III Premis de la Música Balear 2020 al teatre Xesc Forteza

La cantautora i poeta Miquela Lladó rebrà el Premi d'Honor i el cantant i actor Llorenç Santamaria el Premi a la Trajectòria

Redacció.- La gala dels PREMIS ENDERROCK 2020 – III PREMIS DE LA MÚSICA BALEAR tendrà lloc aquest poper dijous 26 de novembre, a partir de les 20 hores, al Teatre Xesc Forteza de Palma. Durant la festa anual de la música illenca es desvetllaran els onze premis atorgats per votació popular als millors discos i cançons de l’any i es lliuraran els cinc guardons atorgats per la crítica, a més del reconeixements especials del Premi d’Honor i el Premi a la Trajectòria.
El dia abans, dimecres 25 de novembre de 16 a 20 hores, se celebrarà la tercera edició de les Jornades Professionals amb tres debats amb la participació de músics, indústria i institucions sobre la situació provocada per la pandèmia, les solucions aportades per les institucions i el paper dels creadors, que s’emetran per streaming.
PREMIS DE LA VOTACIÓ POPULAR
Durant la gala es donaran a conèixer els onze PREMIS DE LA VOTACIÓ POPULAR. Els artistes amb més nominacions són Xanguito (4 categories), Pèl de Gall i Bep Marquès (3) i Baaldo i Miquel Brunet (2), entre un total de 33 finalistes de les 11 categories dels Premis Enderrock de la Música Balear elegits pel públic al millor artista, millor artista revelació, millor cançó, millor directe confinat i millors discos de pop-rock, cançó d’autor, músiques urbanes, folk, jazz, clàssica i llengua no catalana. En les dues voltes de la votació s’ha obtingut un 2% més de participació que l’any passat, amb un total de 10.030 vots d’usuaris únics.
RECONEIXEMENTS ESPECIALS
La cantautora i poeta Miquela Lladó serà reconeguda amb el PREMI ENDERROCK D’HONOR DE LA MÚSICA BALEAR 2020. Lladó va començar a cantar el 1967 com a Miquelina Lladó, dins la Nova Cançó. Ha estat impulsora de grups referencials com Música NostraSiurell ElèctricAlea i Ensemble Llull. Veu de referència de la cançó i la música tradicional dels Països Catalans.
El cantant i actor Llorenç Santamaria rebrà el PREMI ENDERROCK A LA TRAJECTÒRIA 2020, coincidint amb els 50 anys de l’inici de la seva carrera en solitari. El músic de Santa Maria del Camí va debutar amb Z-66 a finals dels anys seixanta i el 1970 va iniciar la seva carrera com a estrella de la cançó melòdica i del cinema. La seva carrera ha estat rica i diversa, com a pioner del rock balear i amb una incursió en la cançó en català
ACTUACIONS I PRESENTADORS DE LA GALA
La gala comptarà amb l’estrena de noves cançons i també nous discos d’una representació actual i transversal de l’escena balear. El duet folk Joana Gomila i Laia Vallès interpretaran el tema “Deliris” del darrer treball Paradís (Bubota 2020); la cantautora Maria Jaume (Premi Sona9 2019) farà “Terra banyada” del seu debut, Fins a maig no revisc (Bankrobber, 2020), i també un duet inèdit amb el cantant de Da Souza, Lluís Cabot, autor de l’EP Fernanda (Bankrobber, 2020), amb l’estrena de “Verí de s’altra punta”; el raper menorquí Rudymentari presentarà el tema “Ai muare” del nou disc Contracorrent (Guspira, 2020); Suasi i Els Electrodomèstics, que acaba de publicar Que triomfi l’amor (RGB Suports, 2020), tocaran el senzill “Exèrcit de somiadors”; i Tomeu Penya, que prepara la sortida de Natura (Blau, 2020), estrenarà “Calonge” acompanyat del guitarrista Toni Pastor.
La gala tornarà a ser presentada per la periodista mallorquina Victòria Maldi i el músic Pep Suasi, que ja s’hi van estrenar l’any passat. L’acte es podrà seguir per Enderrock.cat i serà transmès per IB3 Música i IB3 Ràdio, que faran un seguiment especial dels premis, i també serà emesa en directe per streaming amb una realització amb tres cameres a càrrec d’IB3. La gala s’emetrà posteriorment amb un resum en diferit per IB3 i Televisió de Catalunya.
PREMIS DE LA CRÍTICA DE LA MÚSICA BALEAR
La banda palmesana Salvatge Cor ha rebut el PREMI ENDERROCK DE LA CRÍTICA A MILLOR DISC BALEAR DE L’ANY per Bruixes (Discmedi, 2019). El PREMI ESPECIAL DEL JURAT és per a la manacorina Joana Gomila per Paradís (Bubota, 2020), que beu de la cançó d’autor mediterrània i de la tradició per crear en un terreny nou, propi i inexplorat. Finalment, el trio femení Marala és el PREMI ENDERROCK DE LA CRÍTICA A MILLOR DISC REVELACIÓ BALEAR per A trenc d’alba (U98 Music, 2020). Els Premis Enderrock de la Crítica de la Música Balear s’atorguen a partir de la selecció que ha aportat una quinzena de periodistes i professionals de la música vinculats a la revista Enderrock i als principals mitjans de comunicació illencs.
III JORNADES PROFESSIONALS
En el marc dels PREMIS ENDERROCK DE LA MÚSICA BALEAR, la revista musical organitza per tercer any consecutiu un cicle de tres taules rodones amb professionals, institucions i creadors de la indústria musical de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià sobre el sector musical, amb el suport de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB). Les jornades estan dirigides al sector de la indústria musical (discogràfiques, managements, festivals, sales), mitjans de comunicació, músics i creadors i institucions públiques. A causa de les mesures sanitàries, enguany es podram seguir per streaming aquest dimecres 25 de novembre de 16 a 20.15 hores a través del portal web enderrock.cat. L’assistència serà gratuïta, prèvia acreditació.
La primera sessió debatrà sobre ‘Solucions a la crisi de l’ecosistema musical‘ (16 h), amb la idea d’aportar una visió conjunta als reptes a partir de la recent pandèmia. La taula comptarà amb la presència d’Àngel Pujol (Manàngelment Musical), Ana Sancho (Blau Produccions), Josep M. Fita (Es Claustre), Joan Gregori Maria (Fira Trovam/Pro21) i Xavi Pascual (PromoArts), moderada per la periodista d’Enderrock, Helena Morèn.
El segon debat, a les 17:30 h, tractarà sobre ‘Polítiques i eines de suport institucional‘, amb la presència de Xavier Barceló (Tècnic de l’Àrea de Música de l’IEB), Miquel Àngel Contreras (Director general de Música i Arts Escèniques de l’Ajuntament de Palma), Xavier Cester, (Delegat de Música de l’ICEC), Marga Landete (Directora adjunta de Música i Cultura Popular Valenciana de l’Institut Valencià de Cultura) i Dani Granados (Director de Cultura Viva de l’Institut de Cultura de Barcelona). Els ponents abordaran les actuacions portades a terme per les institucions que vetllen per la cultura i la música. Moderarà la taula el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau.
Per acabar, a la tercera sessió de les 19h es tractarà del ‘Suport a la creació de músics i artistes‘. El director de l’IEB, Mateu Malondra, presentarà la nova línia d’ajuts oferta per la institució aquest 2020 i comptarà amb la presència del músic valencià Pau Alabajos, el baterista català Guillem Arnedo (President de l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya), i els balears Baaldo, Clara Fiol (Marala) i Joana Pol (Donallop). Moderarà la taula la periodista Marta Terrasa.