IGP Poma de Girona preveuen recol·lectar 84.580 tones de pomes.

La producció gironina representarà aproximadament el 30% del total de l’estimada a Catalunya

Redacció.- Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona preveuen aquest any una collita de 84.580 tones, un 16% més que en la campanya anterior. L’absència de grans pedregades, episodis de vent i altres accidents meteorològics que en l’últim any va provocar una reducció de la collita són les raons que expliquen la bona temporada que arrenca amb la collita de les varietats més primerenques i que s’allargarà fins al novembre. Aquestes temperatures suaus i períodes relativament secs dels darrers mesos també permetran recollir una poma d’alta qualitat, de mida més gran, amb més color i més dolça. Poma de Girona està formada per 78 famílies de productores de les empreses Girona Fruits, de Bordils (Gironès); Giropoma Costa Brava, d’Ullà (Baix Empordà); i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà).

L’acte simbòlic de la collita de la primera poma ha tingut lloc avui a l’IRTA-Mas Badia, a Canet de la Tallada (Baix Empordà), i ha comptat amb les intervencions de Llorenç Frigola, president de Poma de Girona; Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona i Joan Bonany, director de l’IRTA-Mas Badia. Per ressaltar el vincle entre poma, salut i esport, aquest cop s’ha comptat amb Alfred Julbe, entrenador de l’Spar Uni Girona, de la màxima categoria femenina de bàsquet, i amb les jugadores de l’equip gironí Júlia Soler i Laia Flores.

Si les previsions es compleixen, Poma de Girona tindrà enguany una de les millors collites de poma dels darrers anys. Les més de 84.580 tones que els productors preveuen recol·lectar suposen un augment considerable respecte les xifres de l’any passat, que es va tancar amb una producció de 72.680 tones, i les del 2018 i del 2017, quan es van collir poc més de 77.539 tones i 79.300 tones, respectivament, segons dades de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat). Aquest any, però, no s’arribarà a les 87.100 tones que es van produir el 2019.

Llorenç Frigola, president de Poma de Girona, explica que “aquest any la collita es preveu lleugerament superior a la de l’any passat, on vam patir tenir tres inundacions. Aquest any no hem tingut tramuntanades ni episodis greus de calamarsades i el fred de la primavera ha fet que les pomes hagin florit més tard i que siguin d’una molt bona categoria i de qualitat. També cal destacar que tindran més color”. Frigola també subratlla que “normalment la producció es va alternant, si un any la pomera produeix moltes pomes, en el següent en fa menys per temes fisiològics; un any les pomeres fan molta flor i en el següent es reserven. Nosaltres, amb l’aclarida, la producció i la poda intentem que cada any hi hagi una producció similar”.

Totes les varietats conreades a la demarcació preveuen incrementar la producció respecte als anys anteriors. Destaca sobretot l’augment d’un 32% de la varietat Fuji, que passarà de les 6.230 tones produïdes l’any passat a les més de 8.220 previstes. Un any més la poma Golden encapçalarà la producció (26.820 tones), seguida de la Gala (21.570 tones) i a més distància hi hauria la Granny Smith (12.240 tones), les varietats vermelles (7.950 tones) i la Cripps Pink (6.620 tones). Frigola creu que “en un futur hi haurà més varietats, les pomes seran més gustoses, amb sabors diferents, el mercat s’ampliarà i el consum augmentarà. Ara bé, penso que ara s’ha de fer un esforç per comprar el producte de casa nostra i apostar per la sostenibilitat, em dol veure com en supermercats hi entra poma que ve de Polònia, Portugal, Sud-àfrica o Xile”.

La producció gironina representarà aproximadament el 30% del total de l’estimada a Catalunya que enguany es preveu tancar amb prop de 273.330 tones. Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a Girona: “La pandèmia ha afavorit al fet que hagi augmentat el consum de poma, més local i més responsable. Ara que de mica en mica tornem a la normalitat, hem de continuar vetllant i promovent el producte local”.

Joan Bonany, director de l’IRTA-Mas Badia, també destaca que “afrontem la collita d’aquest any amb la millor de les perspectives pel que fa a la producció i a la qualitat. Malgrat que l’increment de producció s’espera una alta proporció de calibres grossos. A causa dels dies frescos i plujosos de primers d’agost també es preveu una bona coloració de les varietats bicolors i vermelles (Gala i Red Delicious)”. Bonany afegeix que “el clima suau, malgrat l’episodi dels últims dies, i la bona coloració permetran una collita una mica més tardana i més tranquil·la, amb una maduració més lenta. La qualitat de la pell de la poma sembla que serà molt bona, especialment en varietats com la Golden Delicious, que no presenten  ‘russeting’ (anormalitat i rugositat de la pell de la fruita)”.

Els convidats en donar el tret de sortida a la temporada han estat Alfred Julbe, Júlia Soler i Laia Flores. L’entrenador de l’Spar Uni Girona ha valorat el fet de potenciar una vida saludable i sana en el món de l’esport, tot fomentant el consum de fruita: “La fruita, i especialment la poma, està present en tots els àpats de l’equip.

Aquesta presència va bé en el final i en l’inici dels àpats, com a complement de les amanides i com a substitutiu d’altres aliments no tan saludables”. En anys anteriors, a l’acte simbòlic de la collita de la primera poma hi van assistir Sergi Güell i Ariadna Trias, president i corredora del Massi-Tactic UCI Women’s Team, equip femení del Club Ciclista Baix Ter (Torroella de Montgrí) i únic conjunt català a la màxima categoria internacional; i Francesc Boix i Maria Plaza, fundadors de Skatenergía, un projecte vinculat al món de l’skate que potencia una vida saludable i sana fomentant el consum de fruita.

 

Sobre la IGP Poma de Girona

Poma de Girona és una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) en la qual s’agrupen tres empreses que produeixen i comercialitzen la poma: Girona Fruits (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador). La IGP Poma de Girona compta amb gairebé 80 socis productors que representen un total de 1.700 hectàrees productives distribuïdes entre les comarques del Baix Empordà, l‘Alt Empordà, la Selva i el Gironès.

La proximitat del mar Mediterrani i dels Pirineus fa que les plantacions gaudeixin d’un clima privilegiat. A més, la Poma de Girona està internacionalment reconeguda com un producte de qualitat, segur, de confiança i sostenible. Els productors són fructicultors molt qualificats que usen tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi ambient, responsables i sostenibles. Alhora fan controls de qualitat estrictes i implanten sistemes de tra