II Premis de la Música Balear Premis Enderrock 2019

La gala dels II Premis de la Música Balear se celebrarà el 28 de novembre al Teatre Xesc Forteza de Palma

Redacció.- Enderrock ha anunciat els reconeixements de la crítica i s’ha fet lectura pública dels nominats de la votació popular de la segona edició dels Premis de la Música Balear, que es lliuraran el dijous 28 de novembre al Teatre Xesc Forteza de Palma.
La gala té el suport imprescidible de l’Ajuntament de Palma –a través de la Regidoria de Cultura i Benestar Social–, que l’engloba dins el conjunt d’activitats que tenen com a objectiu la promoció de la música, tant als teatres municipals com als carrers. Pel consistori, la música feta a les Illes necessita de plataformes de difusió per poder connectar amb els circuits musicals exteriors i assolir un status de reconeixement que li permetrà ser competitiva i passar a formar part dels circuits de programació nacionals i internacionals. Amb la celebració dels Premis de la Música Balear, Palma exerceix de capital cultural de les illes i és punt de confluència de la música feta a les Balears. L’acte és una trobada anual de públic, artistes i indústria musical amb actuacions i difusió, contribuint al posicionament de Palma com a ciutat cultural de la Mediterrània.
En la roda de premsa hi han intervingut el tinent de batlle de Cultura i de Benestar Social de l’Ajuntament de Palma, Antoni Noguera; el director de l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB); el representant de l’Obra Cultural Balear, Joan Mir; la directora general de Política Lingüística del Govern Balear, Beatriu Defior, i el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau.
Antoni Noguera, ha destacat que “iniciatives com els Premis Enderrock ajuden a potenciar els grups musicals locals i també són un aparador pels grups en català, per tant són una doble bona noticía per la música i per la llengua”, i ha afegit que “és un orgull que els Premis Enderrock, amb el seu prestigi hagin arribat a les nostres illes”.
PREMIS DE LA CRÍTICA
El músic Joan Miquel Oliver ha estat guardonat amb el Premi Enderrock de la Crítica a Millor Disc de l’any per Elektra (Blau, 2018). El Premi Especial del Jurat s’ha concedit a Jansky pel seu projecte d’electrònica poètica amb subtils pinzellades new age que ha assolit la seva millor expressió amb el darrer treball d’estudi, This Is Electroverse (Hidden Track Records, 2018). Finalment, el quartet manacorí Jorra i Gomorra rebrà el Premi Enderrock de la Crítica a Millor Disc Revelació per A Manacor (Bubota, 2018).
La segona edició dels Premis Enderrock de la Crítica de la Música Balear han estat seleccionats a partir de les aportacions d’una quinzena de periodistes i professionals de la música de les Illes Balears, vinculats a la revista Enderrock i als principals mitjans de comunicació illencs.
RECONEIXEMENTS ESPECIALS
El trio eivissenc Uc serà reconegut amb el Premi Enderrock d’Honor de la Música Balear. El grup més emblemàtic de música folk de les illes Pitiüses és una de les pedres angulars en la tasca de recuperació de la música tradicional als Països Catalans. Victorí Planells ha intervingut a la roda de premsa recordant el paper d’Uc al llarg de la seva història, i ha afirmat que “construir música és construir cultura, construir país i construir fraternitat”.
Al músic, pianista i compositor Antoni Parera Fons se li concedirà el Premi Enderrock a la Trajectòria. L’artista manacorí va debutar com a cantautor amb peces tan icòniques com “T’estim i t’estimaré”, i tambe ha col·laborat amb molts artistes catalans i mallorquins.
PREMIS DE VOTACIÓ POPULAR
Un cop tancada la primera volta de la votació popular, amb un total de 4.128 vots d’usuaris únics, la revista Enderrock ha fet lectura pública dels 33 finalistes de les 11 categories dels II Premis de la Música Balear elegits pel públic. Els artistes amb més nominacions han estat OR (4 categories), Cabot i Marga Rotger (3) i Anegats (2).
La segona volta de votacions per elegir els guanyadors a millor artista, millor directe, millor grup revelació i millors discos de pop-rock, cançó d’autor, músiques urbanes, folk, jazz i clàssica s’ha obert des d’avui dijous 24 d’octubre fins l’11 de novembre al web www.premismusicabalear.cat. El resultat d’aquesta categoria es donarà a conèixer durant la gala d’entrega dels premis.
La gala dels II Premis de la Música Balear 2019 se celebraran el dijous 28 de novembre al Teatre Xesc Forteza de Palma, a partir les 20h, i són una iniciativa del Grup Editorial Enderrock, organitzador durant dues dècades dels Premis Enderrock de la Música Catalana.
La festa anual de la música balear se celebra amb la complicitat de l’Obra Cultural Balear, el suport de l’Ajuntament de Palma i del Govern de les Illes Balears (Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears i Direcció General de Política Lingüística) i el patrocini d’Estrella Damm, a més la col·laboració dels Consells Insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. La gala serà transmesa per IB3 Música, que farà un seguiment especial dels premis.
PRESENTADORS GALA I ACTUACIONS
La gala de lliurament dels premis estarà presentada per la periodista mallorquina Victòria Maldi i el músic Pep Suasi. i a més de l’anunci i entrega dels guardons s’han previst la intervenció especial d’Uc, i les estrenes en directe de Cabot + convidats interpretant “Llengües”, Marta Elka i Toni Pastor, Jorra i Gomorra i Formentera Badminton Fan Club.
JORNADES PROFESSIONALS
El dimecres 27 de novembre, el Grup Enderrock i l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB) coproduiran un cicle de jornades professionals a la seu de Ca n’Oleo de Palma (carrer de l’Almudaina, 4) . Les jornades aniran dirigides al sector de la indústria musical (discogràfiques, managements, festivals, sales), mitjans de comunicació, músics i creadors, institucions públiques i al públic en general. Es programaran tres taules rodones on es parlaran de la cadena de valors entre músics, indústria musical i la creació de públics, les polítiques de gènere en l’escena musical balear i el paper dels mitjans de comunicació.