Inaugurada la Fira del Llibre infantil i juvenil de Bolonya

Sota el lema Sharing a Future: Books in Catalan, l’Institut Ramon Llull ha preparat una seixantena d’activitats i dues exposicions

Redacció.- El president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el conseller  d’Educació i Universitats de les Illes Balears, Martí March; el conseller de Cultura, Santi Vila, i el director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, han inaugurat avui la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya (Bologna Children’s Book Fair), el saló professional de referència internacional per al sector, que enguany té Catalunya i les Illes Balears com a convidat d’honor. També hi han assistit els consellers de Cultura, Santi Vila; i d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i el delegat del Govern de la Generalitat a Itàlia, Luca Bellizzi.
En un discurs pronunciat en català, italià i anglès, el president Puigdemont ha assegurat que la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya “és un aparador excepcional on per primera vegada un país sense Estat obté el rang de convidat oficial”. “A Catalunya, com a Itàlia, la cultura també és el nostre petroli; a manca d’un estat, la cultura i la llengua són la nostra senya d’identitat més important, la nostra forma de presentar-nos al món”, ha manifestat el president, que ha recordat que tot i que la llengua catalana és “parlada per més de 10 milions de persones, no gaudeix encara de plena oficialitat a nivell d’Estat, ni té tampoc la presència que li correspondria a les institucions europees”. Per això, ha dit, la participació de Catalunya i les Illes Balears a Bolonya permetrà “posar en valor la nostra cultura i donar-nos a conèixer al món”.
La literatura infantil i juvenil “és cabdal” per a l’edició catalana, “potent i creativa”, ha dit el president, però, alhora, “és una gran desconeguda”. I en aquest sentit ha destacat la importància de ser presents a la Fira de Bolonya per “potenciar i incrementar la internacionalització del sector en el procés d’obertura de nous mercats estratègics per al sector editorial”. “Estic segur que a mig termini tindrem resultats tangibles en tots els ordres, el més evident, l’esperat creixement del nombre de traduccions de llibres en català a d’altres llengües”, ha augurat Carles Puigdemont.
Martí March ha assistit a l’acte inaugural de la fira en representació del Govern de les Illes Balears. Al seu parlament ha fet referència al fet que les Illes Balears són terra de creació, i en el cas de la literatura per als més joves compten amb excel·lents representants, ja siguin escriptors, il·lustradors, editors o altres creadors, com es podrà comprovar a Bolonya en aquesta presentació conjunta catalana i balear. “Per a les Balears, visitar Bolonya com a convidat d’honor de la fira de llibre infantil i juvenil més important del món és la culminació d’una feina de suport institucional que va començar fa anys, ha anat creixent i arriba prou madura a aquesta oportunitat única que se’ns ofereix a través de l’Institut Ramon Llull”.
March, que ha citat Gianni Rodari fent referència a la importància de la literatura infantil i juvenil per formar els nous lectors, ha destacat també que “ser convidat d’honor a Bolonya significa poder presentar 6 autors del nostre territori a l’exposició oficial, incloure 9 autors al programa d’activitats, i col·locar en el focus de l’activitat professional de la fira una quarantena d’autors, il·lustradors, editors i també bibliotecaris, en una posició privilegiada davant prop de 26 mil professionals de més de 100 països en 1.278 estands”.
De fet, la distinció com a convidat d’honor comportarà el foment de l’exportació del llibre infantil i juvenil; la promoció de la internacionalització dels il·lustradors catalans i balears i la consolidació de la imatge de marca de la il·lustració catalana contemporània. També implicarà la visita d’editors internacionals a Barcelona.
La presència de Catalunya i les Illes Balears a Bolonya es fa sota paraigües de l’Institut Ramon Llull i amb el lema Sharing a Future: Books in Catalan. L’Institut Ramon Llull ha programat una seixantena d’activitats i dues exposicions, comissariades per la llibretera Paula Jarrin i dissenyades per l’arquitecta Clara Solà-Morales. A l’espai central de la fira s’hi pot veure l’exposició “Sharing a future”, que mostra els treballs de 42 il·lustradors de la nova fornada dels territoris de parla catalana. S’ha fet també una segona exposició que, sota el títol “Vet aquí una vegada…”, agrupa 17 il·lustradors que han obert camí i que compten amb una trajectòria ja consolidada.
El programa literari se centra en converses i presentacions que escriptors, il·lustradors, traductors i sector editorial faran en quatre cafès de la ciutat, a banda de les activitats que s’han programat també en altres espais del recinte firal.
L’acte inaugural ha comptat també amb la participació del president de la Fira, Franco Boni; l’alcalde de Bolonya, Virginio Merola; i el subsecretari d’estat del Ministeri de Béns Culturals i turisme, Antimo Cesaro.
A la tarda, està prevista la inauguració de l’exposició “Vet aquí una vegada…”, organitzada per l’Institut Ramon Llull i comissariada per Paula Jarrin, que presenta treballs de 17 il·lustradors amb una trajectòria consolidada. La mostra es podrà veure a l’Archiginnasio de Bolonya fins l’1 de maig. El cap de l’Executiu català assistirà també a l’acte de lliurament dels premis de literatura infantil i juvenil BolognaRagazzi Awards, BolognaRagazzi Digital Awards, BOP-Bologna Prize i Bologna Licensig Award, que tindran lloc al mateix palau.
Prèviament, el president visitarà l’exposició “Catalunya il·lustrada” que recull un centenar d’il·lustracions de Pilarín Bayés que reflecteixen els moments destacats de la història i la cultura catalana, des de la prehistòria i fins a l’actualitat.
La presència del president Puigdemont a Bolonya es tancarà amb la recepció que l’Institut Ramon Llull ofereix aquest vespre a autoritats i representants del sector italians i internacionals, i que tindrà lloc al Palazzo Isolani.
La Fira
Amb una trajectòria de més de 50 anys, la Fira de Bolonya és el certamen amb més projecció internacional per al sector. Enguany el saló se celebrarà del 3 al 6 d’abril i comptarà amb més de 1.200 expositors de 75 països i 26.000 professionals del sector. En l’edició de l’any passat s’hi van vendre més de 15.000 títols i va rebre prop de 60.000 visitants.