloses crítiques rebudes a la premsa musical especialitzada i les seves aparicions televisives. Serà una excel·lent ocasió per corroborar com se les gasten en directe amb un disc conceptual i de recerca on, mitjançant la música, s’aborda el conflicte que va esdevenir en els EUA entre la comunitat afroamericana i la comunitat blanca de procedència europea. Els homes i dones de color, sotmesos a treballs forçats en plena època d’esclavitud del segle XVIII, van ser els que van iniciar el camí de les denominades Work Songs (cançons de treball).
Aquestes es solien cantar durant les llargues jornades laborals, com a ritual d’evasió, de protesta i fins i tot com a codi entre presos, fins a convertir-se en una tradició ancestral respectadísima ja en els anys 70 del passat segle XX. En aquest moment, les persones de color les entonaven ja no com a esclaus si no ciutadans civils sense drets.
La principal font en la qual els Howlin’ Dogs se submergeixen són les investigacions i enregistraments de John i Alan Lomax. Aquests etnomusicòlegs van realitzar infinitat de gravacions basades en la recerca del folcklore a nivell mundial. Un dels seus episodis són, precisament, aquestes Work Songs, les quals van ser gravades in situ a les penitenciàries del sud dels EUA. També recorren als documents obtinguts de la biblioteca del congrés dels Estats Units per contrastar les lletres de les cançons i aprofundir en la història que les envolta.
Temes del disc:
- Work Song: tema original de Nina Simone, una gran activista pels drets de la comunitat afro-americana, que dóna el tret de sortida al disc com a homenatge a la pròpia Nina, al que va representar i representa. Tema de tall clarament reivindicatiu.
- Go’way Devil: una dona convicta en la penitenciària de Cummins, Arkansas, canta la versió més emblemàtica d’aquest tema en 1939. La seva temàtica barreja el penediment per un delicte amb el paper de la dona en la societat i la maternitat.
- Long John: és la història d’un jove que ingressa en una penitenciaria per robar unes sabates amb un taló davant i darrere. Aprofitant que el botiguer és cec, els agafa i feta a córrer, encara que finalment ho atrapen i acaba pres.
- Sail On: cançó tradicional en la qual es narra el comiat d’un ésser estimat que es va de la llar per caminar el seu propi camí.
- Woah Buck: work song de tall picaresc i descarat. Encara que al bot sembli una dura i descarnada crítica contra la comunitat afro-americana, està plena d’ironia i tanca una dura ofensiva contra els que oprimeixen a la seva comunitat.
- Poor Boy: cançó tradicional en la qual es narra la història d’un noi que, per sobreviure, va acabar a la presó per lament de la seva pobra mare, qui el visita molt afligida per tot el que ha passat.
- Hard Road: cançó de Blind Blake bluesman de principis del segle XX. Narra una història d’amor en la qual l’ànim mai defalleix, doncs el seu protagonista, tot i els desencontres i contratemps, no es rendeix i insisteix que trobarà el seu veritable amor.
- O’Berta: work song que narra la història de desamor d’un home humil que perd a la seva estimada, en ser seduïda per un home de millor posició que la convenç amb un dòlar tots els diumenges.
- I do not do nobody nothin ‘: el títol d’aquesta work song ho diu tot, un home que acaba a la presó per la insistència d’una família blanca cristiana que l’pressiona i turmenta.
Propers concerts previstos:
- 19 de març: Auditori de Girona BLACK MUSIC FESTIVAL 19h. (Presentant algunes cançons del seu pròxim disc) Entrades 6 € (venda)
- 25 de març: El Col·leccionista Gràcia, BCN. a les 22h acústic amb entrada gratuïta
- 20 de maig: Casa Irla St. Feliu de Guíxols 21: 30h Entrada gratuïta.