Inauguració de “Vacances amb Franco. Els meus estius a l’Espanya franquista”

És una coproducció del Museu de l’Empordà de Figueres i del Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona

Redacció.- El Bòlit Sant Nicolau de Girona i la Sala d’Exposicions l’Escorxador de Figueres inauguren divendres i dissabte, respectivament, l’exposició Vacances amb Franco. Els meus estius a l’Espanya franquista, una exposició sobre la relació entre el franquisme i el turisme. El projecte, en què hi participen vuit artistes que van passar els seus estius d’infància a l’Espanya franquista, és una iniciativa de Monika Anselment comissariada per Cristina Masanés.

El 1951 arribava el turista un milió a territori espanyol. El mateix any, ho feia també el primer ambaixador dels Estats Units. Començava així una aliança entre turisme, franquisme i capitalisme que arriba fins avui. Mentre que per a l’estratègia geopolítica nord-americana, un país amb molta costa mediterrània i una política obsessivament anticomunista era un atractiu irrenunciable; per a la classe mitjana del centre i el nord d’Europa, s’obria un paradís barat de sol i platges.

Per al franquisme, el mannà del turisme portava riquesa i una modernitat suposadament desitjable. S’inaugurava així un model productiu encara vigent que ha portat a una turistització del planeta en benefici d’uns pocs “gegants” del sector. Mentre els turistes vivien en un paradís retrobat, els ciutadans havien de conviure amb la dictadura, circumstància que donava lloc a dues experiències oposades al mateix moment.

Aquesta exposició recupera la mirada d’aquells qui, com a infants, van venir a gaudir del turisme de sol i platja, ignorant quina era la realitat social de seu destí de lleure.

Una exposició en dos espais

 

Bòlit_StNicolau

Del 31 de maig al 6 d’octubre de 2024

Amb Monika Anselment, Denys Blacker, Stefanie Unruh i Ulrike Weiss

Inauguració, divendres 31 de maig a les 19h

 

Museu de l’Empordà

De l’1 de juny al 22 de setembre de 2024

Amb Monika Anselment, Christoph Otto, Annette Riemann, Tom Theunissen i Jörg Zimmer

Sala d’Exposicions l’Escorxador (Figueres)

Inauguració, dissabte 1 de juny a les 12 h