Inauguració de l'exposició temporal del Castell de Púbol

Antoni Pitxot és el protagonista de l'exposició

La Fundació Gala-Salvador Dalí va inaugurar el dissabte passat l’exposició temporal del Castell de Púbol. En representació de la institució, a l’acte hi va assistir el seu president, Ramon Boixadós, el director del Teatre-Museu Dalí, Antoni Pitxot, i la directora del Centre d’Estudis Dalinians, Montse Aguer. Com a convidat hi va participar Juan María Nin, director general de “la Caixa” i vicepresident de CaixaBank.

Enguany la temporal de Púbol està dedicada al pintor Antoni Pitxot i porta per títol Entorn a l’escenari.

Concepte i contingut de l’exposició Entorn a l’escenari

L’exposició consta de 14 pintures i una escultura que abracen una època compresa entre els anys 1999 i 2013. La peça principal és l’escultura, titulada Mnemòsine i datada cap a l’any 1975. És un assemblatge de pedres, llicorelles i rajoles de 180 x 60 x 60 cm. En una ocasió en què Gala va visitar el taller de Pitxot a Cadaqués, va veure aquesta escultura i li va dir que, si mai feia una exposició de la seva obra, era molt important que hi mostrés aquesta peça perquè permetia comprendre perfectament el procés creatiu de Pitxot. Amb aquesta exposició, la musa de la memòria, Mnemòsine, ret homenatge al record que té Pitxot de Gala, i ho fa en el seu Castell de Púbol. Cal assenyalar que aquest assemblatge mai ha sortit del taller de l’artista, és la primera vegada que s’exposa públicament. Com a colofó de l’exposició es projecta un audiovisual de 25 minuts sobre Antoni Pitxot, el seu procés creatiu i la relació que va mantenir amb Salvador Dalí, qui el nomenà director del seu museu.

Audiovisual

La Fundació Dalí ha produït un audiovisual que acompanya l’exposició i el catàleg. L’objectiu és apropar-nos a l’obra d’Antoni Pitxot i mostrar-nos el seu procés creatiu. El documental parteix d’una entrevista, on es destaca l’estreta relació entre els dos artistes. Antoni Pitxot, amic i col·laborador de Salvador Dalí, a qui coneix de sempre, amb qui comparteix tradicions familiars, ens guia pel complex món del procés artístic, tant el seu propi com el de Dalí. Amb el seu pensament, la seva obra i el seu paisatge com a fils conductors som convidats, a través d’aquesta publicació i del documental, a capbussar-nos en el fascinant misteri de la creació i en l’evolució d’obres cabdals com el Teatre-Museu Dalí de Figueres, projecte en el qual Pitxot s’integra totalment.

L’audiovisual ha anat a càrrec de La Nutria Produccions, ha estat dirigit per David Pujol amb guió de Montse Aguer i David Pujol i produït per Ivan Carrero. Té una durada aproximada d’una hora i inclou els apartats: Dalí-Pitxot. L’al·legoria de la memòria, Entorn de l’escenari, un apartat d’extres, així com també fotografies de Salvador Dalí i Antoni Pitxot dins el museu, l’autor de les quals és Melitó Casals, “Meli”. S’ha editat en català amb subtítols en castellà, francès, anglès i rus.